Viešbučiai ir sodybos šventėms rezervuojamos vangiai: lietuviai veržiasi diržus?

Viešbučių ir kaimo turizmo sodybų atstovai pastebi, kad norintieji atšvęsti žiemos šventes šiemet sprendimus linkę priimti paskutinėmis dienomis.

Viešbučių atstovų teigimu, šiemet, palyginti su ankstesniais metais, vietos juose Naujiesiems metams rezervuojamos vangiai. Tuo metu kaimo turizmo sodybos užsakymų šiai progai sulaukia pakankamai, tačiau, skirtingai nei ikipandeminiais metais, šventiniams vakarėliams patalpų ieškančios įmonės rezervuoti vietas delsia.

Apgyvendinimo įstaigų atstovai teigia, jog kainos šiemet augo, nors pasak kai kurių viešbučių atstovų, prieš pandemiją vyravusios nakvynės kainos dar nėra pasiektos.

Vietų viešbučiuose rezervacija – paskutinę minutę

Gruodį daugiausia svečių sulaukiama Naujųjų metų naktį. Vis dėlto, verslininkų teigimu, palyginti su ankstesniais metais, šiemet vietos viešbučiuose šiai progai rezervuojamos vangiai.

„Bendrinę informaciją pasakysiu, kad (viešbučiai – BNS) pildosi paskutinę minutę, labai lėtai. Kadangi yra labai didelės kainos už (naujametinių renginių – BNS) programą, matyt, daug kas nelabai darys tų programų arba darys labai kuklias“, – BNS sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Jei seniau būdavo viskas užimta, lūžta, tai dabar viešbučiai pildosi lėtai.

„Jei seniau būdavo viskas užimta, lūžta, tai dabar viešbučiai pildosi lėtai“, – pridūrė ji.

Pasak E. Šiškauskienės, nemaža dalis potencialių viešbučių klientų šventėms pasirenka užsienio šalis, o kiti vietas šalies apgyvendinimo įstaigose rezervuoja paskutinę akimirką.

Tis viešbučius Vilniuje valdančio tinklo „Centrum Hotels“ vadovas Artūras Vainora sako, jog užimtumas Naujiesiems metams šiuo metu siekia apie 70–80 procentų.

„Jeigu anksčiau rezervacijos būdavo daromos prieš mėnesį ar du, tai dabar stebime, kad jos daromos likus savaitei ar daugiausia dviem. Dažniausiai net būna ir paskutinę dieną“, – BNS sakė A. Vainora.

„Lietuviai labai mėgaujasi tuo, kad gali gauti gerą pasiūlymą paskutinę minutę ir juo pasinaudoti“, – pridūrė jis.

Pasak A. Vainoros, mažesnį nei anksčiau viešbučių užimtumą švenčių laikotarpiu lemia ir dėl pasikeitusios geopolitinės situacijos sumažėjęs svečių iš Rusijos bei Baltarusijos skaičius.

„Kai anksčiau atvažiuodavo rusai, tai agentūros užsakydavo viešbučius su programomis, naujamečiu šventimu ir taip toliau – tai būdavome susiderinę dar vasaros mėnesiais“, – sakė „Centrum Hotels“ vadovas.

Sodybomis domimasi, tačiau užsisakyti neskubama

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos vadovė Agnė Vaitkuvienė sako, kad Naujiesiems metams sodybos sulaukia pakankamai užsakymų.

„Per Naujuosius metus visos sodybos anksčiau ar vėliau sulaukia savo užsakymų. Aišku, pirma išsiparduoda tos, kurios yra arčiau didžiųjų miestų, o vėliau ir tos, kur reikia toliau pavažiuoti – jas paprastai žmonės užsako ilgesniam laikotarpiui, ir dviem, ir trims nakvynėms per Naujųjų metų šventę“, – BNS sakė A. Vaitkuvienė.

Vis dėlto ji pastebėjo, kad šiemet įmonės delsia užsisakyti vietas sodybose šventiniams vakarėliams – dėl to bendras kaimo turizmo sodybų užpildymas gruodį nėra didelis ir nepasiekia buvusio iki pandemijos.

„Lyginant su tuo metu (priešpandeminiu laikotarpiu – BNS), labai pasikeitė vartotojų įpročiai. Dabar sulaukiame labai daug užklausų dėl vakarėlių, tačiau iš jų mažai virsta užsakymais. Žmonės ir įmonės teiraujasi, skambina, galbūt ieško geresnės kainos ar sąlygų. Matosi, kad labai nori švęsti, nori susitikti, tačiau, matyt, tos galimybės pasidarė ribotos, todėl sodybų užpildymas gruodžio mėnesį nėra didelis“, – teigė A. Vaitkuvienė.

„Jeigu anksčiau būdavo taip, kad paprašius pateikti pasiūlymą žmonės 80-90 procentų buvo išsirinkę atitinkamą sodybą ir ją užsakydavo, dabar (...) žymiai mažiau užsako“, – pridūrė ji.

Dar viena nauja tendencija – žmonių pasirinkimas kaimo turizmo sodybose švęsti ne tik Naujuosius metus, bet ir Kalėdas.

„Anksčiau jų būdavo vienetai, o dabar tai vyksta masiškai. Kūčių užsakymų turime nedaug, tačiau net ir pirmą arba antrą Kalėdų dieną užsakoma sodyba su maitinimu. Jei giminė anksčiau susirinkdavo pas kažką namuose, dabar tas kažkas užsako sodybą“, – sakė Kaimo turizmo asociacijos vadovė.

Kainos auga, bet ikipandeminio lygio nepasiekia

Pasak viešbučių tinklui vadovaujančio A. Vainoros, palyginti su metų pradžia, nakvynė viešbučiuose pabrango apie 50 proc. Vis dėlto, pasak jo, ikipandeminis kainų lygis dar nepasiektas.

„Mes dirbame atviroje rinkoje, kur viskas matosi ir konkurencija padaro savo. Kadangi mes neturime išankstinių rezervacijų, viskas vyksta paskutinės minutės pardavimo kaina. Kiekvienas viešbutis bando prisitraukti svečių ir dėl to tos kainos nekyla kaip norėtųsi“, – sakė A. Vainora.

„Yra viešbučių taisyklė – kai krenta užimtumas, krenta ir kaina. Kyla užimtumas – kyla ir kaina“, – pridūrė jis.

Tuo metu A. Vaitkuvienė teigė, jog palyginti su praėjusiais metais, kainos kaimo turizmo sodybose pakilo apie 20 proc.

„Jau pavasarį kalbėjome, (...) kad pakilo kažkur apie 10 procentų apgyvendinimo paslaugos kaina. Kai kuriuose regionuose, kurie anksčiau buvo sąlyginai ne tokie populiarūs, o dabar tapo labai populiarūs – pavyzdžiui, Dzūkija – tai kainos kilo daugiau“, – sakė A. Vaitkuvienė.

„Dar vienas kainų kilimas buvo rudenį prieš šildymo sezoną, kai sodybų šeimininkai pasiskaičiavo, kad negali išlaikyti sodybos“, – pridūrė ji.

Pasak A. Vaitkuvienės, dalis sodybų dėl išaugusių energijos kaštų žiemos sezono metu nusprendė nedirbti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komercinis pasiulymas :

Komercinis pasiulymas : portretas
Irenkite zaidimu online kambarius vaikams,sekso telefonu studijas jaunimui,nemokamos gerimu degustacijos sales,masazo su laiminga pabaiga kamareles. Dabar gi - jokio serviso,pramogu ir dargi kainuoja! Jei jau moketi babkes,tai turi buti tai,ko negausi namie gerdamas! P.S.: Akciju nesiulyti! Geriau abonementa.

Dzied

Dzied portretas
Avralas , negauna viršpelnio

juodas humoras

juodas humoras portretas
Tai gal reikia pagalvoti apie naują papildomų lengvatų paketą restoranams, viešbučiams, kaimo turizmo sodyboms?
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių