Rusijoje didinamas PVM Lietuvos eksportui didelės įtakos neturės?

Rusijoje iki 20 proc. didinamas pridėtinės vertės mokestis (PVM) vėl smukdys atsigavusį šios šalies vidaus vartojimą, tačiau didelės įtakos Lietuvos verslui tai neturės - Rusijos rinka nebėra reikšmina mūsų šalies eksportui, Eltai sakė Lietuvos pramoninkų konfederacijos patarėjas ekonomikai Aleksandras Izgorodinas.

„Esminės įtakos šis pakeitimas mūsų eksportui neturės. Apie 80 proc. Lietuvos eksporto keliauja į ES, į darbą šioje rinkoje dėmesį ir telkia mūsų įmonės. Mūsų pramonė stipriai integruota į europinės gamybos grandinę. Rusija yra 14-a didžiausia lietuviškos kilmės prekių eksporto rinka. Maisto produktams, kurie dominavo mūsų eksporto į Rusiją struktūroje prieš sankcijas, taikomas embargas. Kažkiek eksportuojame mašinų įrenginių, gėrimų, bet negalėčiau sakyti, kad Rusija šiuo metu svarbi eksporto rinka“, - Eltai sakė A. Izgorodinas.

Tiems, kurie vis dėlto prekiauja su Rusija, bus svarbūs keli faktoriai, komentavo ekonomistas.

„Statistiškai ekonomikos atsigavimas Rusijoje yra iš tiesų fiksuojamas, antrąjį metų ketvirtį metinis bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas buvo 3 proc. O vidaus vartojimas yra šio augimo variklis. Dėl to maždaug 6 proc. išaugo gyventojų pajamos“, - vardijo A. Izgorodinas.

G. Savickio / ELTOS nuotr.

Bloga naujiena, pasak jo, yra ta, kad infliaciją didins ir vartojimą vėl smukdys 9 proc. JAV dolerio atžvilgiu atpigęs rublis ir nuo kitų metų didėsiantis PVM.

„Dėl rublio svyravimų ir dėl PVM didinimo tikriausiai vartojimo augimas Rusijoje bus mažesnis, automatiškai sulėtės ir ekonomikos augimas. Rizika Rusijoje yra ir dėl monetarinės politikos pasaulyje. JAV Centrinis bankas ją jau griežtina, Europa - mažina skatinimą, metų gale nutrauks, galiausiai kels palūkanas. Tai skatina investuotojus stipriai koreguoti savo portfelius, išiminėti kapitalą ir besivystančių rinkų, tarp jų ir Rusijos, bei perskirstyti į išsivysčiusias rinkas“, - sakė analitikas.

A.Izgorodino teigimu, įmonėms šiuo metu rekomenduojama orientuotis į stabilesnes rinkas - Centrinę Europą, Skandinaviją.

ELTA jau rašė, kad rugpjūčio 4 d. paskelbta, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą dėl PVM tarifo didinimo nuo šiuo metu galiojančių 18 proc. iki 20 proc. Įstatymas įsigalios nuo 2019 m. sausio 1 dienos.

Rusijos vyriausybė apie planus didinti PVM paskelbė liepos 14 dieną. Tai didžiausias federalinis mokestis, jis sudaro apie 34 proc. biudžeto įplaukų.

Ekspertai prognozuoja, kad labiausiai turėtų pabrangti benzinas, alkoholis ir tabakas.

PVM Rusijoje didinamas pirmą kartą per šių laikų šalies istoriją.

Šis mokestis buvo įvestas 1992 metais, tuomet jis sudarė 28 proc. 2004 metais PVM tarifas Rusijoje buvo sumažintas nuo 20 proc. iki 18 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Heras-nuomone

Heras-nuomone portretas
Vėl propaganda ,kada baigsis meluot ,kad kils jau buvo pranešta prieš 2 mėn. Bet pas juos pigesni mokesčiai nei Lietuvoje,o ytakos turi ir turės nes lietuviško produkto jie uždraudė,o europos rinkai toks mėšlas nereikalingas ,narys tiesa mineralinis Vytautas Airijoje Vokietijoje kainuoja nuo 3 euro centų o Lietuvoj 0,70

...

... portretas
O KADA pas mus krizė baigsis, KADA bus grąžintas ikikrizinis PVM?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių