Renovacijos metu nepamirškite atnaujinti vėdinimo sistemų

  • Teksto dydis:

Šviežio ir švaraus oro užtikrinimas gyvenamosiose patalpose – itin svarbus mūsų sveikatai. Renovuojant daugiabučius, pastatai tampa sandaresni, kas padeda viduje išlaikyti šilumą, tačiau neleidžia patekti grynam orui. Todėl labai svarbu, įgyvendinant modernizaciją, nepamiršti atnaujinti vėdinimo sistemų, o idealiu atveju – įsirengti rekuperatorius.

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro Bendruomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja Gintarė Baštunova pasakojo, kad oro kaita patalpose yra būtina, ji užtikrina deguonies ore papildymą, anglies dvideginio, vandens garų pertekliaus ir oro teršalų pašalinimą.

„Šviežio oro trūkumas gali prisidėti prie produktyvumo sumažėjimo, nuovargio atsiradimo, galvos svaigimo ir skausmo, atsparumo ligoms praradimo, pablogėjusios emocinės būsenos. Atsiradęs pelėsis ilgainiui gali lemti įvairias kvėpavimo takų problemas – jis dažniausiai pasireiškia galvos skausmu, nerviniu dirglumu, nuovargiu, alerginėmis reakcijomis, peršalimo simptomais, akių ašarojimu, odos perštėjimu, sloga, kosuliu, pneumonija, astmos priepuoliais ir kt.“, – teigė G.Baštuvova.

Anot jos, moksliniai duomenys patvirtino nuolatinį ryšį tarp drėgmės bei pelėsių patalpose ir kvėpavimo sutrikimo bei astmos atsiradimo: žmonės, gyvenantys „nesveikuose“ pastatuose, 40 proc. dažniau serga astma. Pavyzdžiui, drėgnose patalpose augantys vaikai yra nuo pusantro iki trijų kartų labiau linkę kosėti ir dusti, jiems pasireiškia astmos ir kitų kvėpavimo takų ligų simptomai.

Patalpas reguliariai vėdinti reikia visais metų laikais

G.Baštunova priminė, jog patalpas vėdinti reikia visais metų laikais ir reguliariai. Norint, kad patalpų oras būtų pakankamai švarus, jis turi nuolat cirkuliuoti iš patalpų į patalpas arba iš lauko į vidų ir atvirkščiai.

„Paprasčiausias ir gana efektyvus gyvenamųjų patalpų vėdinimo būdas – natūralus, kai šviežias oras į patalpas patenka pro langus, orlaides ar mikroventiliacijos ertmes, o šalinamas traukos principu – traukos kanalais“, – sakė visuomenės sveikatos specialistė.

Kaip užtikrinti šviežią orą renovuojamuose butuose?

Modernizavus daugiabutį, padidėja jo šiluminė varža, todėl nauji langai nebepraleidžia skersvėjo ir daugiabutis tampa sandarus. Norint, kad į patalpas patektų šviežias oras, galite atidaryti langus, tačiau taip po renovacijos sutaupoma šiluma yra išleidžiama iš butų. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) primena, jog šią problemą gali išspręsti renovacijos metu įrengta centralizuota rekuperacinė sistema arba individualus rekuperatorius.

Rekuperatoriai ne tik padeda sutaupyti, bet ir pasirūpina žmogaus sveikata – juos įsirengę galite kvėpuoti iš lauko išgaunamu oru, kuris, perėjęs filtrus, yra išvalomas. Šie filtrai orą apsaugo nuo dulkių, nešvarumų, teršalų ar žiedadulkių, patenkančių iš lauko – tai ypač aktualu, jeigu gyvenate mieste arba prie judrios gatvės.

Rekuperatoriai ne tik užtikrina pakankamą vėdinimą patalpose, tačiau praverčia tiek žiemą, tiek vasarą. Dėl savo veikimo principo, šaltam orui sušildyti jie panaudoja iš namo šalinamo šilto oro energiją, o vasarą, atvirkščiai – iš patalpų šalinamas vėsesnis oras atšaldo iš lauko patenkantį įkaitusį orą.

Jeigu rekuperacinės sistemos įdiegimas visame daugiabutyje pasirodo per brangus sprendimas, gyventojas gali įsirengti individualius rekuperatorius, taip ne tik apsaugodamas savo sveikatą, bet ir užtikrindamas efektyvų renovacijos įgyvendinimą.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.betalt.lt arba telefonu 8 614 99 699.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių