VERT: gruodį elektros rinkos kaina didėjo 16,6 proc.

  • Teksto dydis:

Elektros kaina didmeninėje rinkoje gruodžio mėnesį, palygini su lapkričiu, padidėjo 16,6 proc., skelbia Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Vidutinė elektros kaina Lietuvos prekybos zonoje kitos paros prekybos rinkoje (angl. day-ahead) buvo 264,3 euro už megavatvalandę (MWh). Tam įtakos turėjo elektros vartojimas, tarpsisteminių jungčių panaudojimas, vietos gamyba.

Latvijoje gruodžio elektros kaina siekė 263,9 euro, Estijoje – 263,5 euro, Švedijos SE4 kainų zonoje – 248,1 euro. 

VERT teigimu, gruodį didmeninės kainos dinamika buvo itin didelė — pirmąją mėnesio pusę kainos vidurkis buvo 378,5 euro, tuo metu antros pusės vidurkis buvo 142,5 euro.

Vietos gamyba gruodį didėjo 36,7 proc. ir siekė vidutiniškai 477,4 GWh, suvartojimas augo 11,5 proc. iki 1123 GWh.

Skirtumas tarp didžiausios vidutinės paros valandos (17‒18 val.) kainos – 485,6 euro – ir mažiausios (3‒4 val. CET laiku) kainos – 257,4 euro – buvo beveik 2 kartai. Vartotojai, pasitelkdami išmaniuosius skaitiklius bei kintamosios kainos planus, gali keisti savo vartojimo įpročius ir taupyti elektrą, teigia taryba.

Gruodį vėjo elektrinių generuotos elektros kiekis didėjo 36,7 proc. iki 131 GWh. Saulės elektrinių gamyba mažėjo 2,4 karto iki 2,4 GWh, hidroelektrinių – didėjo 16 proc. ir siekė 91,4 GWh.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kada bus įvestas energetikam pelno mokestis ?

pastebejimas

pastebejimas portretas
Pasaulines kainos duju,naftos krito,net mums kainos tik auga.

Anonimas

Anonimas portretas
Niekas nedidejo,ka nori ta pateikia,kaip naudinga pardavėjui ,tokios kainos.Valstybė nekontroliuoja, daro ką nori.Žinome kaip vyksta kainų didėjimas kitose šalyse ir kad kitose šalyse yra kontroliuojama, neleidžia daryti ką norį.Taip kad yra valdančiųjų interesas ,nusiimti pinigų sumą ,kol dar valdžioje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių