V. Vasiliauskas: kalbos apie euro įvedimo būtinumą – juokingos

  • Teksto dydis:

Lietuvos banko vadovas teigia, kad įsibėgėjus euro įvedimo procesui juokinga kalbėti apie tai, ar reikia jį įsivesti. LB valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas sako, jog tai nėra vienos dienos darbas.

"Nereikia juokinti nei Lietuvos, nei viso pasaulio tokiais svarstymais. Euro įvedimas nėra vienos dienos darbas, jis neįvyksta spragtelėjus pirštu. Tai ilgo pasirengimo reikalaujantis procesas. Jam rengiasi verslas, valdžios institucijos, centrinis bankas, pertvarkomos sistemos. Šiems procesams įsibėgėjus pradėti svarstyti, ar reikia įsivesti eurą, juokinga ir beprasmiška", - interviu dienraščiui "Lietuvos žinios" teigė V.Vasiliauskas.

Anot jo, sieti euro įvedimo klausimą su minimalia mėnesio alga yra nekorektiška.

"Minimalios algos padidinimas per trumpą laiką iš karto daro įtakos darbo rinkai, konkurencingumui, o kartu - ir visam ekonominiam gyvenimui. Tad šiuo atžvilgiu negali būti greitų, nepamatuotų sprendimų. Turi būti labai aiškūs skaičiavimai, ir kol kas nematau jokių prielaidų minimaliai algai didinti, nes ji jau buvo padidinta", - kalbėjo  V.Vasiliauskas.

Jo teigimu, svarstant naujų mokesčių įvedimą iki šalies įstojimo į euro zoną būtina įvertinti, kokią įtaką jie gali turėti Mastrichto kriterijų atitikimui.

"Akivaizdu, kad kalbant apie kriterijų atitikimą daugiausia dėmesio turi būti kreipiama į biudžeto deficitą ir tvarumą ateityje. Jeigu būtų didinami mokesčiai, pavyzdžiui, vartojimo, be abejo, tai turėtų įtakos prekių ir paslaugų kainoms, ir reikėtų skaičiuoti, kaip tai atsilieptų infliacijai. Negalima daryti staigių pakeitimų, pirmiausia neišsiaiškinus, ko tais pakeitimais siekiame", - sakė V.Vasiliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kurshis

Kurshis portretas
Tauta - turi spresti, ir tai padare stodama i EU. Kas del GB ir SWE, tia tamstai reiketu pasigydit galva lyginant LT ekonomine padeti ir GB.

Pinokis

Pinokis portretas
Tipo kodėl tiek daug turime bukų komentatorių / Reikėjo svarstyti tuomet, kai Vyriausybė savo programą tvirtino.Dabar jau traukinys nuvažiavęs, ponai euro skeptikai, nes traukinys nelaukia ........

h15

h15 portretas
Vasiliauskui-kažkodėl šios kalbos apie euro įvedimo būtinumą nebuvo juokingos Didžiajai Britanijai, Švedijai-jie visi liko prie savo pinigų, be euro, ir tikrai dėl to nesiskundžia, ir pasaulis iš jų nesijuokia, kaip kad jūs bandot tą net susirietę pavaizduoti
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių