Norintiems gauti būsto paskolą – brokerių kritikuojami streso testai

  • Teksto dydis:

Kreipiantis į banką paskolos būstui, vadybininkai pasiskaičiuos du scenarijus: su dabartinėmis ir su teorinėmis 5 proc. siekiančiomis palūkanomis - taip bankai bando išsiaiškinti, ar klientui pakaktų pinigų pragyvenimui, jei palūkanos smarkiai pašoktų, nes tokias taisykles yra nustatęs Lietuvos bankas, pirmadienį rašo portalas 15min.lt.

Bankai naujovėse nemato nieko bloga, nes taip apsisaugojama nuo tų, kurie vieną dieną nustos mokėti įmokas. Tačiau nekilnojamojo turto prekyba užsiimančių brokerių manymu, dėl to gyventojai gali pasiskolinti trečdaliu mažiau nei galėtų, todėl gali pretenduoti į mažesnį būstą.

"Mes neturime duomenų, kad bankai būtų nesilaikę prievolės įvertinti skolos įmokų dydžio santykį su skolininko pajamomis naudodami 5 proc. palūkanų normą", - portalui teigė Lietuvos banko Makroprudencinės politikos skyriaus viršininkas Darius Kulikauskas, kuris taip pat patvirtino, kad taisyklei vis tik taikomos išimtys - bankai per metus gali suteikti iki 5 proc. naujų būsto paskolų neatlikdami palūkanų jautrumo testo ir tokiais atvejais kredito gavėjo visų mėnesio paskolų įmokų ir mėnesio pajamų santykis neturėtų viršyti 60 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių