Lietuva teisme iš EK sieks išsireikalauti 12 mln. litų žemės ūkiui

Lietuva ketina teismo keliu iš Europos Komisijos susigrąžinti 3,449 mln. eurų (12 mln. litų) neva netinkamai panaudotos europinės paramos kaimo plėtrai. Ministrų kabinetas pasitarime trečiadienį pritarė, kad būtų teikiamas ieškinys Europos Sąjungos Bendrajam teismui.

Žemės ūkio ministerija nesutinka su EK sprendimu, kuriame teigiama, jog Lietuva nepakankamai kontroliavo lėšų skirstymą. Anot jos, Komisija netinkamai pritaikė ES teisę ir tik teoriškai nurodė padarytas klaidas.

„Žemės ūkio ministerija (...) mano, kad Komisija, netinkamai pritaikiusi ES teisę, nepagrįstai išieškojo lėšas, todėl reikia imtis teisminių veiksmų apskųsti EK sprendimą. (...) Komisija tik teoriškai nurodo kontrolės galimus pažeidimus, tačiau niekaip neįrodo, kad tariami pažeidimai įtakojo finansinę riziką Žemės ūkio fondui“, - teigiama Europos teisės departamento parengtoje rezoliucijoje dėl kreipimosi į teismą.

Ieškinys ES Bendrajam teismui turi būti pateiktas iki liepos 12 dienos, rašoma dokumente.

EK Žemės ūkio ir kaimo plėtros generalinis direktoratas 2009 metais atliko auditą, siekdamas įsitikinti, ar Lietuva tinkamai skirsto kaimo plėtros lėšas. Šiemet gegužę Komisija pranešė, kad Lietuvai siūloma taikyti finansinę korekciją ir reikalauti grąžinti dalį lėšų - 3,449 mln. eurų - į bendrijos biudžetą, nes skirstant lėšas nebuvo tinkamos kontrolės.

Komisija pranešė, kad lėšas turi grąžinti iš viso 14 valstybių narių: Belgija, Čekija, Vokietija, Airija, Graikija, Ispanija, Lietuva, Vengrija, Malta, Lenkija, Portugalija, Slovėnija, Slovakija ir Jungtinė Karalystė. Bendra reikalaujama suma - 230 mln. eurų (793,5 mln. litų).

EK kasmet atlieka daugiau kaip 100 audito patikrinimų, ar ES narės tinkamai naudoja gautą finansinę paramą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

info LIETUVOS ŽEMĖ

info LIETUVOS ŽEMĖ portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti Vengrijos žemės ūkio sklypus. Tačiau Lietuvos įstatymų leidėjams vengriškas pavyzdys yra nereikalingas. Todėl mes patys išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Lietuvos žemės referendumo savanorių grupė didėja, bet nėra pakankamai didelė pradėti parašų rinkimą. Labai trūksta žmonių, kurie galėtų padėti organizuotis ir platinti žinią. Reikalinga suburti bent 3000 žmonių savanorių grupę daugiau nei 300000 parašų surinkimui. **************************************************** Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt **************************************************** Šie metai yra lemtingi Lietuvai. Aktyviai dalyvaukim v i s i. S a v a n o r i ų paieškai liko 59 dienos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių