VERT ir „Litgrid“: Rusija energetinius įsipareigojimus vykdo naudodamasi Baltarusijos AE elektra

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ atstovas teigia, kad reikšmingą dalį elektros energijos kiekio, kurį Baltijos šalims per NordPool jungtį įsipareigojusi tiekti Rusija, patenka per Baltarusijoje esantį generatorių. Tuo tarpu Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) atstovas pažymi, kad elektros iš Baltarusijos tiekimas į Lietuvą vyksta per Latvijos ir Rusijos jungtį.

„Visa prekyba (elektra iš Baltarusijos – ELTA) šiandien vyksta Latvijos prekybos zonoje. (...) Šiuo metu mes rengiame kreipimąsi į Latvijos reguliavimo instituciją, prašydami pateikti informaciją, kurie ūkio subjektai vykdo tokią veiklą ir tuomet pabandysime nagrinėti ir gilintis į kitus mūsų iškeltus klausimus“, – teigė VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Visgi, anot jo, problemų kelia tai, kad Lietuva negali imtis teisinių priemonių siekdami išvengti elektros iš Baltarusijos patekimo per Latvijos-Rusijos jungtį.

„Lietuvos reguliuotojas yra atsakingas už priežiūrą rinkos dalyvių Lietuvos Respublikos teritorijoje, o tai, kas vyksta Latvijos prekybos zonoje, už tą procesą ir priežiūrą atsakinga Latvijos reguliavimo institucija. Šioje vietoje Lietuvos reguliatorius neturi jokių teisinių priemonių imtis kažkokių veiksmų ūkio subjektų atžvilgiu, kurie veikia ne Lietuvos teritorijoje ir naikinti jiems tiekimo licenciją“, – teigė jis.

R. Pocius taip pat pridūrė, kad siekiant užkirsti kelią nesaugiai gaminamos elektros iš Baltarusijos tiekimui „būtina toliau diskutuoti su Baltijos šalių kolegomis ir Europos Komisija, siekiant tobulinti Pralaidumų metodiką, įvertinus faktinius „Litgrid“ duomenis“.

Tuo tarpu „Litgrid“ sistemos valdymo departamento vadovas Giedrius Radvila teigė, kad elektros energijos, eksploatuojamos iš Rusijos į Lietuvą, kiekis padvigubėjo pradėjus veikti Baltarusijos AE.

„Pradėjus Baltarusijos atominės elektrinės bandymus ir pradėjus gaminti elektros energiją Baltarusijos AE, iš žemyninės Rusijos pradėta eksportuoti praktiškai dvigubai daugiau elektros.

Nuo sausio mėnesio matome, kad pradėjus Baltarusijai bandomąją komercinę eksploataciją ir pradėjus eksploatuoti elektros energiją, o tai reiškia Baltarusijos energetikos sistemai tapus pertekline, prekyba su žemynine Rusija į Baltijos šalis išaugo 3,5 karto“, – sakė jis.

Pasak G. Radvilos, Rusijai nesugebant užtikrinti sutarto elektros energijos srauto tiekimo, ši ima naudotis Baltarusijos AE pajėgumais.

„(Rusijos NordPool – ELTA) parduotas elektros energijos kiekis turi būti pagamintas ir patiektas į Baltijos šalis. Ir būtent Rusijos generatorius turi užtikrinti tai, nes Rusija pardavė elektros energiją, Rusija sudarė sandorį ir įsipareigojo, kad atėjus valandai „x“ tas energijos kiekis pateks į Baltijos šalis.

Žinant, kad turime bendrą tinklų infrastruktūrą su Rytų kaimynais, matome, kad perteklinė Rusijos elektros energetikos sistema užtikrina fizinį srautą per Rusijos-Latvijos skerspjūvį (...). Bet yra situacijų, ypač kai Baltarusijos AE dirba, kad generatorius Rusijoje neužtikrina savo komercinio įsipareigojimo, ir ta elektra Lietuvą pasiekia iš Baltarusijos“, – tikino jis.

G. Radvila pabrėžė, kad tęsiantis tokiai situacijai elektros importas iš Rusijos į Lietuvą gali ženkliai didėti.

„Nuo to, kaip bus panaudotas pralaidumas, nuo to, kokią strategiją pasirinks Rusijos prekybininkai, prekiaujantys elektros energija Baltijos šalyse, ir įvertinus Baltarusijos AE reikšmę arba įtaką tai prekybai, mes matome, kad jei tokia situacija tęsis kaip šiandien, tai importas iš Rusijos gali didėti iki 7,1 TWh“, – pridūrė jis.

G. Radvilos teigimu, vienas iš problemos sprendimo būdų – užkardyti galimybes Rusijai pildyti su NordPool birža sudarytą sandorį naudojantis Baltarusijos AE pajėgumais

„Reikia pasiekti susitarimą, kad mūsų infrastruktūra nebūtų vertinama ir nesuteiktų galimybės išpildyti komercinio sandorio (Rusijos su NordPool birža – ELTA). Nustatydami vartus, mes turime juos sumažinti, kad nebūtų tokios galimybės pasinaudoti Baltarusijos (elektros energijos – ELTA) pertekliumi tam, kad Rusija galėtų įgyvendinti savo kontraktą“, – tikino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Ar man su galva negerai ar ir dar kai kam,nepirkti tiesiogiai iš Astravo ir kaltinti latvius kad ima brangiau ,juk toks spekuliantų likimas ,pigiau pirkti ,brangiau parduoti.Iš pat pradžių reikėjo tartis dėl Kruonio naktinės elektros iš Astravos ,dabar supygdė Lukašenką ,gali neduoti

MELAGIS

MELAGIS portretas
KREIVYS PATRIOTAS ,NUO EYTOJAUS NEPERKA ASTRAVO ELEKTROS IR UZDARO MOKI VEZI PARDES.

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
tai čia ir taip buvo aišku , kad pardavinės savo elektrą brangiau , o iš lopo lukašenkos pirks pigiau , iš kurio niekas nepirks ae elektros ir jis bus priverstas parduoti pigiau , o rusijas pardavinės savo piliečiams brangiau ir taip laimės dvigubai , neskaitant to kad uždirbo ant atominės statybų ir atomo ir procentų
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių