„Litgrid“: elektros kaina Lietuvoje balandį – mažiausia nuo 2021-ųjų gegužės

  • Teksto dydis:

Balandžio mėnesio vidutinė didmeninė elektros rinkos kaina Lietuvoje buvo mažiausia nuo 2021 metų gegužės – ji siekė 67 eurus už megavatvalandę (MWh) ir buvo 24 proc. mažesnė nei kovą, pranešė Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.

Pasak „Litgrid“ Strategijos departamento direktoriaus Liutauro Varanavičiaus, kainų mažėjimą lėmė mažesnis elektros vartojimas, dėl pavasarinių potvynių išaugusi Latvijos hidroelektrinių gamyba ir vietos atsinaujinančių išteklių elektrinės.

„Baltijos regione kainoms didelę įtaką turėjo pavasariniai potvyniai, dėl kurių hidroelektrinės pagamino didelius kiekius pigios energijos. Galingas hidroelektrines turinti Latvija per mėnesį pagamino net 900 gigavatvalandžių, nors patys latviai suvartojo tik apie 500 gigavatvalandžių. Dėl to nenuostabu, kad didžioji dalis importo į Lietuvą atkeliavo iš Latvijos. Kainoms taip pat reikšmingą įtaką turėjo vėjo ir saulės elektrinės“, – pranešime teigė L. Varanavičius.

Kitose Baltijos šalyse elektros kaina balandį mažėjo panašiu tempu kaip ir Lietuvoje. Latvijoje ir Estijoje ji siekė 66 eurus. Elektros kainos mažėjo ir Švedijoje bei Suomijoje, kur jos siekė 60–65 eurus. Tuo metu Vakarų Europoje reikšmingų kainų pokyčių nebuvo: Vokietijoje balandį elektros kaina siekė 101 eurą, Prancūzijoje – 106 eurus, Lenkijoje – 122 eurus už MWh

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusį mėnesį preliminariai siekė 903 GWh – 7 proc. mažiau nei kovą, kai suvartojimas buvo 966 GWh. Palyginti su 2022 metų balandžiu vartojimas mažėjo 12 proc.

Elektros gamyba per mėnesį Lietuvoje mažėjo 16 proc., o vietos elektrinės užtikrino 36 proc. šalies suvartojimo. Bendrai Lietuvoje per kovo mėnesį buvo pagaminta apie 320 GWh elektros.

Vėjo elektrinių gamyba balandį, palyginti su kovu, sumažėjo 32 proc. iki 166 GWh, tuo metu saulės jėgainių augo 50 proc. iki 51 GWh. Šiluminių ir kitų elektrinių suminė gamyba išliko panaši ir siekė 100 GWh.

Vėjo elektrinių gamyba balandį sudarė 42 proc. visos vietos gamybos, saulės elektrinių – 13 proc., šiluminių ir kitų elektrinių – apie 25 proc.

Bendras importo srautas sudarė 64 proc. šalies suvartojimo. Importas į Lietuvą siekė 805 GWh,  – 3 proc. mažiau nei kovą. Importas iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį siekė apie 34 proc., iš Latvijos – 65 proc., iš trečiųjų šalių – 0 proc., o iš Lenkijos importuota apie 1 proc. Eksportas balandį augo 17 proc.  iki 233 GWh.


Šiame straipsnyje: elektraelektros kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

kapsas

kapsas portretas
Tai gal neskelbkite tokių žinių, nenervuokite eilinių vartotojų.

Sūduvis

Sūduvis portretas
Elektros kaina mažiausia, bet kodėl vartotojams ji nėra mažiausia? Tur būt todėl kad elekrą vartotojams tiekia aferistai, sukčiai, perpardvinėtojai už milžiniškus atkatus išsikovoją vietą po saule, tai dabar turi atsiimti vartotojų sąskaita.

tiesiai sviesiai

tiesiai sviesiai portretas
tai kodel kaina vartotojui nei is tolo neprimena 2021 geguzes?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių