M. Skuodis: su Kremliumi jokio dialogo nebus

  • Teksto dydis:

Lietuva dar praėjusią savaitę iš Rusijos gavo notą dėl „Šiaulių banko“ pareiškimo, kad šis ruošiasi nutraukti visas paslaugas, susijusias su Rusijos tranzito mokesčių operacijomis. Pasak susisiekimo ministro, sprendimą priimti turi pats bankas, pasakojama LNK reportaže.

„Galutinį žingsnį daro finansinės institucijos. Net jeigu dabar viskas yra tvarkoje, net jei po savaitės bus viskas tvarkoje tikrai negalėčiau paneigti, kad kas nors užstrigs po trijų savaičių“, – kalbėjo susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis Rusijos notos nesureikšmina. Tiesa, pačiam dėl Kaliningrado tranzito Seime rudenį planuojama skelbti interpeliaciją.

„Notos ateina dažnai, bet ne visos jos yra paskelbiamos per žiniasklaidą. Manoma, kad yra galimybė padaryti spaudimo įspūdį“, – sakė G. Landsbergis.

Nors „Šiaulių bankas“ tikina, kad artimiausiu metu nutrauks bet kokius ryšius su šalimi agresore, Kremliaus atstovas įsitikinęs, kad Rusijai ir Lietuvai galiausiai pavyks susitarti.

„Tikrai yra sprendimų. Ši problema turėtų būti iškelta bent jau dialogo rėmuose. Reikia pabandyti tai išspręsti. Jei pasiklysime tuščioje nesusipratimų sienoje, tai bus problema, kuriai reikės jau kitų priemonių“, – teigė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Susisiekimo ministras pabrėžė, kad su Kremliumi jokio dialogo nebus.

„Aš nelabai įsivaizduoju dialogą su Rusiją, kuri yra sankcionuota šalis. Jeigu būtų panaikinta sankcijų priežastis, visos problemos išsispręstų“, – tęsė M. Skuodis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Stabdyti operacijas, susijusias su Rusija ir Baltarusija „Šiaulių bankas“ planuoja nuo rugsėjo 1 dienos, o klientams rekomenduoja imtis kitų finansinių paslaugų teikėjus. Pasak finansų ministrės, rusai patys turi spręsti, kaip vykdyti pavedimus.

Kai kalbame apie sankcijų taikymą, dažniausiai jis nėra absoliutus.

„Kadangi už paslaugas turi apmokėti subjektas iš Rusijos, tas subjektas ir turi ieškoti būdų, kaip susimokėti už paslaugas, kurios teikiamos Lietuvoje, kad nebūtų pažeidžiamos pritaikytos sankcijos. Tai yra jų atsakomybė“, – kalbėjo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Lietuvos bankui“ pavaldus pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centras šiuo metu prižiūri, kaip komerciniai bankai laikosi pritaikytų sankcijų Rusijai ir Baltarusijai. Pasak centro vadovo, „Šiaulių banko“ atvejis yra išskirtinis, kadangi kiti bankai jau kurį laiką yra atsiriboję nuo šių šalių-agresorių.

„Kai kalbame apie sankcijų taikymą, dažniausiai jis nėra absoliutus. Yra atvejų, kada galima daryti mokėjimus“, – sakė pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro vadovas Eimantas Vytuvis.

Tarptautinių sankcijų koordinavimo komisijoje esanti finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) tikina, kad Kaliningrado tranzitui šiuo metu yra skiriamas ypatingas dėmesys, kadangi situacija yra vis dar paini.

„Toms bendrovėms gali būti taikomos antrinės sankcijos, tačiau tuos susitarimus įgyvendinant reikia apmokėti už tam tikras paslaugas“, – pasakojo finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Petrauskas.

Europos Komisija (EK) prieš kelias savaites naujomis gairėmis Rusijai leido geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į Kaliningrado sritį ir iš jos per Lietuvos teritoriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čia purkštauja

Čia purkštauja portretas
troliniai kaccapai,negi neskiriate?

Valstieciu klases asiliukams

Valstieciu klases asiliukams portretas
Valstieciai apacioje , patylekite pagaliau ir eikite runkeliu raveti geriau, kaimieciai jus.

Ką gi

Ką gi portretas
pasirodo Lietuvą valdo ir sprendimus priima tiktai BANKAI, o ne Vyriausybė....Tai kam tada reikalingas Seimas ir Vyriausybė?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių