Išėjusiems atminti – medalionas su QR kodu

  • Teksto dydis:

Naudojami laikraščiuose, žurnaluose, kataloguose ir reklamos srityse, savyje talpinantys ilgus internetinių resursų adresus, QR kodai virsta anapilin išėjusiųjų atminimo saugyklomis – medalionais ant antkapių

Tampa vis populiaresni 

Išmanaus gyvenimo ypatumai keičia tradicijas ir įpročius. Mūsų fizinį aktyvumą matuoja, naujiems žingsnių iššūkiams kasdien kviečia sumanieji laikrodžiai. Džiovyklės pačios sprendžia, valandos ar pusės prireiks kilogramui skalbinių išdžiovinti. Kavinėse popierinius valgiaraščius keičia ant stalų priklijuotos lentelės su QR kodais. QR kodus jau galima pamatyti ir kapinėse, ant antkapių. Medalionai su grafiniais simboliais, užkoduojančiais su mirusiuoju susijusią informaciją, pasaulyje nėra naujovė. Viename nedideliame Austrijos kaimelyje tokie medalionai pasirodė dar 2012-aisiais. Lietuvoje ši naujovė pamažu skinasi kelius.  

Partnerio nuotr.

„Į medalionus su QR kodu lietuviai reaguoja labai įvairiai – vieni džiaugiasi tokia naujove, kiti nesupranta, kam to reikia. Didžiausi skeptikai yra vyresniosios kartos atstovai, nes jiems atminimas – nuotraukos albume. Kad ir kaip būtų, toks formatas jau praeitis. Žmonės nuotraukas laiko telefonuose, savo gyvenimo akimirkomis dalijasi viešai, socialinėje erdvėje“, – akimirkaamzinai.lt įkūrėja Ramona Skersienė pasakojo, kad domėtis šia naujove ją pastūmėjo skaudžios asmeninės patirtys.

Kiek daugiau nei prieš pusmetį netekusi mamos, pirmąjį medalioną Ramona skyrė būtent jai. Antrasis medalionas įamžino draugės atminimą. „Kaip ir mano mama, ji buvo stipri asmenybė, troško gyventi, tačiau ją pasiglemžė klastinga liga. Liko trys paauglės dukros“, – R. Skersienė įsitikinusi, kad medalionai su QR kodu ant antkapių ne tik padeda amžinai išsaugoti brangias akimirkas, bet ir jomis dalytis.

Galima riboti prieinamumą 

Pats medalionas nėra itin didelis, tačiau QR kode talpina labai daug įvairios informacijos: mirusiojo biografiją, norimas nuotraukas su jų aprašymais, artimųjų prisiminimus ir tikslią kapavietės vietą. Informaciją įkelti nesudėtinga. Nuskenavus QR kodą ant medaliono, tereikia susikurti paskyrą. Pildant ją R. Skersienė pataria neskubėti ir duomenims atrinkti skirti bent kelias dienas, į procesą įtraukti šeimos narius, draugus ar kitus artimuosius. Kuo daugiau žmonių prisiminimų, tuo daugiau QR kodas pasakos apie išėjusį anapilin.  Medaliono paskyrą gali administruoti vienas žmogus arba visi, gavę kvietimą prie jos prisijungti. Be kita ko, paskyros valdytojai sprendžia, medalione talpinama informacija bus vieša ar privati. „Esant poreikiui, prieigą prie informacijos galima riboti slaptažodžiu. Tokiu atveju nuskenavus QR kodą reikia jį suvesti“, – pasakojo R. Skersienė.  

Partnerio nuotr.

Interneto svetainėje akimirkaamzinai.lt atlikus užsakymą, per kelias dienas atkeliauja du medalionai, vienas kurių tvirtinamas ant antkapio. Procedūra, nors ir nesudėtinga, reikalauja kruopštumo ir atidumo. Svarbiausia – švariai nuvalyti antkapio paviršių, luktelėti kol jis išdžius, o tada neskubant nuklijuoti apsaugines plėveles nuo medaliono nugarėlės ir pritvirtinti ant pasirinktos vietos. Rekomendacijas, kaip tai daryti, galima rasti „Facebook“ paskyroje „Akimirka amžinai“ ir „Instagram“ – „akimirka_amzinai_forever“.

„Įsidėmėkite, kad klijai yra labai tvirti, todėl medalioną galėsite klijuoti tik vieną kartą. Gerai apgalvokite vietą“, – pabrėžė R. Skersienė.

Partnerio nuotr.

Iš anoduoto aliuminio pagaminti medalionai yra atsparūs įvairioms oro sąlygoms, todėl galite nesijaudinti dėl lietaus ar šalčio – QR kodo tai nepaveiks, jis nenusitrins. Be to, tiekėjai suteikia ilgametę gaminio garantiją, todėl, jei kas nutiks, lentelė bus pakeista nauja. 

Būdas išsaugoti prisiminimus

Kur keliauja antrasis medalionas? Gana dažnai jis siunčiamas užsienyje gyvenantiems giminaičiams arba dovanojamas artimiesiems, kuriems sunkiau patiems atvykti į kapines.

„Kiekvienas žmogus netektį išgyvens ir artimojo gedi skirtingai. Todėl, manau, tai būtų vienas iš būdų palengvinti tą skausmą. Kasdienybėje mes skubame, bėgame, o kai aplankome artimųjų kapus, prisimename išėjusiuosius anapilin, širdį užlieja šilti jausmai“, – R. Skersienė neabejojo, kad medalionai su QR kodu gali leisti kapines paversti ne tik liūdesio vieta, bet savotišku tos vietovės muziejumi.

Partnerio nuotr.

Akimirkaamzinai.lt įkūrėja neabejojo, kad laikui bėgant antkapių su medalionais šalies kapinėse išvysime vis daugiau. Visuomenė, anot jos, į atsisveikinimo procesą žvelgia šiuolaikiškiau, laisviau, keičiasi požiūris ne tik į laidojimo namus, bet ir į kapines. R. Skersienės įsitikinimu, labai svarbu suvokti, kad medalionai su QR kodais nesiekia pakeisti antkapių. Priešingai, jie tarsi atnaujina kapavietę, o apsilankymą prie jos paverčia kur kas šviesesniu ritualu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Man labai patinka, kai ant labai senų kapaviečių paminklų matyti gyvenusių žmonių foto, kaip atrodė ar tai jauni, ar vyresniame amžiuje. Toks iš karto kapas jau ne vien mirties veta, bet kartu ir tų žmonių gyvenimo įamžinimas. Gal ir gerai būtų tie QR kodai, nuskenuoji mobiliu ir pamatai, kaip žmogus atrodė gyvenime, gal kažkokia informacija ką veikė ir kita. Man tinka. Tokia gyva atmintis.

o video ar isikels

o video ar isikels portretas
vienu zodziu koks informacijos kiekis galimas kapo bar kode as taip ir nesupratau.

Aha

Aha portretas
Tas medalionas `miegantiems`(etiškiau išsireiškus), pasirinkus tokį išėjimo būdą anksčiau laiko.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių