LINPRA: inžinerijos ir technologijų įmonių pajamos šiemet augs 22 proc.

  • Teksto dydis:

Lietuvos inžinerijos ir technologijų pramonė šiemet pagamins produkcijos už rekordinę sumą – 6,8 mlrd. eurų, arba 22 proc. daugiau nei pernai, skelbia Lietuvos inžinerijos ir technologijų pramonės sektoriaus asociacija (LINPRA).

„Jeigu lapkričio–gruodžio mėnesiai pakartos spalio rezultatus, tai per rekordinius 2022 metus šio sektoriaus įmonės bus pagaminusios produkcijos už 6,77 mlrd. eurų (be PVM ir akcizų) – 21,9 proc. daugiau nei 2021 metais“, – pranešime sakė LINPRA prezidentas Tomas Prūsas.

Per dešimt šių metų mėnesių ši pramonė pagamino produkcijos už 5,57 mlrd. eurų.

Pasak T. Prūso, nepaisant gerų rezultatų, inžinerijos ir technologijų pramonę šiemet galima būtų apibūdinti „vėluojame“, „tiekimas“, „lankstumas“.

„Pilnai ir laiku įvykdytų užsakymu dalis nuosekliai mažėja visus šiuos metus. Šiandien galima džiaugtis, jeigu bent du užsakymai iš trijų įvykdomi laiku. Tokia situacija kelia didžiules įtampas tiek pirkimų, tiek pardavimų srityse, tačiau visiems tampa aišku, jog tai naujoji realybė, su kuria tenka susitaikyti“, – pabrėžė T. Prūsas.

LINPRA vadovo teigimu, lyginant asociacijos narių duomenis su europinės asociacijos „Orgalim“ duomenimis pastebima, kad Europos lygiu buvo neigiamas rezultatas – bendri metiniai pardavimai krito 0,7 proc.

„Dviženklis Lietuvos įmonių augimas, tikėtina, didele dalimi sietinas su infliacija, o ne produkcijos apimties augimu, todėl tai gali būti signalas, kad prarandamas konkurencingumas, kai kaštų prasme sparčiai artėjama Vakarų valstybių link“, – sakė asociacijos vadovas.

LINPRA vienija 118 robotikos, elektronikos, optikos, lazerių ir kitų technologijų gamybos ir prekybos įmones. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių