Išaiškinama daugiau gyvūnų dokumentų klastojimo atvejų

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad per pastarąjį pusmetį užfiksuoti net keli atvejai, kai gyvūnus augintinius į Europos Sąjungos valstybes iš ne ES šalių bandyta įvežti su suklastotais arba klaidingai užpildytais dokumentais. Apie nustatomus gyvūnų sveikatos sertifikatų klastojimo atvejus ar pateiktus netinkamai užpildytus dokumentus pranešė Vengrija, Suomija, Lenkija, keli tokie atvejai fiksuoti ir Lietuvos pareigūnų.

Bendradarbiaujant Muitinės departamento pareigūnams ir VMVT specialistams, išaiškinti keli atvejai, kuomet iš Baltarusijos vežamiems šuniukams buvo pateikti netinkamai užpildyti, o vienu atveju – suklastoti veterinarijos sertifikatai. Apie šiuos atvejus VMVT nedelsiant informavo Europos Komisiją ir ES valstybių narių atsakingas institucijas.

Vengrijos atsakingos institucijos dar šių metų pradžioje Europos Komisiją ir ES valstybes informavo apie pasienio kontrolės metu nustatytus atvejus, kuomet šuniukai iš ne ES šalių buvo vežami be originalių sveikatos sertifikatų, pateikiant suklastotus duomenis apie privalomus pasiutligės serologinius tyrimus. Liepos mėnesį Vengrijos muitinės pareigūnai nustatė, kad Ukrainos pilietis bandė į ES įvežti penkis šunis, pateikdamas deklaravimui suklastotus Baltarusijoje išduotus gyvūnų sveikatos sertifikatus. Panašaus pobūdžio pažeidimų yra nustatę ir Suomijos bei Lenkijos atsakingi pareigūnai.

Veterinarijos specialistai įspėja, jog komercinis gyvūnų augintinių vežimas, kurio tikslas yra parduoti gyvūnus augintinius arba perduoti nuosavybės į juos teises, visoje ES yra griežtai reglamentuotas ir kontroliuojamas. Gyvūnus augintinius įvežti yra leidžiamas tik per patvirtintus pasienio veterinarijos postus, jiems atliekama veterinarinė kontrolė.

Vežėjams, kurie gyvūnus veža su netinkamai užpildytais ar suklastotais dokumentais, taikomos administracinės poveikio priemonės, augintiniai gali būti grąžinti į jų kilmės šalis, sulaikyti arba netgi konfiskuoti. Gyvūnai augintiniai, kurie neatitinka gyvūnų sveikatos reikalavimų, išimtiniais atvejais gali būti nugaišinami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių