Kas lobsta iš mokesčių?

J.Buivydienė patikino, kad Elektroninių mokėjimų agentūra yra tarpininkė tarp kliento ir banko, tad pati nurašyti lėšų nuo sąskaitos negali.

"Mokėjimą atlieka pats klientas iš savo paskyros konkrečiame pasirinktame banke, pats pasirinkdamas sąskaitą ir patvirtindamas apmokėjimą. Elektroninių mokėjimų agentūra, būdama atsakinga finansų įstaiga, užtikrina asmens duomenų apsaugą ir informacijos konfidencialumą, operatyviai reaguoja ir į visus klientų klausimus atsako asmeniškai klientams", – aiškino įmonės atstovė.

Moka daugiau nei ministrui

Tinklalapio "Rekvizitai.lt" duomenimis, Elektroninių mokėjimų agentūroje tedirba penki apdrausti darbuotojai. Visus šiuos metus jiems buvo mokamas dviejų tūkstančių eurų atlyginimas, neatskaičius mokesčių.

Tačiau staiga algos balandžio mėnesį peraugo 5 tūkst. eurų ribą.

"Lietuvos energijos" grupėje turime 22 įmones skirtingas pagal veiklos pobūdį ir dydį. Visoje grupėje galioja bendras atlygio sistemos principas – finansinį atlygį sudaro pastovi atlygio dalis (PAD) (mėnesinis atlygis, užfiksuotas darbo sutartyje) ir kintama atlygio dalis (KAD), kuri išskirtinai priklauso nuo pasiektų veiklos rezultatų, rodiklių. Balandžio mėnesį ši kintama metinė atlyginimo dalis buvo faktiškai išmokėta", – atlyginimų kreivę komentavo Verslo aptarnavimo centro atstovė J.Buivydienė.

Neseniai viešumoje buvo aptarinėjami kiti skandalingi faktai. "Sodros" duomenimis, valstybei priklausančioje energetikos įmonių grupėje "Epso-G" mokami vidutiniškai 9 tūkst. eurų atlyginimai.

Seimo narys Eugenijus Gentvilas tikino, kad yra surinkęs visą segtuvą duomenų apie energetininkų prikurtų įmonių pelnus.

"Esu ypač piktas ant šių monopolininkų. Bendrovė "Lietuvos energija" yra aplipusi visa eile įmonėlių ir "uab’ų". Jie siurbia pinigus iš žmonių, kurie priversti mokėti už monopolininkų paslaugas per tam tikras įmonėles. Mes Energetikos komisijoje tai svarstėme ir prašėme, kad mums būtų aiškiai pasakyta: kurios "Lietuvos energijos" įmonės veikia pelningai, o kurios – ne", – pyko Seimo narys E.Gentvilas.

Viskas įslaptinta

Paaiškėjo, kad visi Seimo narių užklausimai energetininkams sulaukia atsakymų su grifu "Slaptai".

Netikiu, kad jie paviešins, kodėl jų tokios algos. Monopolininkai jau ėmė elgtis šlykščiai.

"Ką tik jie atsakytų, pažymi, kad tai yra slapta informacija. Kas čia slapto? Kiek įmonių yra prie "Lietuvos energijos"? Kokia yra elektros kaina? Aš išėjęs į gatvę negaliu nė žodžio apie energetininkus kalbėti? Netikiu, kad jie paviešins, kodėl jų tokios algos. Monopolininkai jau ėmė elgtis šlykščiai", – rėžė E.Gentvilas.

Pasak jo, paaiškėjo, kad tos valstybės valdomos "Lietuvos energijos" įmonės, kurios veikia monopolinėmis sąlygomis, yra pelningos, o tos, kurios už pelną kaunasi laisvos rinkos sąlygomis, yra dotuojamos ir išlaikomos iš biudžeto.

"Surinkinėjant pinigus iš gyventojų, pasiekiami fantastiški pelnai. O kitos, pavyzdžiui, nekilnojamojo turto valdymo įmonė, veikia nuostolingai. Beje, man kyla klausimas, kam "Lietuvos energijai" įsigyti įmonę, kuri valdo vėjo jėgainių parką Estijoje? Manau, kad be mano kaip mokesčių mokėtojo žinios valstybininkai neturi investuoti į kitos šalies įmones. Vėjas ten kitoks? Mes tikrai turime iš esmės išanalizuoti "Lietuvos energijos" įmones ", – piktinosi E.Gentvilas.

Kitas Seimo narys Povilas Urbšys tikino, kad atėjo laikas garsiai paklausti, ar prie valstybinių įmonių prikurtos papildomos struktūros iš tiesų yra būtinos?

"Visose ministerijose akcentuojama, kad būtina optimizuoti viešąjį sektorių ir padidinti valstybinių įmonių efektyvumą. Galų gale ateis laikas išsiaiškinti, ar tokie mini dariniai iš viso yra reikalingi ir ar jų išlaidos pateisinamos? Jei energetikos sektoriuje yra kažkoks padalinys, kuriame dirba penki žmonės, o atlyginimai prilygsta ministrų, iškyla klausimas, ar tas padalinys toks efektyvus ir būtinas? Ir ką visai sistemai reiškia jo buvimas? Kitaip sugrius sistema? Kartais atrodo, kad valstybinės įmonės yra aukščiau mokesčių mokėtojų. O juk turi būti priešingai", – aiškino P.Urbšys.

Dėl su veiklos pradžia susijusių pradinių investicijų ir išlaidų Elektroninių mokėjimų agentūros veikla 2016 m. nebuvo pelninga – ji patyrė 200 tūkst. eurų nuostolį.

100 proc. bendrovės akcijų priklauso bendrovei "Lietuvos energija".

Įmonių grupė

"Lietuvos energijos" grupę sudaro:

– elektros ir šilumos gamybos bendrovė "Lietuvos energijos gamyba",

– energijos skirstymo operatorius ESO,

– energetikos paslaugų ir rangos įmonė "EnePRO",

– dujų tiekimo bendrovė UAB "Lietuvos dujų tiekimas",

– įmonė LITGAS,

– įmonė "NT valdos",

– įmonė "Energijos tiekimas",

– įmonė VAE SPB,

– Duomenų logistikos centras,

– Technologijų ir inovacijų centras,

– Verslo aptarnavimo centras,

– VšĮ Energetikų mokymo centras,

– Elektroninių mokėjimų agentūra,

– Energijos sprendimų centras,

– SIA "Geton Energy",

– OU "Geton Energy",

– įmonė EURAKRAS,

– "Tuulueenergia OU" (vėjo jėgainių parkas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dante

Dante portretas
Sveiki, Ar ieškote patikimo skolintojo, pavargote nuo bankų atmetimo ir hipotekos, ar esate pavargęs ieškoti lėšų savo verslui finansuoti, ar esate finansiškai susigėdęs, kad negalite sumokėti skolų ir vekselių? Ar galvojate gauti finansinę pagalbą? neskubėkite dabar ir griebkite savo garantuotos ir užtikrintos paskolos šiandien, susisiekite su mumis el. paštu: dantecooperativehelp@hotmail.com, jei norite gauti greitą pokalbį arba „WhatsApp“ / +35677926593.

Taigi...

Taigi... portretas
pasiguodėm, paplepėjom. o ką darom? DARYT reikia.

BK

BK portretas
Lobių versmės iš monopolijų į prielipų kišenes plačia srove-dešimtmečiais. Nesvarbu,kairė ar dešinė valdo, nesvarbu, kietuolė šalies Prezidentė pirmą kadenciją pradeda ar antrą jau baigia.Kur pirštu dursi- vandens, elektros, atliekų, kelių, miškų, geležinkelių, etc.Kontrolės mechanizmai- tik dėl akių.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių