Darbuotojai atskleidžia, kas jiems svarbiausia darbe

  • Teksto dydis:

Draugiškas ir produktyviai dirbantis kolektyvas yra kiekvienos įmonės ar organizacijos siekiamybė. Tačiau pastaraisiais metais išpopuliarėjusios įvairios neformalios veiklos gali būti ne visai tai, ko darbuotojams iš tiesų reikia. Biuruose dirbantys žmonės sako, kad esminiai geros emocinės savijautos faktoriai darbe yra du – santykiai su kolegomis bei vadovais.

Rinkos tyrimų bendrovė „Synopticom“ atliko Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos biurų darbuotojų apklausą. 72 proc. patvirtino, kad jie darbe jaučiasi gerai tuomet, kai su kolegomis palaiko gerus santykius, o 59 proc. – kai sutaria su vadovais. Trečioje prioritetų sąrašo vietoje atsidūrė tinkamas ir sąžiningas darbo krūvio paskirstymas, kurį pažymėjo 47 proc. respondentų.

Netikėtumas: bendros veiklos pageidauja ne jaunimas

Apklausą inicijavusios nekilnojamojo turto bendrovės „Urban Inventors“ plėtojamo BLC verslo centro vadovė Loneda Gražulevičienė sako, kad siekiant išsiaiškinti darbuotojų prioritetus kartu buvo atsakyta į klausimą, ar tikrai taip svarbu linksminti modernių biurų darbuotojus, kurie stereotipiškai įsivaizduojami kaip kompiuterinius žaidimus, stalo futbolą žaidžiantys ir paspirtukais koridoriais lakstantys informacinių technologijų genijai.

„Bendros neformalios veiklos reikšmė šiuolaikiniame žmogiškųjų išteklių valdyme galbūt yra kiek pervertinama. Absoliučiai visų amžiaus grupių darbuotojai vardija tą patį ir tuo pačiu eiliškumu: kolegos, vadovai, krūvis. Visa tai yra nuo kasdienos neatsiejami rutininiai darbo elementai ir tikrai nėra taip paprasta juos gerai sustyguoti. Tačiau gera žinia yra ta, kad aiškiai išsakyti darbuotojų lūkesčiai nurodo, kur link visi turime judėti ir kam skirti daugiausiai dėmesio“, – sako L. Gražulevičienė.

Loneda Gražulevičienė

Už bendrą kolegų neformalią veiklą ir bendravimą iš viso pasisakė 9 proc. respondentų. Įdomu tai, kad daugiausiai bendrai leidžiamo laiko gerbėjų yra vienoje iš vyriausių 50-60 metų amžiaus grupėje – 14 procentų.

18-29 metų amžiaus darbuotojai bendrų veiklų pageidauja mažiau, už jas pasisakė 8 proc. darbuotojų, kaip ir 30-39 metų amžiaus grupės atstovai. Vis dėlto, patys pasyviausi yra 40-49 metų žmonės, norinčiųjų leisti laiką su bendradarbiais tarp jų yra vos 6 procentai.

Geri santykiai – daugiau laisvės

L. Gražulevičienė atkreipia dėmesį, kad COVID-19 pandemija išryškino darbuotojų norą laisviau planuoti savo darbo laiką, todėl geri žmogiškieji santykiai darbe tam pasitarnauja efektyviausiai.

„Daug žmonių dirba sėdimąjį darbą ir didžiąją dienos dalį praleidžia prie kompiuterio. Jiems labai svarbu daryti pertraukėles, šiek tiek pajudėti, nuo monitoriaus pailsinti akis ar tiesiog ramiai niekam netrukdant pamedituoti. Visiškai suprantama, kad jie tą nori daryti savo ritmu ir tikrai nebūtinai kartu su būriu bendradarbių. Kauno BLC 2 biurų centre turime įrengę bokso salę, kurioje galima pasmūgiuoti bokso kriaušę taip išliejant susikaupusias emocijas. Tikrai nėra taip, kad į ją iki karantino įvedimo buvo einama visu kolektyvu, nes sunku nuspėti, ar jos konkrečiam žmogui prireiks ryte ar vakare“, – sako L. Gražulevičienė.

Jos teigimu, tai galioja ir kitoms veikloms bei asmeniniams reikalams, kuriems dėmesio skirti lengviau ir paprasčiau, jei kolektyve yra sutariama.

Be to, pastebima tendencija, kad darbuotojai domisi skirtingais dalykais ir yra linkę išlaikyti savo individualumą, ar tai būtų nubėgimas iki parduotuvės, joga, bokso kriaušė, ar tiesiog tylus susikaupimas.

„Tai padeda trumpam atitrūkti nuo darbo, sumažinti stresą, įtampą ir persikrovus vėl grįžti prie turimų užduočių. Gerą emocinę savijautą kuria ne tik finansinis stabilumas, bet ir tarpusavio santykiai darbe. Neabejotinai, jie yra tikrasis sėkmės faktorius, kurį būtina maksimaliai išnaudoti – būtent į darbuotojų gerovę ir orientuojamės BLC verslo centre vadovaudamiesi „Fitwell“ filosofija“, – pastebi L. Gražulevičienė.

Tyrimų bendrovės „Synopticom“ apklausoje dalyvavo 528 Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos biurų darbuotojai, dirbantys valstybiniame, viešajame ir privačiame sektoriuje, klientų aptarnavimo, informacinių technologijų, gamybos, transporto ir kitose srityse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nerasinekit nesamoniu

nerasinekit nesamoniu portretas
darbe svarbiausia pinigai

Mane

Mane portretas
Motyvuoja tik pinigai

NNepatinkaa

NNepatinkaa portretas
Parasė apie dykaduoniu,sedinciu prie kompo ir visa diena lindinciu facebok apklausa.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių