Tyrimai dėl „Revolut“ trukdo spręsti, ar leisti vairuotojo teises naudoti tapatybei

Valdantieji nusiteikę laukti strateginių įmonių sandorius tiriančios vyriausybinės komisijos išvados dėl Jungtinės Karalystės finansų startuolio „Revolut“ patikimumo ir tik tada apsispręs, ar pritarti siūlymui vairuotojo pažymėjimą pripažinti tinkamu dokumentu asmens tapatybei nustatyti.

Taip siekiama Lietuvos finansų rinką apsaugoti nuo asmenų, kurie bankų klientais taptų juos identifikuojant pateikus ne pasą, o vairuotojo pažymėjimą.

Pažymėjimo pripažinimo tinkamu identifikuoti asmenį šalininkai piktinasi, kad delsiant priimti pataisas, nesudaromos sąlygos Lietuvoje investuoti ir pradėti veiklą fintech įmonėms, kurios naujų buveinių Europos Sąjungos šalyse dairosi laukdamos „Brexit'o“.  

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pataisoms dėl vairuotojo teisių naudojimo tapatybei yra pritaręs, bet jo vadovas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas blokuoja jų priėmimą.

Šią savaitę Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pataisų priėmimas Seime numatytas, bet abejojama, ar tvirtinant darbotvarkę klausimas joje liks.

Konservatorius Mykolas Majauskas komiteto posėdyje praėjusį trečiadienį reikalavo apsvarstyti naujausias Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) išvadas ir patvirtinti dar vieną išvadą Seimui.

„Tai nėra vienam konkrečiam subjektui padarytas pakeitimas, bet visoms finansų institucijoms, kurios turi klientų, identifikuotų pagal vairuotojo teises, ir svarstyti galimybę teikti paslaugas ir turėti savo bazę Lietuvoje“, – aiškino M. Majauskas.    

„Artimiausiame posėdyje tai ir padarysime (bus aptariama STT pažyma – BNS)“, –  žadėjo komiteto pirmininkas S. Jakeliūnas.

Vėliau jis BNS patikino, kad sprendimas nebus priimamas, kol strateginių įmonių sandorius tirianti vyriausybinė komisija trečią kartą priims sprendimą dėl „Revolut“ patikimumo. 

„Mūsų sprendimas priklauso nuo vyriausybinės komisijos sprendimo dėl „Revolut“, – BNS teigė S. Jakeliūnas.

S. Jakeliūnas be kita ko pabrėžė, kad komiteto sprendimas dėl vairuotojo pažymėjimo pripažinimo tinkamu dokumentu asmens tapatybei nustatyti taip pat priklauso ir nuo Didžiosios Britanijos atliekamų  „Revolut“ tyrimų. 

„Jeigu ten būtų įrodytas pinigų plovimas ir sankcija skirta „Revolut“, o mes čia  tą įstatymą priimam ir jie atsisiunčia kelis šimtus tūkstančių klientų, kurie užregistruoti apeinant pinigų plovimo sistemas, ką mes darome? Įsileidžiame nežinia ką“, – aiškino parlamentaras.

M. Majauskas piktinosi, kad pataisos skirtos ne „Revolut“, o bet kuriam kitam investuotojui, norinčiam Lietuvoje teikti finansines paslaugas.

„Jeigu būtų nuspręsta, kad „Revolut“ neatitinka nacionalinio saugumo kriterijų (...), jis ir negalės teikti paslaugų ir pasinaudoti pataisos suteikiama galimybe“, – teigė M. Majauskas. 

Vairuotojo pažymėjimo tinkamumo asmens tapatybei šalininkai sako, kad teisių prilyginimas dokumentui, kuris leistų nustatyti tapatybę, taip pat bankuose atsidaryti sąskaitą, paskatins investicijas į Lietuvą.

Vairuotojo pažymėjimas tinkamas asmens tapatybei nustatyti ir sąskaitą banke atsidaryti Didžiojoje Britanijoje, Estijoje, Danijoje, Islandijoje, Švedijoje, Čekijoje, Maltoje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių