Lietuva ragina „Tateną“ imtis veiksmų dėl Astravo AE

  • Teksto dydis:

Lietuva paragino Tarptautinę atominės energetikos agentūrą (TATENA) imtis veiksmų, kad Baltarusija nepradėtų naudoti netoli Vilniaus statomos Astravo atominės elektrinės (AE), kol neišspręstos visos jos saugos problemos.

Bendrame laiške užsienio reikalų ir energetikos ministrai Linas Linkevičius ir Žygimantas Vaičiūnas penktadienį išreiškė susirūpinimą, kad Baltarusija nevykdo „Tatenos“, Espo konvencijos bei ES streso testų metu tarptautinių ekspertų pateiktų išvadų, pranešė URM.

„Lietuva kviečia tarptautinį autoritetą, „Tatenos“ generalinį direktorių Yukiya Amano (Jukiją Amaną) asmeniškai paraginti Baltarusiją nepradėti Astravo AE eksploatacijos, kol neišspręstos visos saugos problemos. Pasiūlėme „Tatenos“ lygiu įdiegti integruotą rekomendacijų paketą, kuris padėtų išvengti selektyvaus požiūrio į saugos užtikrinimą visose šalyse, pradedančiose branduolinės energetikos programą“, – pranešime teigė L. Linkevičius.

2018 metų liepos mėnesį paskelbtoje ES streso testų Baltarusijoje ataskaitoje konstatuojami rimti Astravo AE saugos trūkumai ir pateikiamos rekomendacijos jiems pašalinti. Tačiau Baltarusija jų nepaiso.

Espo konvencijos šalys šių metų vasarį pareiškė, kad Baltarusija pažeidė tris konvencijos straipsnius nepagrįsdama Astravo AE aikštelės pasirinkimo.

Lietuva yra pagrindinė už 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos Astravo jėgainės kritikė – jos teigimu, objektas statomas nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.

Pirmąjį jėgainės reaktorių baltarusiai žada paleisti šiemet, antrąjį – kitąmet.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sūduvis

Sūduvis portretas
Tik mūsų durnieji politikieriai šokinėja, kaip varlės prieš dalgį, prieš kaimynus įkvėpti didžiojo Lietuvos griovėjo nenuilstamo komunisto dėdulės. Pirksim tą Astravo AE elektrą, per tarpininkus tik žinoma daug kartų brangiau, niekur nedingsim nes mes kvailų politikierių sprendimu, sugebame pasigaminti tik menką dalį mums reikalingos elektros.

Energetikas

Energetikas portretas
Pabuskite jau. Laikinai atjungus Kaliningradą elektra iškart pabrango 30%. Taip kad baikit tuos sapaliojimus ir ruoškit pinigus pirkt iš Astravo nes daugiau nėr iš kur. Energetikoje yra dėsniai kaip kad upė teka ir saulė šviečia- ir jokiu lojimu nieko nepakeisi. Ar balandą deginsi su pliku užpakaliu, raudonskruosti...

Kęstas

Kęstas portretas
Kodėl Trumpas ir jo pasekėjai laimi visame opasaulyje? Ką tik Trumpo pasekėjas Modi laimėjo rinkimus didžiausioje pasaulio demokratijoje - Indijoje. Kodėl? "Bendras dalykas čia nėra tik dešiniojo sparno populizmas. Svarbiausia yra rinkėjų daugumos panieka ideologijai, kuri stato kitus aukščiau už mus: imigrantus aukščiau už lietuvius; visuotinį ar tarpvalstybinį interesą virš nacionalinio ar vietinio intereso; tautines ar lytines mažumas virš daugumos; iškrypėlius virš normalių. Tai sukilimas prieš tuos žmones, kurie sako: mokėkite neatidėliotiną ir matomą kainą už ilgalaikį ir nematomą gėrį, ir prisidengdami tokia demagogija, ima valdžią ir turtus sau. Tai neapykanta tiems, kurie galvoja, kad gali apibrėžti tą gėrį, tikėdamiesi, kad kažkas mokės už tai.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių