Įmonių steigimas Lietuvoje: kaip pasirinkti tinkamiausią formą

  • Teksto dydis:

Kiekvienas verslas prasideda nuo idėjos mintyse. Nepriklausomai nuo to, kokio dydžio verslą svajojate sukurti, norint idėją paversti realybe, pirmiausia reikės įsteigti įmonę. Įmonės steigimas yra procesas, kuris reikalauja tam tikrų teisinių žinių ir dokumentų parengimo, todėl labai svarbu teisingai pasirinkti būsimo verslo formą. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kokios verslo formos yra Lietuvoje, kuo jos skiriasi ir kaip pasirinkti tinkamiausią.

Lietuvoje yra keletas įmonių formų, kurios skiriasi savo valdymu, kapitalu, struktūra ir teisiniais reikalavimais. Kiekviena forma turi privalumų bei trūkumų. Taigi steigiamos įmonės gali būti:

• Individuali veikla (IV) bei individuali įmonė (IĮ).

• Mažoji bendrija (MB).

• Uždaroji akcinė bendrovė (UAB).

• Viešoji įstaiga (VŠĮ).

Individuali veikla ir individuali įmonė

Nors terminai „individuali veikla“ ir „individuali įmonė“ skamba labai panašiai, tai dvi skirtingos veiklos formos. Individuali veikla yra pats paprasčiausias būdas pradėti savo verslą. Jos įregistravimas paprastas ir greitas procesas, nereikalaujantis specialių žinių. Veikla gali verstis ir vienas žmogus. Asmuo užsiimantis individualia veikla nėra juridinis asmuo, tai yra pradedant verslą, nereikia registruotis juridinių asmenų registre ir gauti teisinį įmonės statusą. Paprasta mokestinė tvarka – mokesčiai mokami tik nuo gauto pelno. Šią verslo formą dažniausiai renkasi asmenys, kurie užsiima smulkia prekyba ar asmenys teikiantys individualias paslaugas, kol verslas dar naujas, o pajamos dar nestabilios.

Registruojant individualią įmonę, privaloma ją įregistruoti juridinių asmenų registre ir gauti įmonės statusą.

 

Individuali įmonė – kiek sudėtingesnė verslo forma. Jos įregistravimas sudėtingesnis ir reikalauja specialių žinių. Registruojant individualią įmonę, privaloma ją įregistruoti juridinių asmenų registre ir gauti įmonės statusą. Sudėtingesnė veiklos apskaita ir mokestinė sistema. Norint nutraukti veiklą, reikia įvykdyti visus įsipareigojimus, o likvidavimo procesas užtrunka. Šią formą dažniausiai renkasi maži verslai, pavyzdžiui, fizinių parduotuvių savininkai.

Pagrindinis šių verslo formų privalumas – lankstumas, yra tik vienas savininkas, galima greitai ir paprastai priimti sprendimus, lengva kontroliuoti verslo procesus. Na, o pagrindinis trūkumas – neribota teisinė atsakomybė, tai yra, kad tiek individualios veiklos, tiek individualios įmonės savininkai rizikuoja asmeniniu turtu, kuris gali būti panaudojamas įmonės skoloms padengti.

Mažoji bendrija

Mažosios bendrijos steigimas nėra sudėtingas, tačiau procesas turi tam tikrų reikalavimų, reikia turėti specifinių žinių, tad steigimo procesą geriau patikėti profesionalams.  Ši verslo forma labai patraukli tarp mažų ir vidutinio dydžio įmonių. Dažniausiai ją renkasi nauji verslai, nes čia galioja įvairios mokestinės lengvatos.

Šios verslo formos privalumai – labai mažas pradinis kapitalas, nariu galima tapti įnešus vos 1 eurą, nerizikuojama asmeniniu turtu, nesudėtingas verslo valdymas ir kontrolė, nereikia turėti samdomų darbuotojų, lengvesnė mokestinė sistema, o panorėjus plėstis, nesunku reorganizuoti įmonę į kitą verslo formą.

Uždaroji akcinė bendrovė

Uždaroji akcinė bendrovė yra labiausiai paplitusi verslo forma Lietuvoje. Ją renkasi vidutinio dydžio ir stambios įmonės. Veiklos sritis nėra apibrėžta, galima verstis bet kokia legalia veikla. UAB steigimas yra gana sudėtingas procesas, turi daug teisiškai reglamentuotų reikalavimų. 

Šios verslo formos privalumai – nėra ribojamas įmonės darbuotojų skaičius, nėra nustatytų gaunamų pajamų lubų, lengva pritraukti investicijas, akcijas galima pirkti, parduoti, dovanoti, o prireikus investicijų akcijomis galima net prekiauti. Kaip ir kitos verslo formos, ši taip pat turi trūkumų – sudėtingas valdymo procesas, kontrolė ir apskaita. Norint įregistruoti UAB, reikalingas reglamentuoto dydžio įstatinis kapitalas. Gaunamo pelno dydis priklauso nuo turimo akcijų skaičiaus ir gali būti išmokamas tik per dividendus.

Viešoji įstaiga

Viešoji įstaiga yra kiek specifinė verslo forma, kuri kuriama turint tikslą patenkinti visuomenės poreikius, teikti socialinę naudą, o ne gauti pelną. Jos veikla yra gana ribota ir vykdoma tik kai kuriose srityse. Visa įmonės veikla yra vykdoma viešai, skelbiant pinigų pritraukimo ir išleidimo srautus.

Pagrindiniai privalumai – steigiant nereikia turėti pradinio kapitalo, nerizikuojama asmeniniu turtu (net bankroto atveju). Rizikuojama tik į veiklą įneštomis lėšomis, galima gauti mokesčių lengvatų ir gauti paramą. Trūkumai – visas pelnas priklauso organizacijai ir negali būti išmokamas organizacijos nariams, ribotos veiklos galimybės ir griežta atskaitomybė.

Kokius veiksnius reiktų apsvarstyti renkantis verslo formą?

Dabar jau žinome kokios verslo formos yra Lietuvoje, kokie jų privalumai ir trūkumai. Kad būtų lengviau pasirinkti jums tinkančią verslo formą, pateikiame keletą faktorių, kurie gali lemti jūsų verslo sėkmę ir plėtrą. Štai ką reikėtų apgalvoti prieš priimant sprendimus:

Įmonės įsteigimo paprastumas

Mažosios bendrijos ir Individualios įmonės steigimas yra greitas, nesudėtingas ir nereikalauja didelių pradinių investicijų. Uždarosios akcinės bendrovės steigimas sudėtingesnis ir reikalauja pradinio kapitalo. O Viešosios įstaigos steigimas turi daug specifinių reikalavimų. Įsivertinkite, kiek turite kapitalo pradžiai ir kiek galite investuoti.

Apgalvokite, kokį atsakomybės ir rizikos lygį norėtumėte turėti.

 

Atsakomybė ir rizika

Kiekviena verslo forma turi skirtingus teisinius reikalavimus. Įkuriant Individualią įmonę rizikuojate savo asmeniniu turtu, o nesėkmės atveju – sudėtingas įmonės uždarymo procesas. Kitos verslo formos turi ribotą teisinę atsakomybę, tai yra jūs nerizikuojate savo asmeninėmis lėšomis, galimas bankrotas, tačiau šios formos reikalauja kasmetinių finansinių ataskaitų pateikimo ir valdybos susirinkimų. Dar reikėtų paminėti, kad Viešoji įstaiga taip pat turi ribotą atsakomybę, tačiau pelno siekimas nėra jos tikslas, taip pat ši forma turi daug veiklos apribojimų. Apgalvokite, kokį atsakomybės ir rizikos lygį norėtumėte turėti.

Mokesčiai

Verslo formos taip pat skiriasi ir mokestine našta. Individualios įmonės ir Mažosios bendrijos moka mažesnius mokesčius nei Uždarosios bendrovės, tačiau turi įvairių apribojimų gaunamų pajamų dydžiui. Viešoji įstaiga turi galimybę gauti įvairias lengvatas, bet turi atitikti keliamus reikalavimus. Įvertinkite mokesčių struktūrą, tai gali turėti įtakos jūsų pelnui.

Valdymo struktūra ir plėtros galimybės

Kuo didesnė įmonė, tuo sudėtingesnė valdymo struktūra ir verslo administravimas. Individuali įmonė ir Mažoji bendrija puikiai tinka, jei norite viską kontroliuoti ir greitai priimti sprendimus, tačiau čia sudėtingiau pritraukti investicijas ar plėstis, o Uždarojoje bendrovėje – atvirkščiai. Viešojoje įstaigoje administravimas sudėtingas, o plėtra beveik neįmanoma. Apgalvokite savo verslo tikslus bei siekius, ar norite plėstis ir ar prireikus jūsų pasirinktą verslo formą bus galima pakeisti kita.

Įvertinkite mokesčių struktūrą, tai gali turėti įtakos jūsų pelnui.

 

Įmonių steigimas – ilgas ir sudėtingas procesas, kuris reikalauja kruopštaus planavimo ir apgalvotų sprendimų priėmimo. Šie veiksniai padės jums pasirinkti tinkamiausią verslo formą, atsižvelgiant į jūsų poreikius, riziką ir ilgalaikius tikslus. Taip pat rekomenduojame dalyvauti verslo bendruomenių susitikimuose ar pasikonsultuoti su ekspertais, kurie padės rasti tinkamiausią sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių