N. Mačiulis: didžiausią nerimą kelia neapibrėžtumas eksporto rinkose

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sako, kad vidaus vartojimas šalyje atsigaus greitai, visgi didesnis neapibrėžtumas vyrauja eksporto rinkose.

„Yra vienas didelis neapibrėžtumas – eksporto tendencijos. Per pirmuosius 4 mėnesius eksportas susitraukė maždaug 4 proc., nieko dramatiško, bet čia gali būti dar blogesnių tendencijų, čia sunkiau prognozuoti. Nors, žiūrint į eksporto užsakymus, lyg ir nėra labai blogai, bet tuo pačiu metu matome sudėtingą situaciją Vokietijoje, kitose svarbiose ES rinkose, kur Lietuvos įmonės daug eksportuoja. Čia yra didelė galima problema ir neapibrėžtumas“, – „Žinių radijuiׅ“ pirmadienį sakė ekonomistas.

Tuo metu, anot N. Mačiulio, vidaus paklausos atsigavimas bus greitas.

„Šiemet padidėjo ir minimalus atlyginimas, ir senatvės pensijos, ir viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai. Antrąjį pusmetį –  Ekonomikos skatinimo planas įsilieja, (...) ir viešieji pirkimai, ir investicijos į statybų sektorių. Atsigavimas bus labai greitas vidaus paklausos. Nerimas yra tik dėl eksporto“, – teigė jis.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, pristatydamas naujausias ekonomikos prognozes, teigė, kad ekonominis nuosmukis šiemet bus didesnis nei 2008 metais.

„Aplinka tokia, kad COVID-19 įtakoje ekonominis nuosmukis šiemet bus turbūt didžiausias naujųjų laikų istorijoje, pralenkiantis 2008 metų šokus“, – kalbėjo V. Vasiliauskas.

Pagal palankųjį scenarijų numatoma, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) smuks 7 proc., atšiauriojo scenarijaus atveju BVP sumažėtų 17 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

au !!!

au !!! portretas
kur tas eksportas ?????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių