Lietuvos banko vadovas: turime ruoštis galimiems sukrėtimams

  • Teksto dydis:

Tarptautinės prekybos įtampa auga, jos daroma žala pasaulio ekonomikai tampa vis akivaizdesnė, todėl politikos formuotojai turi imtis kolektyvinių sprendimų, kad būtų išvengta dar niūresnių padarinių.

Tai akcentuoja Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, kalbėdamas rugsėjo 4-6 dienomis Kanadoje vykstančiame Pasauliniame Toronto forume (angl. Toronto Global Forum), kuris kasmet sutraukia beveik 3 tūkst. dalyvių iš įvairių šalių.

„Kai dunda prekybos karų būgnai, saugių užutėkių nelieka, o nedidelių ir prekybos srautams atvirų šalių ekonomikos tampa ypač pažeidžiamos. Būtent toks – jautrus tarptautinėje erdvėje kylančiai įtampai – yra ir Lietuvos ūkis,“ – sako V. Vasiliauskas. Jis įspėja, kad, nors prognozuoti tolesnius pagrindinių pasaulio ekonomikų prekybos santykius šiuo metu yra ypač sudėtinga, prekybos karams įgaunant vis naujų formų, neigiamas užsitęsusių nesutarimų poveikis pasaulio ekonomikai ateityje gali tik stiprėti.

Tokias nuojautas patvirtina tarptautinės institucijos, nuo praėjusių metų skelbiančios vis blogesnes pasaulio ekonomikos augimo prognozes. Tarptautinis valiutos fondas 2019 m. pasaulinės ūkio plėtros prognozę sumažino jau ketvirtą kartą iš eilės: dabar prognozuojama 3,2 proc. pasaulio ekonomikos plėtra – t. y. 0,4 proc. p. lėtesnė nei pernai.

Šį rudenį privalomas kiekvieno lygmens ypatingas finansinis budrumas – tiek formuojant įmonių, savivaldybių ar valstybės biudžetus, tiek planuojant šeimos išlaidas.

„Iki žemiausio lygio per pastaruosius dešimtmečius sumenkusi Kinijos ekonomikos plėtra, ties techninės recesijos riba atsidūrusi Vokietija – tai neginčijami ženklai, kad turime ruoštis galimiems sukrėtimams, o tai šiuo metu reiškia viena – nuosekliai laikytis atsakingos ekonominės ir fiskalinės politikos ir kaupti finansinius rezervus,“ – sako V. Vasiliauskas. Jis atkreipia dėmesį, kad šį rudenį privalomas kiekvieno lygmens ypatingas finansinis budrumas – tiek formuojant įmonių, savivaldybių ar valstybės biudžetus, tiek planuojant šeimos išlaidas.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas pabrėžia, kad Lietuvai ypač svarbus daugiašalėmis taisyklėmis grįstos tvarkos išsaugojimas, jis padėtų užtikrinti tarptautinei prekybai plačiai duris atvėrusių valstybių ekonominį stabilumą. Vienas galimų kelių – Pasaulio prekybos organizacijos pertvarka, siekiant sustiprinti institucijos pajėgumą užtikrinant tarptautinės prekybos taisyklių laikymąsi.

Pasaulinis Toronto forumas kasmet organizuojamas nuo 2007 m. Jame dalyvauja sprendimų priėmėjai iš valdžios institucijų ir centrinių bankų, didžiųjų tarptautinių bendrovių vadovai, nevyriausybinių organizacijų, akademinės bendruomenės, pilietinės visuomenės nariai. Jie diskutuoja, kaip įveikti pasaulio ekonominės raidos iššūkius ir siūlo išeities kelius. Taip pat vyksta dvišaliai susitikimai tarp skirtingų sektorių atstovų.

V. Vasiliauskas Toronte taip pat pasisakys diskusijoje apie finansinių technologijų plėtrą, joje pristatys Lietuvos patirtį taikant inovatyvią reguliacinę praktiką skatinant konkurenciją finansų sektoriuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kokios

kokios portretas
'protingos izvalgos' ,bus daugiau kinisko sudo,ir medinio euro nuvertejimo,atslenka 'krize' .

Mark Lubbock

Mark Lubbock portretas
Ačiū Dr.Kumolai, kad ji padėjo man susigrąžinti žmoną, mano žmona pradėjo keistai elgtis, viskas supyko ir ji man pasakė, kad nori išsikraustyti. Pagaliau ji išsikraustė ir viskas man pasidarė sunki. Negaliu meluoti. Aš nežinau, ką daryti, kol pamačiau Dr.Kumola reklamą ir kaip jis padėjo žmonėms. Susisiekiau su jo el. Pašto adresu (Dr.Kumola_lovespell@outlook.com) ir papasakojau jam viską. Jis patikino, kad aš ją sugrąžinsiu po burtų. Aš padariau viską, ką man pasakė Pranašas. Mano žmona grįžo namo po 2 dienų, ji sakė nežinanti, kas jai nutiko, mes vėl kartu. Ačiū Dr.Kumolai, kad sugrąžino mano žmoną. Kreipkitės į jo el. Pašto adresą (Dr.Kumola_lovespell@outlook.com), jis yra puikus rašybos rašytojas.

Anonimas

Anonimas portretas
Teiy siūlo Vasiliauskui partneryste net nežinojau,kad jis vaivorykštinis
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių