Latvija prašo laiko įsigilinti į duomenis apie elektros prekybą su Baltarusija

Lietuvos atstovams pristačius Latvijai duomenis apie Astravo atominės elektrinės (AE) elektros prekybą Baltijos šalyse, Latvijos užsienio reikalų ministras paprašė laiko susipažinti ir įvertinti šią informaciją.

Edgaras Rinkevičius teigė suprantantis lietuvių susirūpinimą dėl Astravo AE ir sakė, kad bus siekiama rasti abiem šalims priimtiną sprendimą. Jis teigė kol kas nenorintis įvardyti jokių terminų, kada reikėtų priimti sprendimus.

„Prašau, duokite mums laiko pasikonsultuoti su ekspertais, gauti ekspertinę nuomonę iš Ekonomikos ministerijos ir leisti dirbti ministerijoms“, – spaudos konferencijoje Rygoje penktadienį sakė E. Rinkevičius, susitikęs su Lietuvos užsienio reikalų ministru Gabrieliui Landsbergiu.

Lietuvos Energetikos ministerijos informaciją apie Rygos biržoje vykstančią prekybą Astravo elektra pristatęs G. Landsbergis taip pat sakė, kad Latvijai reikia susipažinti su faktais.

„Mes diskutavome, kad šiuo metu yra poreikis susipažinti su pristatytais faktais. Turime informacijos, kad (Lietuvos – BNS) Energetikos ministerija kalbėjosi su Latvijos Ekonomikos ministerija ir (…) diskusijos buvo vaisingos“, – spaudos konferencijoje sakė G. Landsbergis.

„Jei bus poreikis į diskusijas įsitraukti ir mums, mes esame pasiruošę tai padaryti“, – pridūrė jis.

Energetikos ministras Dainius Kreivys informaciją apie prekybą baltarusiška elektra Baltijos šalyse penktadienį pristatė Latvijos ekonomikos ministrui Janiui Vitembergui.

Jis anksčiau penktadienį sakė pakvietęs latvius iš naujo svarstyti prekybos su trečiosiomis šalimis metodiką.

Lietuva teigia, kad pernai trijų Baltijos šalių parengta, tačiau tik Latvijos ir Estijos vienašališkai patvirtinta prekybos su trečiosiomis šalimis metodika neužkerta kelio baltarusiškai elektros patekti į Baltijos šalis. Todėl Lietuva jos nepatvirtino ir siūlo naują, visoms šalims priimtiną metodiką. 

D. Kreivys anksčiau teigė, kad Lietuva už Astravo AE pagamintą elektrą jau sumokėjo apie 4 mln. eurų, o per metus ši suma sieks 120 mln. eurų, jei prekyba tarp Rusijos ir Latvijos toliau vyks tokia pat apimtimi.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ir elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ trečiadienį paskelbė, jog per sausį, kai Astravo AE pradėjo bandomąją komercinę gamybą, Baltijos šalių prekyba elektra su Rusija, išskyrus Karaliaučiaus sritį, išaugo 3,5 karto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
diplomatine kalba tao reiškia, kad su Jumis nesutinka tuo reikalu...

o ka gali

o ka gali portretas
pasakyti tiems parnojos apsestiems veikejams kurie atvaziavo juk protingas zmogus sunkiai supras ko nori paranojos apsesti asmenys

ALGIS

ALGIS portretas
''Šunys loja , o karavanas eina'' , taip sako liaudies patarlė .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių