M. Sinkevičius: dėl pagalbos senjorams pasirenkant elektros tiekėją su savivalda nekalbėta

Energetikos ministerija kol kas nediskutavo su savivaldybėmis, kaip jos galėtų padėti  vyresniems žmonėms, priklausantiems trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo grupei, pasirinkti nepriklausomą tiekėją, sako Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas.

„Manau, kad čia yra spontaniška (energetikos ministro Dainiaus Kreivio – BNS) mintis. Jokių net preliminarių pokalbių ar neformalių pasitarimų, kaip galėtų tarpininkauti savivalda, nebuvo“, – BNS antradienį teigė Mindaugas Sinkevičius.

D. Kreivys antradienį pripažino, jog trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą gali tekti atidėti, tačiau tik tuo atveju, jei užtruktų parengti naują tvarką, kaip padėti vyresniems žmonėms, nesinaudojantiems internetu, pasirinkti nepriklausomą tiekėją. Pasak ministro, tam reikės paruošti infrastruktūrą, o į procesą gali būti įtrauktos ir seniūnijos.

M. Sinkevičiaus teigimu, diskusijų šiuo klausimu nebuvo ir tarp savivaldybių.

„Kadangi nebuvo intereso, ir čia turbūt ta spontaniška kol kas tik ministerijos kuluaruose žinoma pono Kreivio idėja, nebuvo į mus nei žodiškai, nei raštu kreiptasi, mes patys kažkokios iniciatyvos nesvarstėme. Jeigu ministerija matys, kad savivalda reikalinga, tikrai galime nieko nelaukdami pradėti konsultacijas, (...) esame atviri diskusijoms“, – kalbėjo M. Sinkevičius.

Jeigu ministerija matys, kad savivalda reikalinga, tikrai galime nieko nelaukdami pradėti konsultacijas, (...) esame atviri diskusijoms.

Anot jo, nepriklausomą tiekėją besirenkantiems vyresnio amžiaus gyventojams savivaldybės ir seniūnijos galėtų padėti edukuodamos bei primindamos terminus, taip pat vartotojai galėtų pasinaudoti vietos įstaigų ar bibliotekų kompiuteriais.

„Manau, kad greičiausia čia kalbėtume ne apie kažką kita, kaip apie aiškinimą, galbūt prisijungimo suteikimą – jeigu žmogus turi prisijungimo duomenis, galbūt galėtų pasinaudoti seniūnijos kompiuteriais. Yra viešųjų bibliotekų padaliniai – galima ir juos pasitelkti, jeigu yra kažkokie ryšio klausimai“, – sakė Savivaldybių asociacijos vadovas.

„Daugumos savivaldybių seniūnijose yra ir kultūros centro, ir viešosios bibliotekos padaliniai, o viešojoje bibliotekoje – ne tik laikraščiai ir knygos, bet yra bent keli kompiuteriai, kad senjoras galėtų ir online pasiskaityti portalus, ir susisiekti su giminaičiais, ir atlikti bazinius prisijungimus bei susimokėti“, – pridūrė jis.

Anot M. Sinkevičiaus, pasitelkus į pagalbą savivaldą, Vyriausybė taip pat turėtų išspręsti apmokėjimo klausimą.

„Kliautis savivalda, matyt, galima. Klausimas tik, kad tokios paslaugos nėra mūsų kasdienybė. Aišku, kad mums reiks turbūt ir tam tikrų kompetencijų ir klausimas būtų, kaip už tokį darbą, konsultacijas ar techninę pagalbą žmogui ministerija ar Vyriausybė atlygintų“, – teigė M. Sinkevičius.

Jo teigimu, išvykas į regionus siekiant padėti gyventojams galėtų rengti ir pačios energetikos įmonės.

„Turime galingas kompanijas – ESO (Elektros skirstymo operatorius – BNS), „Ignitis grupę“ – su tūkstančiais darbuotojų. Žmonės gauna atlyginimus, susioptimizavo, patys efektyvumo labai siekia – tegul vojažą padaro per seniūnijas, per kaimus, važiuoja pas žmones, aiškina“, – teigė savivaldybių asociacijos vadovas.

Dėl vyresnio amžiaus žmonėms kylančių sunkumų M. Sinkevičius taip pat kaltina didžiąsias energetikos įmonės, regionuose sumažinusias padalinių skaičių.

„Didžiausios mūsų kompanijos, didžiausi tam tikrame segmente veikiantys monopolininkai, kurie efektyvumo tikslais, kaip jie visą laiką aiškino, susioptimizavo taip, kad tiesiog fizinio ryšio nebėra. Tu gali paskambinti operatoriui, bet nueiti fiziškai Jonavoje, nors tai devintas pagal dydį miestas, negali“, – teigė M. Sinkevičius.

Sutartis su nepriklausomais tiekėjais jau yra pasirašę 1,168 mln. pirmos ir antros grupės vartotojų, suvartojančių daugiau nei 1000 kWh elektros per metus. Trečios grupės vartotojai, suvartojantieji mažiau nei 1000 kWh, tiekėją turės pasirinkti iki gruodžio 18 dienos. Tokių žmonių yra apie 400 tūkst.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Sekminga prievartine avinu vakcinacija aferistams suteike vilti prastumti ir PRIEVARTINI spekuliantu ,,savanoriska pasirinkima,,. Teisingai, o tuos kurie nepasiraso paskelpti valstybes priesais, Rusijos agentais ir susaudyti. Taika ir ramybe tebunie sioje Marijos zemes asaru pakalneje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių