Išleistos išsamios gairės smulkiems gyvūninio maisto produktų gamintojams

  • Teksto dydis:

Maisto gamyba ir tiekimas yra vienas populiariausių smulkiųjų verslų visame pasaulyje, nes, būtent, maži gamintojai atspindi šalies savitumą, maisto kultūrą, tradicijas.

Pastaraisiais metais ir Lietuvoje pastebimas vartotojų susidomėjimas mažuose ūkiuose pagamintais maisto produktais, o tuo pačiu didėja ir smulkiųjų maisto gamintojų (mažais kiekiais gaminančių gyvūninės kilmės maisto produktus), ypač pieno ir pieno produktų, žuvininkystės ir mėsos bei mėsos pusgaminių sektoriuose, skaičius.

Galima daryti išvadą, kad karantinas paskatino žmones imtis įvairių veiklų, pradėti verslus bei išnaudoti savo papildomus įgūdžius ir talentus, svajones, idėjas. Šiuo metu mūsų šalyje tokią veiklą vykdo apie 700 mažais kiekiais gyvūninio maisto gamintojų ir jų nuolat daugėja.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) siekia skatinti ir kuo išsamiau konsultuoti smulkųjį verslą bei tuo pačiu, keisti susidariusią nuomonę, kad pradėti maisto gamybos ir tiekimo veiklą yra labai sudėtinga dėl daugybės painių reikalavimų.

Šiuo metu smulkiųjų gamintojų sektoriuje pastebime, kad norintiems pradėti šią veiklą dažnai stinga informacijos kaip įgyvendinti teisės aktų reikalavimus.

„Šiuo metu smulkiųjų gamintojų sektoriuje pastebime, kad norintiems pradėti šią veiklą dažnai stinga informacijos kaip įgyvendinti teisės aktų reikalavimus, pvz., kaip kontroliuoti ar tinkamai yra laikomasi maisto saugos užtikrinimo sistemos reikalavimų. Taip pat pasitaiko, kad jau vykdantys tokią veiklą, nežino kaip suvaldyti įprastai jų veikloje pasireikšiančių rizikos veiksnių. Suprantame, kad pradedant naują veiklą yra padaroma klaidų, tai nėra smerktina, juk dažnai nuosavą verslą žmonės įkuria vedami idėjos, bet stokoja laiko ir kantrybės smulkiai išsinagrinėti visus reikalavimus. Tačiau mes, stengiamės paaiškinti, kad maisto gamybos versle, net ir menkos klaidos yra ypač jautrios, kadangi tai susiję su žmonių sveikata, o taip pat ir pasitikėjimu Lietuvos smulkiuoju gamintoju“, – sako VMVT direktoriaus pavaduotoja Audronė Mikalauskienė.

Pasak VMVT atstovės, ypatingai svarbu suprasti, kad į gyvūninio maisto (ir ne tik) gamybą turi būti žiūrima labai atsakingai, nes tai greitai gendantys produktai. Mažų gyvūninių produktų kiekių gamintojai tai labai smulkus verslas, kuriame dirba vienas trys žmonės dažniausiai šeimos nariai, kurie dažniausiai užimti ir pirminės produkcijos gamyba (ūkinių gyvūnų auginimas), todėl metodinės rekomendacijos yra didelė parama suteikianti ne tik reikalingų žinių, patarimų, taupanti brangų laiką bet ir padedanti pagaminti saugius maisto produktus.

„Siekdami, kuo aiškiau ir paprasčiau suteikti visą reikalingą informaciją ketinantiems pradėti gaminti ir tiekti rinkai gyvūninio maisto produktus, VMVT specialistai parengė specialias gaires, kuriose temine tvarka išdėstyta/paaiškinta kaip turėtų būti įgyvendinami teisės aktų reikalavimai. Manome, kad gairėse esančios metodinės rekomendacijos užtikrins efektyvų dažniausiai pasireiškiančių rizikos veiksnių valdymą visuose gamybos etapuose, ypač tais atvejais kai taikomi supaprastinti teisės aktais nustatyti reikalavimai. Kuo saugesnė taps maisto gamyba, tuo saugesnis bus vartotojas. Svarbu pabrėžti, kad kuo daugiau bus smulkiųjų maisto gamintojų ir kuo trumpesnį “kelią“ nuo gamintojo iki vartotojo keliaus maisto produktai, tuo daugiau šviežio ir įvairesnio maisto pateks ant mūsų stalo. Tikimės, kad gairės bus skatinti priemonė trumposioms maisto tiekimo grandinėms vystyti“ - teigė leidinių sumanytoja ir iniciatorė A. Mikalauskienė.

Gairėse rasite ne tik teorinių žinių, tačiau ir praktinių priemonių, (žurnalų, kitų formų pavyzdžius, šablonus ir kt.) skirtų bendrų higienos reikalavimų įgyvendinimui, įskaitant veiksmus (ko reikia norint įregistruoti veiklą), kuriuos reikia atlikti norint pradėti veiklą. Gairėse pateikti pavyzdžiai skirti naudoti tiesiogiai arba lengvai pritaikant (adaptuojant, modifikuojant) pagal vykdomos veiklos pobūdį (pvz., gaminamą maisto produktą). Bendrų higienos reikalavimų įgyvendinimui skirtų priemonių pavyzdžiai:

– prašymo veiklos registracijai bei aprašymo;

– gamybinių pastatų, patalpų ir įrangos išdėstymo projekto, schemos atsižvelgiant į supaprastintus teisės aktų reikalavimus;

– patalpų įrengimo (siūlomos dangos, kiti paviršiai);

– įrangos pavyzdžiai; patalpų ir įrangos higieninės priežiūros plano (pvz., ką, kada, su kuo, kas, kaip dažnai turi valyti, dezinfekuoti);

– kenkėjų apsaugos ir kontrolės priemonių;

– produktų laikymo ir transportavimo galimybių.


Parengtas gaires (I – ąją dalį) rasite čia.

Bendrąją informaciją, ketinantiems pradėti veiklą rasite čia.

VMVT taip pat planuoja surengti teminį mokymų ciklą skirtą informuoti smulkius gamintojus, ūkininkus ir visus kitus trumpųjų maisto tiekimo grandinių dalyvius, ketinančius užsiimti maisto tiekimu ar gamyba mažais kiekiais apie bendruosius reikalavimus gamybos patalpoms ir įrangai, reikalavimus mėsos gaminių ir (ar) pusgaminių gamybai ir tiekimui, žuvų tiekėjams, žuvininkystės produktų gamybai ir tiekimui, pieno gaminių gamybai ir tiekimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių