Kaip arti šoko esi tu? Maisto švaistymas – visų mūsų problema Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip arti šoko esi tu? Maisto švaistymas – visų mūsų problema

2025-04-17 10:17

Sužinoję, kiek maisto per metus išmeta vienas Lietuvos gyventojas, tikriausiai liksite arti šoko – į šiukšlių dėžę vienas Lietuvos gyventojas išmeta net 86 kilogramus maisto. Negana to, švaistomas ne tik maistas, bet ir su juo susiję ištekliai: žmonių darbas, energija, pinigai, o aplinkai padaroma žala – didžiulė. 

Kaip arti šoko esi tu? Maisto švaistymas – visų mūsų problema
Kaip arti šoko esi tu? Maisto švaistymas – visų mūsų problema / Asociatyvi freepik.com nuotr.

Per didžiąsias šventes, taip pat ir per šv. Velykas, ši problema tampa dar aktualesnė. Ruošiame gausias vaišes, stengiamės nustebinti artimuosius įmantriais patiekalais, tačiau neretai nemaža dalis maisto lieka nesuvalgyta ir atsiduria šiukšliadėžėje.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ragina gyventojus atsakingai planuoti šventes ir imtis paprastų, bet veiksmingų žingsnių, kurie padeda sumažinti maisto švaistymą.

Kaip švęsti atsakingai ir tvariai?

Įvertinkite tikslų svečių skaičių. Planuokite valgiaraštį atsižvelgdami į tai, kiek žmonių iš tikrųjų sės prie stalo. Tai padės išvengti perteklinių patiekalų ir sumažins galimų likučių kiekį.

Atidžiai skaitykite etiketes. Pirkdami atkreipkite dėmesį į gamintojų nurodytas laikymo ir (arba) vartojimo sąlygas. Pavyzdžiui, pasibaigus ant produkto esančiam ženklinimui „geriausias iki...(data)“ – maisto produktą toliau vartoti saugu, tačiau gali būti pakitusios produkto kokybinės savybės, kurios neturi įtakos produkto saugai (spalva, forma, tekstūra ir kt.), todėl prieš vartodami tokius maisto produktus įvertinkite juos, patikrinkite kvapą, spalvą, konsistenciją. Tačiau pasibaigus ant pakuotės nurodytam terminui „Tinka vartoti iki...(data)“ – vartoti produktą jau nebesaugu!

Suvartokite greitai gendančius produktus pirmiausia. Šviežią mėsą, žuvį, konditerinius gaminius ar mišraines su majonezu pirkite ir ruoškite tik prieš patiekiant. Laikykite juos šaldytuve, sandariai uždengtus, taip apsaugant produktus nuo galimos kryžminės taršos.

Laikykite maistą tinkamai. Greitai gendantys produktai turi būti laikomi šaldytuve ar šaldiklyje, kad kuo ilgiau išliktų švieži ir tinkami vartoti.

Naudokite likučius atsakingai. Maisto likučius rekomenduojama suvartoti per kelias dienas. Iš jų galima pasigaminti naujus patiekalus – tai kūrybiška ir tvaru.

Siūlykite mažesnes porcijas. Paskatinkite svečius pirmiausia įsidėti mažesnę porciją. Visada galima pakartoti, jei tik norisi dar. Neteks išmesti nesuvalgyto maisto.

Maisto švaistymas – tai ne tik buitinė problema. Tai iššūkis mūsų sąmoningumui, tvarumui ir atsakomybei. Kiekvienas mūsų veiksmas svarbus – ypač šventiniu laikotarpiu. Planuokime, dalinkimės ir švęskime taip, kad maisto atliekų liktų kuo mažiau. Pradėk nuo šių šv. Velykų – būk pokyčio dalimi!

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų