M. Skuodis: Vyriausybė reagavo į EK pastabas dėl ekonomikos

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis teigia, kad Vyriausybė reaguoja į Europos Komisijos (EK) ataskaitoje nurodytas pastabas Lietuvai dėl mokesčių sistemos ir šešėlinės ekonomikos mažinimo.

„EK nuolat mums pabrėždavo, kad Lietuvoje labai apmokestinami darbuotojai. Mūsų Vyriausybė reagavo į šias pastabas, įvedėme tam tikras mokesčių lubas, kurios bus vis mažinamos. Pamažu įtraukiame progresyvinius mokesčius. Tuo pat metu EK pabrėžė ir šešėlinės ekonomikos daromą žalą. Finansų ministerija dėjo pastangas skatindama žmones pasitraukti iš šešėlinės ekonomikos. Pavyzdžiui, jei jūs paprašote čekio už automobilio remontą, vėliau šis čekis dalyvauja loterijoje“, – antradienį naujausios EK Lietuvos ataskaitos pristatymo metu sakė viceministras.

Kaip teigė M. Skuodis, EK taikliai įvardijo Lietuvos socialinės atskirties ir skurdo problemas.

Reaguojant į pastabas dėl vyresnio amžiaus žmonių, yra keliamos pensijos.

„Nusprendėme pagerinti visuotinę vaiko pinigų sistemą, bus dedamos papildomos pastangos vienišiems vaikams ir tėvams paremti. Reaguojant į pastabas dėl vyresnio amžiaus žmonių, yra keliamos pensijos. Jos indeksuojamos atsižvelgiant į dabartinį atlyginimų lygį, tai tęsis ir toliau. EK paminėjo sunkumus, su kuriais susiduria žmonės su negalia, – turėtume skatinti darbdavius įdarbinti žmones su negalia“, – kalbėjo M. Skuodis.

Pasak jo, nuolat deramasi su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dėl būtinybės sudaryti sąlygas žmones persikvalifikuoti, taip pat apie darbo sąlygų gerinimą.

„Kalbant apie turimų įgūdžių ir darbo rinkos poreikių neatitikimą, mes pernai pradėjome skirti finansavimą mokslo institucijoms atsižvelgdami i darbo rinkos paklausą. Mūsų išlaidos sveikatos srityje nesiekia ES vidurkio, ir tai sukuria daug iššūkių. Manyčiau, kad viena prioritetinių sričių turėtų būti efektyvus išteklių panaudojimas mažinant atlyginimų atotrūkį tarp gydytojų, dirbančių miestuose ir regionuose“, – teigė M. Skuodis.

Viceministras taip pat pabrėžė, kad Lietuva galėtų pasiekti ES bendrojo vidaus produkto (BVP) vidurkį 2030 m., tačiau, atsižvelgiant į demografinę padėtį, tai padaryti gali būti nelengva.

„Jeigu visos reformos bus įgyvendintos, palyginti su tuo, jei nieko nedarytume, mūsų BVP 2025 m. turėtų išaugti 2 proc. daugiau“, – teigė M. Skuodis.

Kaip ELTA jau rašė, EK Ekonominių ir finansinių reikalų direktorato vadovas Benjaminas Angelis, antradienį pristatydamas naujausią Lietuvos ataskaitą, teigė, kad daugiausiai problemų Lietuvoje kelia didelė pajamų nelygybė. B. Angelis taip pat suabejojo naujausių reformų veiksmingumu.

„Nežinoma, ar ši reforma (pensijų. – ELTA) gerina pensijų tvarumą. Dėl pensijų sistemos tvarumo – didelis klaustukas“, – sakė B. Angelis.

Vasarį paskelbta EK ataskaita parodė, kad šalies pajamų nelygybė ir socialinė atskirtis yra kritinė. Joje atkreipiamas dėmesys ir į mažėjantį darbingo amžiaus žmonių skaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha  cha  portretas
„Vyriausybė reagavo į EK pastabas”. Jei ne EK, tai Vyriausybė ir toliau palaimingai miegotų. Svarbu, kad valdžiažmogiams laiku būtų išmokami atlyginimai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių