Aukštasis išsilavinimas – laiptelis kilti karjeros laiptais „Achemoje“

  • Teksto dydis:

Darbuotojų kvalifikacija ir kompetencija yra didžiausios Baltijos šalyse azoto trąšų bei chemijos produkcijos gamintojos AB "Achema" prioritetai. Įmonėje dirba per 1,3 tūkst. darbuotojų ir 38 proc. jų turi aukštąjį bei neuniversitetinį aukštąjį išsilavinimą.

"Aukštojo mokslo diplomų siekia ir neseniai įsidarbinę darbuotojai, ir tie, kurie dirba pas mus dešimt ar daugiau metų. Nuolat skatiname ir motyvuojame darbuotojus tobulėti ir gilinti savo žinias", – sakė AB "Achema" generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas. Jo žodžiais, aukštasis išsilavinimas yra laiptelis kilti karjeros laiptais "Achemoje".

"Achemos" vadovai ne tik skatina mokytis, bet ir tradicinėje "Žinių dienoje" pasveikina tais metais aukštąsias mokyklas baigusius darbuotojus. Rugsėjo 3 d. R.Miliauskas ranką spaudė devyniems achemiečiams, šeši jų gavo magistro, likusieji – bakalauro diplomus.

Nori labiau prisidėti prie įmonės veiklos tikslų

Žaneta Ališauskienė, Laboratorinės kontrolės centro (LKC) kontrolierė, šiemet tapusi Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) taikomosios ekologijos magistre, džiaugėsi, kad galės labiau prisidėti prie vieno pagrindinių "Achemos" veiklos tikslų – plėtoti tvarią, efektyvią ir saugią gamybą.

"Esu iš tų šeimų, kurioms "Achema" yra kaip antri namai. Mano mama šioje įmonėje daug metų dirbo laborante, "Achema" buvo ir kitų giminaičių darboviete. Juokiuosi, kad tai lyg koks paveldimumas – "Achema" užaugino ne vieną mūsų kartą. Esu jonavietė, tad jau rinkdamasi specialybę svajojau, kad dirbsiu įmonėje, kuri yra didžiausias mūsų regiono darbdavys. Baigus bakalauro studijas, atėjau dirbti į "Achemą", o dirbdama nusprendžiau gilinti savo žinias magistro studijose. Ši įmonė stiprina savo pozicijas aplinkosaugos srityje. Noriu prisidėti prie šių projektų, žaliojo plano, kad "Achema" būtų dar labiau socialiai atsakinga", – teigė Ž.Ališauskienė.

Nuolat skatiname ir motyvuojame darbuotojus tobulėti ir gilinti savo žinias.

Patvirtina geidžiamiausio darbdavio vardą

"Esame geidžiamiausias darbdavys regione. Yra darbuotojų, kurie mus renkasi gyvendami ir kituose miestuose – Kaune ar Vilniuje, ar nusprendžia gyvenamąja vietove rinktis Jonavą", – džiaugėsi R.Miliauskas. Tai patvirtina Kauno technologijos universiteto (KTU) pramoninės biotechnologijos magistrės Samantos Šimaitytės ir tos pačios Alma mater chemijos inžinerijos magistro Luko Trikšio pavyzdžiai. S.Šimaitytė persikėlė gyventi į šį miestą, o iš Druskininkų kilęs Lukas treji metai į darbą važinėja iš Kauno.

S.Šimaitytė "Achemoje" dirba ketverius metus ir šiuo metu yra LKC inžinierė gamybos kontrolei. "Kai rinkausi, kokiu keliu eiti, chemija man atrodė pats įdomiausias dalykas, o "Achemoje" esu dėl to, kad nenorėjau dirbti Vilniuje, man labiau patinka mažesni miesteliai. Galvojau, kad kraustysiuosi gyventi arčiau Kauno, pradėjau ieškoti alternatyvų, kurį laiką dirbau farmacijos laboratorijoje. Dabar abu su draugu, kuris taip pat yra chemikas, gyvename ir dirbame Jonavoje", – šypsojosi pašnekovė.

LKC inžinierė gamybos kontrolei bakalauro studijoms rinkosi molekulinę biologiją, o magistro – pramonines biotechnologijas. "Magistro studijoms pasirinkau savo darbui artimesnę specialybę. Nors, kita vertus, biologija yra labai susijusi su chemija. Tai, ką mokiausi magistrantūros studijose, yra labiau orientuota į didelius biologinius, technologinius, inžinerinius procesus. Specializacija yra labai plati, plačios galimybės ir pritaikymas, galiu rinktis kryptį, kuri man įdomesnė. Praktikavausi, kaupiau žinias, o diplomas suteikė papildomų technologinių žinių ir gilesnį technologinį supratimą", – pasakojo S.Šimaitytė.

Atvedė meilė chemijai

"Jaunas žmogus, besimokydamas mokykloje, ne visada būna apsisprendęs, ką norėtų veikti ateityje. Aš tvirtai žinojau – man visada sekėsi tikslieji mokslai, ypač chemija. Pamėgau šį dalyką dar nuo ankstyvų klasių. Tad, matyt, natūralu, kad pasirinkau tai kaip sritį, su kuria norėjau susieti savo tolesnį gyvenimą", – sakė amoniako vandens cecho pamainos inžinierius L.Trikšys.

Studijuodamas jis atliko praktiką "Achemoje", jos metu nusprendė, kad čia ir dirbs. Apsisprendimą dar labiau paskatino jo dėstytojas, kuris pasakojo apie įmonę ir pasiūlė būtent čia eiti į darbo pokalbį. "Karjerą "Achemoje" pradėjau dirbdamas amoniako vandens cecho operatoriumi. Dabar esu pamainos inžinierius. Mano darbas prižiūrėti, kad gamybos procesuose nebūtų nukrypimų. Esu atsakingas už visą pamainą, korpusus ir personalą. Tai labai atsakingas darbas, tačiau būtent atsakomybė darbe žavi labiausiai", – patikino pašnekovas.

KTU chemijos inžinerijos magistrantas džiaugėsi, kad turi galimybę dirbti kartu su veteranais. "Iš jų galima visko pasimokyti ir kur kas sparčiau, nei bandytum procesus perprasti pats, savarankiškai. Dabar į įmonę dirbti ateina daug naujų jaunų žmonių, kurie tik pradeda savo karjerą. Tikiu, kad ir aš būsiu "Achemos" veteranas, čia matau savo ateitį ir noriu tęsti čia karjerą, – tvirtino L.Trikšys. – Labai džiaugiuosi, kad pasirinkau chemiko kelią, ši specialybė darosi vis perspektyvesnė. Viskas susiveda į žaliąją aplinkosaugą – tai aktualu ne tik gamykloms, tai taps vis aktualiau kiekvienai įmonei. Viliuosi, kad ir man "Achemoje" pavyks prisidėti prie žaliojo plano."

Šiųmečiai aukštųjų mokyklų absolventai rinkosi elektronikos inžinerijos, elektros inžinerijos, mechanikos inžinerijos, chemijos inžinerijos, pramoninės biotechnologijos, taikomosios ekologijos, verslo vadybos specialybes.

"Visos šios specialybės yra aktualios mūsų įmonei – jos susisietos tiek su darboviete, tiek su kiekvieno absolvento profesine kryptimi", – pastebėjo "Achemos" generalinis direktorius.

Šiemet net penki achemiečiai išsilavinimo siekė KTU, du – VDU, du – Kauno technikos kolegijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių