Siekiant šiemet gauti dar 0,5 mlrd. eurų RRF lėšų patikslintas Lietuvos planas

Vyriausybei rugsėjį ketinant pateikti antrąjį prašymą Europos Komisijai ir dar šiemet gauti 500 mln. eurų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) paramos, Vyriausybė patikslino savo planą.

Finansų ministerija, kurios pasiūlymui trečiadienį pritarė Ministrų kabinetas, pasiūlė iš antrojo prašymo išimti nepasiektus su mokesčių pokyčiais susijusius rodiklius bei įtraukti dalį jau pasiektų rodiklių.

„Pakeitimo tikslas yra paspartinti atsiskaitymą už jau pasiektus rodiklius. Tam, kad būtų galima tą padaryti, iš antrojo mokėjimo prašymo iškeliame mokestinių prievolių gerinimo rodiklį (...) į trečiąjį mokėjimo prašymą, taip suvienodinant atsiskaitymą už visus mokestinius rodiklius“, – Vyriausybės pasitarime trečiadienį sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Tie rodikliai, kurie pasiekti, įkeliami į antrąjį mokėjimo prašymą“, – teigė ji.

Ministerijos teigimu, Vyriausybei patvirtinus plano keitimus Lietuva rugsėjį oficialiai galės pateikti antrą subsidinės dalies mokėjimo prašymą ir paskolinės dalies antrojo mokėjimo prašymą. Jų abiejų vertė sieks apie 500 mln. eurų.

„Kreipsimės į EK ir gavus oficialų EK pritarimą – pateiksime antrąjį mokėjimo prašymą. Planuojame, jog įgyvendinus visas standartines procedūras, Lietuvą galėtų pasiekti apie 500 mln. eurų dar šiemet“, – pranešime teigė G. Skaistė.

Anot ministerijos, anksčiau nei planuota iki šiol su EK norima atsiskaityti dėl jau priimtos kibernetinio saugumo programos, įsigaliojusios naujos ikimokyklinio ugdymo programos, pakeistos informacijos teikimo neįgaliesiems tvarkos ir kitų pakeitimų.

Iki šiol Lietuva yra gavusi beveik 1 mlrd. eurų RRF subsidijų ir daugiau kaip 470 mln. eurų paskolų.

„Naujos kartos plane“ reformoms ir investicijų projektams numatyta skirti beveik 2,3 mlrd. eurų subsidijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų. Šiuo metu įgyvendinti 59 reformų ir 14 investicijų rodikliai, EK atsiskaityta už 38 rodiklius.

Komisija pernai gegužę už pirmuosius apie 30 rodiklių išmokėjo Lietuvai pirmąją išmoką iš RRF – 542,3 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kur pinigai

O kur pinigai portretas
O mes gyvename skurde
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių