Atlieps augantį lietuviškos šviežios kiaulienos poreikį
Šviežios kiaulienos supirkimas ir perdirbimas – viena pagrindinių bendrovės BIOVELA-UTENOS MĖSA veiklos sričių. Įmonės vadovas Žilvinas Lenktaitis pažymi, kad lietuviškos kiaulienos trūkumas neišpildo augančių vartotojų ir rinkos lūkesčių.
„Lietuviai vis labiau vertina vietinę, aukštos kokybės šviežią kiaulieną, tad, siekdami patenkinti šį poreikį, didiname gamybos apimtį. Šį faktą pagrindžia ir liepos mėnesį „Havas Group“ ir „Norstat LT“ atliktas vartotojų tyrimas, parodęs, kad šalies gyventojai būtent lietuviškos kilmės produkciją dažniausiai sieja su kokybe, o dviem iš trijų respondentų tai nulemia šviežios mėsos pasirinkimą.
Lietuvoje kiaulienos suvartojimas viršija užauginamų kiaulių skaičių ir šis tendencingai mažėja, todėl dalis žaliavos turi būti importuojama iš užsienio šalių. Oficialios statistikos portalo duomenimis, 2024 m. pradžioje, palyginti su 2019 m., šalyje buvo auginama 13,1 proc. mažiau kiaulių. Mūsų tikslas – skatinti vietos ūkių augimą ir didinti būtent lietuviškos kilmės aukščiausios kokybės kiaulienos tiekimą rinkai. Atidarę naująją skerdimo liniją galėsime padvigubinti gamybos apimtį ir pagaminti apie 43 tūkst. tonų kiaulienos skerdenų per metus“, – pažymi bendrovės BIOVELA-UTENOS MĖSA vadovas.
Anot Ž. Lenktaičio, naujoji įmonės kiaulių skerdimo linija, kuriai skirta 8 mln. eurų investicija, bus efektyviausia Baltijos šalyse ir sieks 300 kiaulių skerdenų per valandą našumą. Be to, papildomi pajėgumai atlaisvins vietos skerdimo linijoje, todėl įmonė galės padidinti ir jautienos gamybos apimtį.
Naujoje skerdimo linijoje įdiegtos moderniausios, ES standartus atitinkančios ir viršijančios technologijos. / Organizatorių nuotr.
Diegiamos inovacijos ir dėmesys tvarumui
Naujoje skerdimo linijoje įdiegtos moderniausios, ES standartus atitinkančios ir viršijančios technologijos, kurios padės užtikrinti ne tik gamybos procesų efektyvumą, tvarumą, bet ir gyvūnų gerovę.
„Siekiame, kad skerdimo procesas būtų kuo pažangesnis, diegiame naujausias gyvulių svaiginimo sistemas, specialius apšvietimo ir vizualinių efektų sprendimus. Visa tai padeda sumažinti gyvūnų patiriamą stresą, eliminuoja jų sužeidimo riziką ir leidžia pagerinti žaliavos kokybę“, – pasakoja Ž. Lenktaitis.
Atidarę naująją skerdimo liniją galėsime padvigubinti gamybos apimtis ir pagaminti apie 43 tūkst. tonų kiaulienos skerdenų per metus.
Naujojoje skerdimo linijoje taip pat įdiegtos pažangios gamybos apskaitos sistemos, kurios leis tiksliai žinoti žaliavos kilmę, laiką, praleistą procese, kuriems produktams gaminti ji panaudota. Tai ne tik padidins mėsos saugumą ir užtikrins aukščiausius kokybės standartus, bet ir padės laiku nurodyti kiaulių augintojams apie procesuose kylančias rizikas. Skerdykloje įdiegti ir pažangūs energiją taupantys sprendimai, įskaitant saulės energijos panaudojimą, atliekų šilumos rekuperaciją, LED apšvietimą, išmaniąsias vėdinimo sistemas.
Pasak Ž. Lenktaičio, įmonė priėmė tvarų sprendimą įgyvendinti plėtros projektą turimose patalpose, taip sumažinant atliekų kiekį ir naujų medžiagų poreikį.
Organizatorių nuotr.
Bendrovė taip pat skiria didelį dėmesį darbuotojų darbo sąlygoms gerinti – modernizavo poilsio erdves, įrengė naujas vėdinimo sistemas ir ergonomiškas darbo vietas, kurias aprūpino mechanizuotais darbo įrankiais. Numatoma, kad linijoje dirbs ir ją aptarnaus daugiau kaip 60 darbuotojų.
„Mūsų prioritetas – darbuotojų gerovė. Todėl darbo vietas projektavome atsižvelgdami į specifines atliekamas funkcijas, kad būtų sumažintas fizinis krūvis. Modernių darbo vietų įrengimas atitiks esminius darbuotojų išreiškiamus poreikius“, – teigia Ž. Lenktaitis.

Naujausi komentarai