P. Saudargas: išaugusios energetikos išteklių kainos – Kremliaus strategijos pasekmė

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Paulius Saudargas įsitikinęs, kad itin išaugusios energetikos išteklių kainos yra nulemtos pirmiausiai Rusijos veiksmų. Vis tik, politiko nuomone, Lietuva turi pakankamų saugiklių, kad ateityje išvengtų galimų gamtinių dujų tiekimo sutrikimo padarinių.

„Lietuva, kalbant apie energetinį saugumą, tiekimo nesutrikimų užtikrinimą, iš tikrųjų yra gana pasiruošusi, saugi. Daugiausia mus gelbėja Suskystintų gamtinių dujų terminalas. Mes užtikrintai galime atsivežti dujų“, – penktadienį po jungtinio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) bei Energetikos ir darnios plėtros komisijos uždaro posėdžio kalbėjo P. Saudargas.

Vis tik, konservatorius pažymi, kad šalyje būtina vystyti elektros energijos generavimo pajėgumus. Tačiau kartu jis tikina, kad ir elektros tiekimo sutrikimų artimiausiu metu neturėtų būti.

„Šiaip ateinančiais metais energetikos sutrikimų neturėtų būti. Na, o kainos yra tokios, deja, kokios jos yra. Tai absoliučiai Kremliaus strategijos paveikslo pasekmė. Tai ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje yra taip“, – aiškino jis.

„Mus visus išgelbėjo šilta žiema“, – pridūrė P. Saudargas.

ELTA primena, kad, atsižvelgiant į smarkiai išaugusias energijos kainas, sausio pradžioje Vyriausybė pritarė Energetikos ir Finansų ministerijų parengtam antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Nuspręsta Seimui siūlyti įstatymo projektą, kuriame numatoma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį PVM tarifą, taip pat skirti papildomus 35 mln. eurų paramai nuosavai saulės elektrinei įsigyti.

Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad sunkiau besiverčiantys šalies gyventojai jau gali pasinaudoti būsto šildymo išlaidų kompensacijomis nepriklausomai nuo to, kokiu kuru jų būstas yra šildomas.

Nuo šių metų pradžios nepasiturintiems gyventojams už būsto šildymą kompensuojama dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp pajamų ir 2 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžių (2 VRP – 258 Eur) kiekvienam šeimos nariui arba 3 valstybės remiamų pajamų dydžių (3 VRP – 387 Eur) vienam gyvenančiam asmeniui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Absoliutus nenusimanymas ekonomikoje. Na, tiesiog sovietinio (ištisinių kainų reguliavimo) lygio .

gynimas

gynimas portretas
Na tiksitas gali tokias durnystes sakyti, ir savo visiska besmeginiskuma ginti.

Anonimas

Anonimas portretas
dar BESMEGENIS vienas islundo
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių