Praėjusią savaitę elektros kaina Lietuvoje išaugo 47 proc.

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę vidutinė elektros energijos kaina Lietuvoje kilo 47 proc. ir siekė 50,8 euro už megavatvalandę (MWh), pranešė elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“.

Tuo metu Estijoje ir Latvijoje kainos augo 45 proc. ir siekė iki 49,1 euro už MWh.

„Vyraujant permainingiems orams ir sumažėjus vėjo generacijai, elektros kainos stipriai pakilo į viršų. Rytinio piko metu trečiadienį 9 val. jos pasiekė net 125 eurus už MWh. Tokia pati valandinė kaina formavosi ir Švedijos pietinėse kainų zonose bei Suomijoje. Paskutinį kartą tokia aukšta valandinė kaina Lietuvos rinkoje fiksuota kovo 10 dieną“, – pranešime sako „Litgrid“ Strategijos ir tyrimų skyriaus vadovas Ramūnas Bikulčius.

Pasak jo, bendras elektros importas į Lietuvą paaugo, tačiau, kritus vėjo generacijai Švedijoje, srautas per „NordBalt“ jungtį sumažėjo, o tai prisidėjo prie kainų augimo. Sumažėjusį importą iš Švedijos keitė srautas iš Latvijos ir šiluminių elektrinių gamyba, kuri Baltijos šalyse išaugo dviem trečdaliais. Lietuvoje šiluminės elektrinės gamino 103 proc. daugiau elektros nei savaitę prieš tai ir sudarė 33 proc. visos šalies gamybos, tačiau net ir penktadaliu sumažėjus Lietuvoje vėjo gamybai, vėjo jėgainės užtikrino trečdalį Lietuvoje pagaminamos elektros.

„Šiuo metu kainų augimas stebimas didelėje dalyje Europos, kadangi, temperatūrai nukritus net 10 laipsnių žemiau nei įprasta, šiuo laikotarpiu elektros vartojimas išaugo. Persiskirstę elektros srautai ir vieningos kainos parodo, kaip net ir nutolusios elektros rinkos yra susijusios tarpusavyje“, – sako R. Bikulčius.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę augo 3 proc. ir siekė 228 gigavatvalandes (GWh). Elektros gamyba Lietuvoje augo 15 proc., o vietos elektrinės užtikrino 42 proc. šalies elektros energijos suvartojimo. Bendrai Lietuvoje per savaitę buvo pagaminta 95 GWh elektros energijos.

Šiluminės elektrinės praėjusią savaitę pagamino 33 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos. Vėjo jėgainės pagamino 29 proc., hidroelektrinės – 25 proc., saulės elektrinės – 3 proc., kitos elektrinės – 10 proc. elektros energijos. Gamyba šalies hidroelektrinėse, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš savaitę, augo 44 proc., gamyba vėjo jėgainėse sumažėjo 23 proc., šiluminėse elektrinėse gamybos apimtys augo 103 proc., o kitų elektrinių gamyba sumažėjo 16 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių