S. Gentvilas: Lietuvoje degalų kainos krinta mažiausiai

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas sako, kad, naftos kainoms krintant, Lietuvoje, palyginti su kaimyninėmis valstybėmis, degalai pinga mažiausiai.

„Lenkijoje benzino kaina be mokesčių šiuo metu krito iki žemiau nei 30 euro centų (už litrą – ELTA), kai Lietuvoje benzino kaina be mokesčių nukritusi iki 43 euro centų. Daugiau nei trečdaliu brangesnis Lietuvoje benzinas negu Lenkijoje, nors iki Naujųjų jis stipriai koreliuodavo su kaimynais“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė S. Gentvilas.

„Tas pats galioja ir dyzelinui, kuris visą laikotarpį koreliavo su kaimynais, tačiau paskutiniais mėnesiais, ypač kovą, kritus kainoms pasaulio rinkose, Lietuvos naftos produktų prekybininkai išlaikė dyzelino kainą ties 54 euro centais, kai tuo tarpu Lenkijoje kaina krito iki 41 euro cento, o Latvijoje iki 33 euro centų“, – pridūrė parlamentaras.

S. Gentvilas atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje mokesčiai už benziną yra žymiai mažesni nei vidutiniškai Europos Sąjungoje, tačiau kaina yra „žymiai aukštesnė nei ES vidurkis“.

„Tai rodo, kad arba yra tiekime sudėtingumas, arba prekyboje galimai neefektyvi konkurencija, kuri leidžia didinti kainą“, – sakė S. Gentvilas.

Tuo metu dyzelino rinkoje, pasak Seimo nario, situacija yra geresnė ir čia esama arti ES vidurkio.

„Tačiau, žvelgiant į kaimynines šalis, matome, kad Lietuvoje tiek benzino, tiek dyzelino kainos krito mažiausiai ir tai, kas atrodo šiandien pigu Lietuvoje, turėtų būti žymiau pigiau, palyginti su tais parametrais, kiek atpigo kuras Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje. Nei Latvija, nei Estija neturi savo naftos produktų perdirbimo gamyklos, ką mes turime Mažeikiuose, ir turėdami vienintelę naftos perdirbimo gamyklą mes vis dar išlaikome aukštesnę kainą“, – sakė parlamentaras.

Vežėjų asociacijos „Linava“ prezidentas Romas Austinskas sakė, kad labiausiai vežėjai pasigenda „sinchroninio naftos ir kuro kainos kilimo ir leidimosi galutinėje prekyboje“.

„Galimai čia yra dalykai, kuriuos reikėtų akyliau pasižiūrėti Konkurencijos taryboje ar kitose tarnybose ir asociacijose. Gal užtektų apvalaus stalo ir diskusijos išsiaiškinti, nes turbūt nė vienas verslas nenori būti apkalbamas“, – sakė R. Austinskas.

„(...) Jeigu gamybos procesas užtrunka nuo naftos gręžimo, pardavimo iki atsiradimo perdirbimo gamykloje, yra laiko tarpas. Gali būti 2–4 keturios savaitės. Tai tas ciklas ir kilimo, ir kritimo turėtų būti analogiškas. Jei (kaina – ELTA) krenta lėčiau, o kyla greičiau, kažkas yra netvarkoje“, – sakė R. Austinskas.

Tuo metu Vartotojų organizacijų aljanso viceprezidentas Kęstutis Kupšys sakė, kad asociacija „mažmeninės naftos produktų prekybos rinkoje stebi nemažai tokių pat reiškinių, kokius daugelyje metų kritikuoja bankų rinkoje“.

„Mažmeninė naftos produktų prekyba pasižymi tomis pačiomis savybėmis kaip finansų paslaugų rinka. Čia dideli įėjimo kaštai ir tai reikia, kad bet kas, norėdamas pradėti tokį verslą, negali užsinorėjęs imti ir atidaryti degalinių. Tai yra tam tikri būtini reikalavimai, gana sudėtingos sąlygos, kurias reikia įvykdyti. Reikalingas didžiulis kapitalas, įvairūs leidimai, kurie atsiveria į teritorijų planavimą, ir matome kaip mažieji degalinių tinklai nyksta, o stiprieji ir toliau stiprėja. Tai yra dar ne taip blogai kaip bankų sektoriuje, bet turime laikyti tam tikrą aštresnį matymą“, – sakė K. Kupšys.

Naftos kainas jau kurį laiką veikia dėl viruso įvestos karantino priemonės ir kelionių apribojimai, smarkiai sumažinę šios žaliavos paklausą. JAV naftos kainos praėjusį pirmadienį pirmą kartą buvo neigiamos, kadangi ima trūkti vietos atsargoms – pardavėjai buvo pasiryžę primokėti prekybininkams, kad šie iš jų naftą paimtų.

Anksčiau šį mėnesį Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) ir jos sąjungininkės susitarė nuo gegužės sumažinti naftos gavybos apimtis 10 mln. barelių per dieną. Sandoris paskatino naftos rinkas ir užbaigė Saudo Arabijos ir Rusijos kainų karą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aaa

aaa portretas
kodel Lietuvoje benzinas brangus todel kad tai naudinga valstybei ko aukstesnes kainos tuo daugiau surenkama akcizo todel kainas priziurincios istitucijos nieko nedaro kad kainos butu adekvacios naftos kainai

Lietuvoj gerai gyvena tik vagys

Lietuvoj gerai gyvena tik vagys portretas
LT normalių verslininkų ne daugiau 20%. Kiti tai buvę spekuliantai, kontrabandininkai, mentai kyšininkai, komunistai privatizavę už dyką fabrikus. Pvz.: Paleičikas gavo kelis šimtus "Lietuvos kuro" degalinių už 1 Litą, už tai jis "padovanojo" Brazausko Kristinutei "Draugystės" viešbučio akcijas...

Juokinat

Juokinat portretas
Cia uk net nezada nuleisti kainu.. Per visa karantina tik keliais centais nukrito... Na uk viskas atvirksciai netik eismas..:-D
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių