Siūloma apibrėžti darbo rinkai besirengiančio asmens statusą

Siūloma įstatyme įtvirtinti darbo rinkai besirengiančio asmens statusą, priskirti tokiems asmenims specialią užimtumo didinimo programą ir užtikrinti jai finansavimą.

Tokį pasiūlymą Užimtumo įstatymo pakeitimo projektui įregistravo Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys  Linas Kukuraitis, frakcijos seniūno pavaduotoja Rima Baškienė ir šios frakcijos nariai Laima Mogenienė, Laima Nagienė ir Tomas Tomilinas.

Pasak jų, Užimtumo įstatymo pataisomis įvedamas naujas „darbo rinkai besirengiančio asmens“ statusas, į kurį dėl objektyvių priežasčių patekęs žmogus netenka dalies Užimtumo tarnybos taikomų priemonių.

„Akivaizdu, kad padėti grįžti į darbo rinką šiems asmenims įmanoma tik efektyviai sutelkiant ir tarpusavyje derinant Užimtumo tarnybos, savivaldybių ir socialinių partnerių teikiamas paslaugas. Deja, apie įsipareigojimą teikti tokias paslaugas ar jas finansuoti šiame įstatyme nekalbama arba kalbama nepakankamai. Vertinant riziką, kad naujo statuso įvedimas gali dalį asmenų įstumti į mažai apibrėžtą priemonių visumą ir gal net pabloginti šiuo metu jiems taikomas pagalbos priemones, teikiame siūlymą įtvirtinti šios grupės statusą įstatyme, priskirti specialią užimtumo didinimo programą ir užtikrinti jai finansavimą“, – sako L. Kukuraitis.

Įstatyme siūloma numatyti, kad užimtumui didinti gali būti rengiamos ir darbo rinkai besirengiančių asmenų integravimo į darbo rinką programos.

Siūloma, kad tokią nacionalinę programą parengtų ir įgyvendintų Užimtumo tarnyba ir savivaldybės, bendradarbiaudamos su socialiniais partneriais.

Pagal siūlomą projektą, užimtumo didinimo programos, skirtos darbo rinkai besirengiančių asmenų integravimui į darbo rinką, būtų finansuojamos skiriant specialiąsias tikslines dotacijas savivaldybių biudžetams.


Šiame straipsnyje: darbo rinkaieško darbostatusas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių