LEA: per savaitę elektra pigo 27 proc., dujos – 11 proc.

  • Teksto dydis:

Elektros kaina Lietuvoje per savaitę mažėjo 27 proc., tuo metu dujos Nyderlandų TTF prekybos taške pigo 11 proc., penktadienį pranešė Lietuvos energetikos agentūra (LEA).

Lietuvoje gruodžio 30–sausio 5 dienomis elektros megavatvalandė (MWh) vidutiniškai kainavo 81 eurą, arba 27 proc. mažiau nei prieš savaitę, kai vidutinė kaina siekė 111 eurų. 

LEA teigimu, gruodžio 31 dieną vidutinė dienos kaina Lietuvoje buvo mažiausia 2022 metais, o kai kuriomis nakties valandomis ji buvo neigiama. 

„Tai lėmė gausi vėjo elektrinių gamyba, kuri išaugo 40 procentų lyginant su paskutine 2022 metų savaite, neįprastai šilti orai, mažesnis vartojimas ir toliau pigusios gamtinės dujos“, – teigiama LEA pranešime.  

Latvijoje ir Estijoje elektros kainos per savaitę mažėjo po 28 proc. ir siekė 80 eurų už MWh. Tuo metu Suomijoje elektros kaina pigo 22 proc. iki 73 eurų.

Švedijos ketvirtoje kainų zonoje, iš kurios „NordBalt“ jungtimi elektra tiekiama į Lietuvą, elektros kaina mažėjo 18 proc. iki 69 eurų už MWh.

Tuo metu Lenkijoje praėjusią savaitę elektros kaina mažėjo 9 proc. iki 103 eurų už MWh, tačiau antrą savaitę iš eilės buvo didžiausios regione. Vokietijoje per savaitę elektra pigo 22 proc. iki 66 eurų ir praėjusią savaitę tapo mažiausia regione. 

Praėjusią savaitę bendra elektros gamyba Lietuvoje augo 28 proc. ir siekė 111,1 gigavatvalandės (GWh). 

Importuojamos elektros dalis mažėjo nuo 65 iki 55 proc. viso poreikio. Per Latvijos jungtį importas augo 3,3 karto iki 71,8 GWh, iš Švedijos mažėjo 11,1 proc. Tuo metu importą per jungtį su Lenkija pakeitė eksportas.

Vidutinė dujų kaina Nyderlandų TTF prekybos taške per savaitę sumažėjo 11 proc. iki 74 eurų už MWh – praėjusių metų vasario 15–22 dienomis buvusio lygio. Pasak LEA, nuo gruodžio pradžios matoma nuoseklių dujų kainų kritimą lėmė rekordiškai atšilę orai visoje Europoje ir dėl to sumažėjęs gamtinių dujų vartojimas.

Europos Sąjungos (ES) dujų saugyklų dujų užpildymas padidėjo 0,16 proc. ir siekė 83 proc. 

Dujų Inčukalno saugykloje Latvijoje užpildymas per savaitę padidėjo 0,12 proc. ir siekė 47 proc.  

Lietuvoje gruodžio 30–sausio 4 dienomis buvo suvartota 160 GWh dujų – 15 proc. mažiau nei prieš savaitę.

Dujų srautas į Latviją per savaitę augo 97 proc. iki 358 GWh, tuo metu į Lenkiją jis siekė 85 GWh.


Šiame straipsnyje: elektraelektros kainaDujosES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Niekuo nebetikintis ir nebepasitikintis

Niekuo nebetikintis ir nebepasitikintis portretas
Vartotojams pabrangs bet kuriuo atveju, nes čia yra ne socialinė formacija, o liberastinė įteisintų vagių, kurie per savo statytinius įstatymų kūrėjus visada pasirūpina sau palankiais įstatymais, pav. įteisinti konkursų pasirinkimus su didžiausia kaina, nors tai atrodytų bepročio sprendimas. Anot vieno garbaus politiko, "kas galėtų .....".

....

.... portretas
rinkose pigo,Lietuvoj dvibugai brango,nes buvo taip nuspresta,kas benutiktu-Lietuvoj turi brangt dvigubai.Labai mazi lobistu pelnai,reikia didint.As tikrai pradedu rimtai galvot,kad musu valdzia vygdo svabo politika ir ziuri,kas is to iseis

:)))

:))) portretas
net jei dujos su elektra butu dykai lietuvoj kainos nei kiek nemazetu
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių