VSD perspėja dėl Kinijos investicijų į Lietuvą grėsmių

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas pareiškė, kad rudenį Seime bus aptariami Lietuvos politiniai ir ekonominiai santykiai su Kinija. Pasak Seimo narės Aušros Maldeikienės, komitetas yra gavęs Valstybės saugumo departamento (VSD) informaciją dėl grėsmių, susijusių su Kinijos investicijomis į Lietuvą. Vytautas Bakas šios informacijos nekomentuoja.

„Kaip komiteto vadovas siūlysiu labai rimtai įtraukti į diskusijų planą, tai padarysime bendrai su Europos reikalų komitetu ar Užsienio reikalų komitetu – mūsų santykius su Kinija aptarsime. Kaip valstybė mes turime turėti supratimą apie tai, kokios yra ne tik galbūt naudos, bet ir iššūkiai su šia šalimi. Mes matome, kad JAV su ES atsargiai žiūri, girdime tokias kontraversijas“, – antradienį BNS teigė Vytautas Bakas.

Seimo Audito komiteto narė A. Maldeikienė antradienį pareiškė, kad VSD Seimo komitetui yra pateikęs dokumentą dėl ekonominių santykių su Kinija, jos investicijų į Lietuvą.

„Kiek suprantu, (...) dokumentas yra didesne dalimi susijęs ir liečia (Kinijos – BNS) investicijas į Klaipėdos uostą. Būtent uostų klausimas Europos Sąjungoje ir sukelia didžiausią įtampą, nes Kinija uostais bando apglėbti Europos Sąjungą. O čia jau yra nacionalinio saugumo klausimas“, – spaudos konferencijoje teigė A. Maldeikienė.   

„Nuolat akcentuodama užsienio politinius santykius su Rusija ir jos grėsmės klausimą, Lietuva tarsi nesuvokia, kad egzistuoja ir kitas įtampos židinys – Kinija“, – pridūrė parlamentarė.

VSD nepatvirtina, ar Seimo komitetui pateikė pažymą apie galimas Kinijos grėsmes Lietuvai. Departamentas teigia nuolat teikiantis informaciją institucijoms ir aukščiausiems valstybės pareigūnams apie galimas grėsmes nacionaliniam saugumui, tarp jų, ir apie Kiniją.

„Detaliau komentuoti negalime dėl Žvalgybos įstatymo ir žvalgybos darbo specifikos apribojimų“, – nurodoma VSD pateiktame atsakyme BNS.

Pasak V. Bako, Lietuvoje mažai diskutuojama apie santykius su Kinija.

„Ir kaip EBPO (Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija – BNS) narė, kaip JAV partnerė,  Lietuva – visuomenė, politikai – turi plėsti tam tikrą supratimą, kaip mes turėsime traktuoti tuos ekonominius santykius, tuos iššūkius ir galimybes“, – tvirtino komiteto vadovas.

Jo teigimu, kol kas neapsispręsta, kokia forma tos diskusijos vyks – klausymų ar kita parlamentinės kontrolės forma, pavyzdžiui, diskusija, konferencija, debatai komitetuose.

V. Bakas nekomentavo, ar komitetas yra gavęs informacijos iš valstybės institucijų apie galimas Kinijos investicijų grėsmes.  

Kai kurie šalies pareigūnai baiminasi, jog komunistinė Kinija per investicijas gali įgyti svertų vidaus politikai.

Lietuvoje šiuo metu investuotojus tikrina speciali Vyriausybės komisija, galinti uždrausti jiems ateiti į šalį, jeigu jie kelia riziką nacionaliniam saugumui.

Kinijos valdoma transporto ir logistikos, nekilnojamojo turto bei finansų gigantė „China Merchants Group“ (CMG) prieš kelerius metus prakalbo apie galimybę per Klaipėdą gabenti krovinius. Bendrovė Baltarusijoje vysto pramonės parką „Great Stone“, o tiesiausias kelias produkcijos eksportui būtų per Klaipėdą.

Klaipėdos uosto vadovas Arvydas Vaitkus yra sakęs, kad CMG yra išreiškusi norą Klaipėdoje pastatyti naują konteinerių terminalą. 2016 metais ji bandė investuoti į vieną didžiausių Klaipėdos uosto krovos bendrovių „Klaipėdos Smeltę“, tačiau sandoris nepavyko.

Statistikos departamento duomenimis, nuo 1997 metų iki praėjusių metų rugsėjo pabaigos Kinijos bendrovės Lietuvoje investavo apie 117 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jau geriau su rusais draugautu nei su merikoncais tais okupantais nevykeliais, dziukites ka nera naftos ar istekliu kitaip lietuva seniai sektu Irako, Sirijos pedomis. Gerai kad Rusija salia kuri dar sugeba priesintis tokiems debilam kaip amerikonai ir ES

na man rodos ta uosta

na  man  rodos  ta  uosta portretas
jau pardave jankiams ...dabar nori perparduot kinams , po to atiduot rusams dykai ....antra vertus ,--kur jus desites ,,,, basi ziema,,,rusai krovos darbus uzrauke , jankiams prekes vezt y Klaipeda ten iskrovus isveziot po europa --anegdotas gaunasi .....belieka tik Kinai kurie per rusija vez y Klaipeda ,o is ten laivais y europos ir kitu saliu ,uostus taip ,kad kaip sikna bekraipytumet visvien kitaicai uztrauks ant kurpaliaus..nupirks ta uosta priedo ir visa lietuva su aborigenais....

turas

turas portretas
O tu rusiskas kacape aisku noretum,kad Lietuva nedraugautu su amerikieciais,o tavo tevynainiams uzpakaly buciuotu,kaip daro baltarusiai.Nesulauksi rusiskas sunie.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių