Tarnybų akiratyje – pajūrio verslininkai: vykdydami reidus darbuotojų ieško ir po stalais

  • Teksto dydis:

Mokesčių inspekcija teigia, kad ilgus metus gerėjusi, dabar situacija maitinimo sektoriuje – itin prasta. Pažeidimus daro net aštuonios iš dešimties patikrintų įmonių, praneša LNK.

Mokesčių inspektoriai daugiausia sukčiaujančių verslininkų sako aptikę dviejuose miestuose: Vilniuje ir Palangoje.

Kurorto verslininkai nesistebi. „Pajautėme iš karto tą „šukavimą“, nes mes tiek laiko nedirbę, tik pradedame dirbti, susigrąžiname darbuotojus ir esame tarsi kaltinami, kad mes kažką slepiame, kažką darome, esame kažkokie nusikaltėliai“, – kalbėjo Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė.

Palangiškiai sako kasmet sulaukiantys išskirtinio įvairių tarnybų dėmesio. „Ir po keletą žmonių ateina, ir daro visokius veiksmus, ir filmuoja, ir ieško po stalu darbuotojų. Tai iš tikrųjų mus šokiruoja“, – kalbėjo I. Valaitienė.

O mokesčių inspektoriai tikina, kad pandemija verslą gerokai atpalaidavo, ypač maitinimo sektorių. Ir tokių blogų rezultatų šalyje dar nebuvo.

Jei dienos pietūs kainuoja tris ar penkis eurus, tai vietoje tų eurų įmuša centus – 30 ar 50 centų.

„Jeigu vertintume pandeminį laikotarpį, tai yra 2020 metus ir šių metų šešis mėnesius, tai per visą respubliką yra nustatyta apie tris milijonus neapskaitytų pajamų ir 800 tūkst. papildomai deklaruotinų mokesčių, kurie yra nesudeklaruoti ir nesumokėti“, – teigė Kontrolės departamento direktorė Vida Okuličienė.

Anot mokesčių inspektorių, situacija prasta kone visoje Lietuvoje. Aštuonios iš dešimties šalyje patikrintų viešojo maitinimo įmonių daro pažeidimus.

„Pirmiausia pažeidimai – čekių nedavimas, pajamų neapskaitymas, antras pažeidimas – kompiuterinių kasos aparatų manipuliavimas“, – aiškino Klaipėdos apskrities mokesčių inspekcijos vadovas Audrius Morkūnas.

„Mokesčių mokėtojai slepia pajamas tokių patiekalų, kurie generuoja didelę pridėtinę vertę. Iš tokių atvejų galėtume paminėti šaltibarščius, cepelinus, kavą, gaiviuosius gėrimus“, – kalbėjo V. Okuličienė.

Inspektoriai sako, kad kai kurios įmonės rodo perkančios maisto produktus, bet dingsta iš jų pagaminti patiekalai. „Jei dienos pietūs kainuoja tris ar penkis eurus, tai vietoje tų eurų įmuša centus – 30 ar 50 centų. Į fiskalinį kvitą pakliūna šitos sumos, tačiau jos yra dešimt kartų mažesnės“, – teigė kontrolės departamento direktorė.

Inspektoriai ragina klientus žiūrėti, kokius čekius jie gauna. Daugiausia pažeidimų nustatyta naujoje paslaugoje per pandemiją – išvežiojamame maitinime. Dalis kurorto verslininkų tikina kasmet atsiduriantys po didinamuoju stiklu ir sako nerizikuojantys.

„Reputacija yra vienas dalykas. Jei papuoli vieną kartą, tada po savaitės bus dar viena komisija, po savaitės – dar viena. Ir pastoviai, pastoviai. Ne, nerizikuoja žmonės“, – manė kavinės administratorius Kęstutis Blažys.

Mokesčių inspekcija patvirtina, kad neleis atsipalaiduoti. Pas pažeidėjus lankysis nuolat ir baudos kaskart didės iki 40 kartų. Dėl piktybiško pajamų slėpimo teisėsauga pradėjo keturis ikiteisminius tyrimus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Isidarbinkit i maisto aptarnavimo sektoriu ir pamatysit kokiom sumom nusukineja ir nuo algu ir nesumoketu mokesciu

vytis

vytis portretas
Visada taip buvo uzdirba 100000 euru o parodo 5000 nes mokesciu inspekcija nedirba savo darbo.Paziurekit ju atlyginimus

Teleu

Teleu portretas
O keliu nori geru,mokyklu nauju ,autobusais nemokamai vaz ....o pats nemoka mokesciu ,slepia .....kad jis tik gyventu gerai ,o po manes nors ir tvanas .......ilgai kapstysimes ,deti tokias baudas kad nesinoretu slepti mokesciu ...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių