K. Navickas: kol kas apčiuopiamesnių sprendimų dėl pieno krizės nėra

Dėl mažų žaliavinio pieno kainų jau mėnesį įvairiomis formomis protestuojantiems ūkininkams su valdžia nepavyksta rasti greitų sprendimų, kaip išspręsti pieno krizę, sako žemės ūkio ministras.

Tačiau Kęstutis Navickas abejoja, ar pavyks anksčiau nei per mėnesį sulaukti Europos Komisijos (EK) sprendimo dėl pagalbos priemonių teikimo galimybės. 

„Kol kas kažko tokio konkretesnio, apčiuopiamesnio sprendimo nebuvo pasiekta“, – LRT radijui pirmadienį sakė ministras, apibendrinęs praėjusios savaitės derybas sus ūkininkais ir gamintojais.  

Pasak jo, konsultacijos tęsis ir šią savaitę. „Tikiuosi, kad sprendimą rasime“, – pridūrė jis. 

Lietuva jau kreipėsi į Europos Komisiją (EK) dėl pagalbos. Ministras neskelbia, kokia parama galėtų pasiekti ūkininkus, tačiau jis taip pat neatmetė ir to, kad EK gali neleisti Lietuvai taikyti pagalbos priemonių pieno gamintojams.  Pasak ministro, derybose Lietuvai „greičio ir stiprybės“ nesuteikia tai, kad pieno krizė yra tik Lietuvoje ir Latvijoje, o ne daugelyje ES šalių.

Kooperacija vyksta labai labai vangiai. Reikia iš visų pusių prisiimti atsakomybę.

„Susitikimas su komisaru (žemės ūkio komisaru Januszu Wojciechowskiu – BNS) yra planuojamas. Laukiame jo kabineto sprendimo, kad galėsime susitikti“, – pabrėžė ministras. 

K. Navicko teigimu, pagalbos priemonių derinimas gali užtrukti mažiausiai mėnesį.

Ministras kalbėjo, kad „krizės gylis“ pasiektas, kadangi Lietuvos pieno gamybos sektoriuje yra labai daug smulkių ūkininkų.

„Kooperacija vyksta labai labai vangiai. Reikia iš visų pusių prisiimti atsakomybę“, – sakė jis, pabrėždamas, kad ministerija yra priėmusi sprendimus paskatinti kooperaciją, kad ūkiai galėtų modernizuotis.  

K. Navickas sakė, kad ūkininkams pagalba bus teikiama: „Mes ūkininkų nepaliksime tiek, kiek mums leidžia įsipareigojimai dėl valstybės pagalbos teikimo, dėl paskolų teikimo, kitų instrumentų“. 

Šiemet smarkiai kritus pieno supirkimo kainoms ir ūkininkams baiminantis bankrotų bei prašant skubios valstybės paramos, žemdirbiai jau mėnesį pieną dalina gyventojams, pila į laukus. Žemdirbiai sako, kad padengti nuostolius dėl kritusių pieno kainų reikėtų 40 mln. eurų.

Vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina sausį mažėjo trečią mėnesį iš eilės – ji siekė 443,8 euro už toną ir buvo 12,9 proc. mažesnė nei gruodį, bet buvo  0,6 proc. didesnė nei pernai sausį.  Stambiems pieno gamintojams, parduodantiems daugiau kaip 40 tonų žalio pieno per mėnesį, pieno supirkimo įmonės sausio mėnesį už natūralų pieną mokėjo vidutiniškai 476,9 euro. Per mėnesį ši kaina sumažėjo 13 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kur vos

kur vos portretas
kai ką privatizuot tai sutvarko greituoju būdu per savaitę o kai žmonėms reikalingus sprendimus tai neišsteni metu metais. Reikėtu puse valdžios ir ministra prie sienos pastatyt ar ant beržo višunės pakabyt, tai kiti kaip mat suprastų kaip kas turi būti. Ne tik žemės ūkyje
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių