V. Čmilytė-Nielsen apie susitikimą su Latvijos vadovais: dialogas dėl Astravo AE nėra paprastas

Vertindama pirmadienį įvykusį susitikimą su Latvijos Seimo pirmininke Inara Mūrniece bei prezidentu Egilu Levitu, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad dialogas, sprendžiant elektros iš Astravo atominės elektrinės (AE) užkardymo klausimą, nėra paprastas, tačiau įmanomas.

Ji taip pat priduria, kad santykiai tarp šalių išlieka stiprūs.

„Santykiai yra stiprūs, yra artimi įvairiose srityse: tiek saugumo, tiek įvairiuose forumuose dažnai turime vieningą poziciją ir atstovaujame savo regionui, ir mūsų balsas yra girdimas kur kas stipriau, kai dirbame išvien“, – Žinių radijui“ trečiadienį teigė Seimo vadovė.

Kalbėdama apie diskusijas su Latvija Astravo AE klausimu, V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad su Latvijos vadovais sutarta jas perkelti į ekspertinį lygmenį.

Dialogas, aišku, nėra visiškai paprastas, bet vėlgi manau, kad, esant valiai iš mūsų pusės ir įsiklausymui iš Latvijos pusės, tai yra įmanoma.

„Sutarėme, jog šis klausimas (baltarusiškos elektros patekimas į Baltijos šalis – ELTA) turi būti toliau abiejų mūsų šalių darbotvarkėje. Mes turime nuolatos apie tai tarpusavyje kalbėti, ir tais atvejais, kai tai įmanoma, jis turėtų būti keliamas į ekspertinį lygmenį. Manau, kad dėl to sutarėme“, – sakė ji.

Vertindama, ar įmanoma pasiekti energetikos ministro Dainiaus Kreivio iškeltą tikslą dėl naujosios metodikos, kuri užkardytų nesaugios Baltarusiškos elektros patekimą į Lietuvą, susitarti iki birželio pabaigos, V. Čmilytė-Nielsen teigė, esą tai realu.

„Taip, tos (abiejų šalių bendradarbiavimo – ELTA) nuotaikos leidžia taip manyti. Dialogas, aišku, nėra visiškai paprastas, bet vėlgi manau, kad, esant valiai iš mūsų pusės ir įsiklausymui iš Latvijos pusės, tai yra įmanoma“, – pridūrė ji.

Seimo pirmininkė taip pat pažymėjo, kad klausimą dėl Astravo AE trečiadienį ketina aptarti ir su Estijos prezidente Kersti Kaljulaid.

ELTA primena, kad energetikos ministras Dainius Kreivys antradienį teigė, jog nesaugios elektros iš Baltarusijos patekimo per Latvijos elektros tinklą Latvija komentuoti nelinkusi.

„Šiomis dienomis Latvija nekomentuoja dėl (į Lietuvą patenkančios – ELTA) elektros kilmės, ar tai būtų baltarusiška ar kokia kita. Tik užsimena, kad reikšmingai, beveik 3 kartus, padidėjęs kiekis gali būti dėl atšalusio oro. Tačiau noriu pastebėti, kad būtent su Astravo AE įjungimu ir jos galios padidinimu tuomet daugiausia ir išaugo visi srautai“, – teigė jis.

„Kreipėmės į komisiją, kad kuo skubiau būtų sušauktas trišalis Baltijos ir komisijos bendras posėdis, kuriame diskutuosime dėl naujai pateiktos metodikos“, – pridūrė D. Kreivys.

Derybos su Latvija, anot ministro, turėtų vykti iki birželio pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Negi

Negi portretas
tokie vadovai neturi patarėjų, kurie jiems paaiškintų, kad elektros srautai "išauga" dėl energijos padidėjusio sunaudojimo ir ribotų galimybių gauti tą energiją iš Latvijos ir Estijos. Be to tegul pažiūri kiek MW perduodame į Lenkiją(šiuo metu 350 MW), tai rodo, kad kol kas LitPolLink dabar daugiausiai dirba į Lenkijos pusę, nors statant tą jungtį lenkams ES kompensavo 43% išlaidų, o Lietuvai tik 23 %.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių