K. Mažeika: Lietuva rengiasi iš rinkos išimti smulkų plastiką

Europos Sąjungai (ES) po beveik metus trukusių derybų šią savaitę priėmus direktyvą sumažinti vienkartinių plastiko gaminių naudojimą, Lietuva taip pat ruošiasi pamažu iš rinkos išimti smulkius plastiko gaminius.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika sako, kad jau rengiami būtini įstatymų pakeitimai.

„Prisitaikant prie direktyvos, kad rinkoje neliktų smulkiųjų plastiko gaminių, parengiamieji darbai vyksta. Rengiamas jau visas paketas (įstatymų pataisų – BNS)“, – BNS pareiškė K. Mažeika.

Pasak jo, kliūčių tam Lietuvoje neturėtų kilti – pertvarkyti veiklą turės tik viena didelė įmonė – vienintelė Baltijos šalyse kiaušinių pakuočių ir vienkartinių indų iš putų polistireno gamintoja „Pack Klaipėda“.

„(Nėra) kad kažkas prieštarautų. Yra tik viena įmonė, gaminanti plastiko gaminius, kuriai galbūt tam tikra grėsmė yra. Ji turės prisitaikyti prie rinkos. Iki 2021 metų turės laiko persiorientuoti“, – svarstė ministras. 

K. Mažeikos teigimu, Lietuvoje verslas atsakingai žiūri į plastiko gaminių mažinimą.

„Jau dabar verslas tikrai matosi, kad persiorientuoja, kai kuriuose prekybos tinkluose nėra jau plastikinių indų, jie pereina prie popierinių ir medinių. Tai matome verslo atsakingumą“, – kalbėjo ministras.  

Ministras neprognozuoja, kada įstatymo pakeitimai pasieks Seimą.

Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vadovė Agnė Bagočiutė sako, jog pataisų rengimą stabdo tai, kad dar laukiama kai kurių Europos Komisijos išaiškinimų.

„Dar ir dabar yra kažkokių neaiškių momentų, todėl Europos Komisija per metus įsipareigojo parengti tam tikras gaires, išaiškinimus, pavyzdžiui, dėl kai kurių sąvokų, visoms Europos Sąjungos šalims“, – BNS teigė ji.

A. Bagočiutė taip pat pabrėžė, kad Lietuva jau anksčiau yra priėmusi kai kurias nuostatas dėl vienkartinių plastiko gaminių mažinimo, pavyzdžiui, plastiko taros surinkimo – taromatų sistema veikia nuo 2016 metų, be to, uždrausta nemokamai dalinti plastiko maišelius.

Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, direktyvos nuostatas į nacionalinę teisę turi perkelti per dvejus metus nuo jos įsigaliojimo – maždaug iki 2021-ųjų birželio.

ES direktyva numato, kad iki 2026-ųjų reikia gerokai sumažinti maisto, skirto nedelsiant suvalgyti vietoje arba išsinešti, taros ir gėrimų indelių su kamšteliais ir dangteliais suvartojimą.

Nuo 2021-ųjų vidurio įsigalios draudimas tiekti rinkai plastikinius ausų krapštukus, stalo įrankius, lėkštes, šiaudelius, gėrimų maišiklius, oro balionėlių lazdeles, taip pat iš aerobiškai skaidaus plastiko pagamintus vienkartinius gaminius ir maisto tarą, gėrimų indelius ir jų dangtelius, pagamintus iš polistireninio putplasčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar

dar portretas
de. Žalieji baisiai išguja lėlę Barbę ,kaip plastikinį gaminį , su daug visokių kenksmingų cheminių junginių. Tad vykit Barbes iš kids akiračio, kaip alternatyvą siūlydami skudurinę Onutę.

Ją ir kas-rusui

Ją ir kas-rusui portretas
Nei tu ką būsimajai apie tas statomas elektrines,nei tu rasinek.Seni klerkalai,važinėjantys Lietuvos keliais,tūkstantį kartų daugiau teršia orą,negu tos elektrinės.O jei truks šiukšlių,atsitraukė iš latvių ar gudų ir tokiu asilų kaip pats neklausime.Tu geriau pergyveno dėl kormoranų atliekų,kurios daugiau teršia Lietuva negu tos elektrinės.Per tokius rusus asilus kaip pats,mes ir atominės nepažįstate ne ir Kruonio elektrinės neispleteme.Kenkejas esi.....

Tadas

Tadas portretas
Taip,Lietuva visada turi būti pirmą,kad pakenktų savo ekonomikai.Cia auginiais jų politikų taktika,kad nukreiptų demesy nuo rimtesnių sprendimų.Kur rimti sprendimai,Lietuvos mizniai politikai paskutiniai,o kur trečiaeiliai dalykai,trilinki susiriete stengiasi parodyti kaip jie dirba,nors ir su nuostoliais Lietuvos verslui.Daunai.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių