ŽŪM: neužtikrinus skaidraus žemės plotų naudojimo, NŽT bus atliekamas auditas

  • Teksto dydis:

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) neužtikrino, kad jai patikėti valstybinės žemės plotai būtų naudojami skaidriai ir teisingai – tai paaiškėjo žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko pavedimu atlikus pirminį vidinį tyrimą. Dėl to numatyta atlikti išsamų NŽT veiklos auditą, pranešė Žemės ūkio ministerija (ŽŪM).

Tyrimas buvo pradėtas, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nustatė, jog ŽŪM ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojai, 2020-aisiais deklaravę pasėlius tiesioginėms išmokoms gauti, galėjo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi – ES išmokas gavo ir už deklaruotus valstybinės žemės plotus. Ministerija vertino, ar valstybine žeme paramos gavėjai naudojosi teisėtai.

„Mūsų pirminis tyrimas parodė, jog Nacionalinėje žemės tarnyboje, kuri turi užtikrinti, kad valstybinė žemė būtų naudojama skaidriai ir teisingai, yra sisteminių problemų, kurios ilgą laiką buvo nesprendžiamos. Tai  kelia pagrįstų įtarimų dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba“, – pranešime sakė ministras.

Mūsų pirminis tyrimas parodė, jog Nacionalinėje žemės tarnyboje, kuri turi užtikrinti, kad valstybinė žemė būtų naudojama skaidriai ir teisingai.

Anot jo, vidinio tyrimo metu NŽT atsakė ne į visus klausimus, o dėl nustatytų aplinkybių bus atliekamas išsamus tarnybos veiklos auditas.

„Taip pat ministerijoje bus pradėtas tyrimas dėl galimo tarnybinio nusižengimo ir keliamas vadovo atsakomybės klausimas“, – sakė K. Navickas.

Po STT analizės pasitvirtinus įtarimams dėl galimo piktnaudžiavimo, kai valstybinė žemė nepagrįstai deklaruojama ES išmokoms gauti, tyrimui buvo atrinkti 52 atvejai. Pažeidimų nustatyta daugiau nei pusėje iš jų.

Iš 52 tirtų atvejų – pareiškėjų gauti ES išmokas už deklaruotus žemės plotus (40 fizinių asmenų ir 12 juridinių asmenų) – 2020 metais žemės ūkio valdose deklaruoti 2366 žemės sklypai, iš kurių 2213 sudarė valstybinės žemės sklypai. Kas dešimtas sklypas – 260 iš jų – deklaruoti pareiškėjui nepateikus žemės valdymo teisę pagrindžiančių dokumentų.

Ministerijos teigimu, NŽT yra sisteminių problemų, kadangi įstaiga neužtikrina valstybinės žemės sklypų nuomos bei žemės laikino naudojimo žemės ūkio veiklai kontrolės. Be to, NŽT žemės sklypų naudojimo ar valdymo sistema yra nepakankamai skaitmenizuota.

Informacija apie leidimus laikinai naudoti žemės plotą žemės ūkio veiklai nėra registruojama ir viešinama, dėl to, anot ministerijos, didėja rizika, kad paramos lėšos gali būti išmokėtos už neteisėtai deklaruotą plotą neturint valstybinės žemės valdymo teisės.

Birželį STT vertinimas parodė, kad 2020 metais 3607 ŽŪM ir jai pavaldžių organizacijų darbuotojai bei jų giminaičiai deklaravo pasėlius ES išmokoms gauti. Bendra parama šiems asmenims viršijo 20,5 mln. eurų . Daugiausia jų – 7,77 mln. eurų – gavo NŽT ir Nacionalinės mokėjimo agentūros darbuotojai bei jų giminaičiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių