Tikslinant biudžetą, sienos su Baltarusija apsaugai VRM prašo numatyti dar 11,5 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Tikslinant šių metų valstybės biudžetą, Vidaus reikalų ministerija (VRM) prašo sienos su Baltarusija apsaugai papildomai numatyti dar 11,5 mln. eurų, penktadienį informavo ministerija.

Jos teigimu, Finansų ministerijos taip pat prašoma numatyti 2,8 mln. eurų papildomoms Valstybės sienos apsaugos tarnybos išlaidoms, susijusioms su neteisėtai atvykusiais migrantais, padengti bei pasieniečių darbo užmokesčiui.

Papildomos lėšos vertimams prašomos ir Migracijos departamentui – 50 tūkst. eurų.

„Nebeturime prabangos dengti viso Lietuvos su Baltarusija sienos ruožo reikalingomis apsaugos priemonėmis dar dešimt metų, kaip buvo numatyta anksčiau“, – pranešime cituojama vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Pasak jos, kaimyninėje Baltarusijoje susiklosčiusi „nestabili bei sunkiai prognozuojama politinė padėtis įpareigoja Lietuvą, saugančią ne tik savo, bet ir visos Europos Sąjungos sieną“.

Ministrės teigimu, reikia veikti kuo greičiau ir per trumpiausią terminą sustiprinti pasienio ruožą, kad būtų sustabdyti neteisėtos migracijos srautai.

Kaip nurodo VRM, šiuo metu jau vykdoma sustiprinta sienos su Baltarusija apsauga, mobilizuojamos ir įtraukiamos kitos valstybės institucijos ir tarnybos. Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) padeda Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai bei Šaulių sąjungos nariai. Dieveniškių kilpoje, supamoje Baltarusijos teritorijos, artimiausiu metu pradės darbą ir policijos pajėgos.

Taip pat ketinama įtraukti savivaldą sprendžiant neteisėtai atvykusių migrantų izoliavimo klausimus.

Anot ministerijos, Baltarusija su Lietuva dėl nelegalių migrantų srautų nebendradarbiauja.

VSAT pareigūnai penktadienį pasienyje su Baltarusija sulaikė dar 32 neteisėtus migrantus. Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 329 neteisėti migrantai. Daugiausiai tarp jų yra Irako piliečių. Šis skaičius yra keturis kartus didesnis nei buvo per visus 2020-uosius.

Anot ministerijos, pastaruosius keletą metų pagrindinis į Lietuvą gabenamų kontrabandinių rūkalų srautas irgi yra iš Baltarusijos. 97 proc. visų VSAT sulaikytų rūkalų gabenta iš šios valstybės.

„Įdiegus stebėjimo priemones prie valstybės sienos su Rusija, bandymų pažeisti sieną gabenant kontrabandą beveik nepasitaiko. Vienas veiksmingiausių valstybės sienos kontrolės būdų yra stebėjimo sistemų naudojimas“, – nurodo VRM.

Ministerijos duomenimis, šiuo metu 61 proc. Europos Sąjungos išorės sienos (Lietuvos dalis) stebima naujoviškomis sienos stebėjimo technologijomis: 100 proc. – jūros sienos (119,65 km), 100 proc. – išorės sienos su Rusija, 38,6 proc. – išorės sienos su Baltarusija.

2014–2020 metais sistemoms įrengti ir atnaujinti buvo skirta 47,84 mln. eurų, iš jų: 32,3 proc. – ES lėšų, 67,7 proc. – nacionalinio biudžeto lėšų.

Lietuva su Baltarusija turi 678,8 kilometro ilgio sieną.

Gegužės pabaigoje Baltarusijos parlamente Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad po tarptautinės reakcijos į priverstinį keleivinio lėktuvo nutupdymą Minske Baltarusija migrantų nebestabdys, Lietuva tai vertina kaip sąmoningą Minsko režimo veikimą prieš Vilnių, stipriai remiantį demokratinius procesus Baltarusijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
Nesupratau. Beveik 12 mln. tvorai? Ateina sveiki ir puikūs žmonės, Lietuvoje stinga darbo jėgos, populiacija nusenusi ir išsigimusi, vaikai - beveik 100 proc. išsigimę... kodėl tokia nesąmoninga politika stumiama? Ateina išsigelbėjimas - sveiki žmonės su šeimomis, imkit gal daugiau nei 12 mln, statykite jiems puikius būstus, suteikite reikiamas aslaugas, aprūpinkite viskuo - ateina ne kokie prasigėrę veltėdžiai iš Baltarusijos ar piojokai su nukaliošintomis mergšėmis už stiklinę degtinės parsiduodančiomis iš Chacholijos, ateina sveiki ir perspektyvūs žmonės, kuo daugiau jų įsileiskite, pasikvieskite jų draugus, artimuosius.

užtverkit

užtverkit portretas
kuo greičiau tvorą ir bus pigiau kaip pastoviai niekam pinigus mėtyt

ha ha

ha ha portretas
durnyne internetą pajungė.Prasidėjo debilų komentarai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių