V. Šapoka žada, kad savivaldybės nepajus GPM sumažėjimo

Miestų merams reiškiant nepasitenkinimą savivaldybių finansavimu, finansų ministras Vilius Šapoka žada, kad miestai ir rajonai 2019 metais nepajus gyventojų pajamų mokesčio (GPM) sumažėjimo.

„Girdime savivaldybes ir ieškome sprendimų. Tie poreikiai yra tikrai dideli (...) ir tikrai turime matyti bendrą vaizdą ir tuos sprendimus subalansuoti. Mano pažadas yra, kad nė viena savivaldybė nepajus to sumažėjimo (GPM – BNS), savo žodžių neatsiimu“, – žurnalistams sakė V. Šapoka, ketvirtadienį kartu su premjeru Sauliumi Skverneliu susitikęs su savivaldybių merais ir Savivaldybių asociacijos atstovais(LSA).

Merai pasiūlė keisti Metodikos įstatymą ir numatyti, kad 80 proc. GPM netekčių naštos tektų valstybės biudžetui, o 20 proc. - savivaldybėms. Iki šių metų buvo kompensuojama 100 proc. savivaldybių biudžetams dėl centrinės valdžios sprendimų įtakos prognozuojamų GPM įplaukų mažėjimo.

„Savarankiškų savivaldybės funkcijų negalima finansuoti iš valstybės biudžeto tikslinių dotacijų, kurios skirtos valstybės deleguotoms funkcijoms. Taigi, lėšų sumažėjimas reikštų, kad nuo to nukentės savivaldybių teikiamų viešųjų paslaugų kokybė, o drauge ir savivaldos gyventojų gerovė“, - pranešime teigė LSA prezidentas Ričardas Malinauskas.

Susitikime dalyvavęs Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas tokį paskirstymą pavadino kompromisiniu.

„Mes pageidaujame 100 proc. kompensacijos (...) bet manau, kad pasiūlėme pakankamai kompromisinį variantą, pagal kurį būtų kompensuojama 80 proc. prarasto GPM“, – teigė V. Mitrofanovas.

Tiek jis, tiek finansų ministras teigė, kad savivaldybių finansavimo klausimas išlieka atviras.

„Dėl metodikos pakeitimo kompleksiškai vertiname visus faktorius (...) tam, kad būtų numatomi pakankami finansai, būtų peržiūrėtos savarankiškos ir nesavarankiškos funkcijos, kad būtų sukurtos paskatos efektyviausiai veikiančioms savivaldybėms. Sutarta, kad ieškosime bendro sutarimo. Sieksime, kad susitarimas visų pirma būtų tarp savivaldybių“, – teigė V. Šapoka.

Anot jo, savivaldybių atstovams buvo pažadėta, jog funkcijų vykdymui skiriamos lėšos artimiausiu metu nesumažės.

„Manome, kad su šiuo klausimu tikrai nepaskubėsime. Artimiausiems trims metams yra numatoma užtikrinti, kad lėšos savarankiškų savivaldybių funkcijų vykdymui nesumažėtų, kad ir kaip besikeistų ekonomikos raida“, – sakė V. Šapoka.

Valdžios atstovai merams pasiūlė sukurti darbo grupę, kurią sudarytų įvairių savivaldybių, Seimo, Finansų ministerijos bei Valstybės kontrolės atstovai. Ji priimtų bendrus, visoms pusėms priimtinus sprendimus.

GPM – pagrindinis savivaldybių pajamų šaltinis, todėl net 48 savivaldybių prognozuojamos pajamos savarankiškoms funkcijoms vykdyti sumažėtų, teigia asociacija.

Anot jos, prognozuojamos savivaldybių pajamos savarankiškoms funkcijoms vykdyti siekia 1,69 mlrd. eurų, arba 13,5 proc. viso valstybės ir savivaldybių biudžeto. Šiemet ši dalis buvo 15,2 proc.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių