- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Estija ir vėl aplenkė Lietuvą – du Talino restoranai gavo prestižines „Michelin“ žvaigždes ir pateko į geriausių restoranų pasaulyje gidą. Kodėl Lietuvoje nėra tarp aukščiausių įvertinimų gavusių restoranų, pokalbis su virtuvės šefu, restorano savininku Liutauru Čepracku.
– Kur yra estų sėkmės paslaptis?
– Jų sėkmės paslaptis – jų valdžios institucijos ir pareigūnai, kurie galvoja apie maistą kaip apie dalį šalies kultūros ir kad tai yra nepaprastai svarbu.
– Ar tai ne restoranų ir jų asociacijų kaltė, kad nesugeba prisikviesti „Michelin“? Kaip vyksta vertinimas?
– Prisikviesti gali tik valdžios institucijos. Privati iniciatyva negali lemti „Michelin“ gido prisikvietimo. Kaip vyksta vertinimas, niekas nežino. 2019 m., kai suorganizavome kulinarijos forumą, prasidėjo dialogas su valdžios institucijomis, jos tarsi pakvieti šnekėti „Michelin“ apie mažiau prestižinę geltoną knygutę. Prasidėjus pandemijai uždaviau paprastą klausimą – ar toliau tęsia dialogą? Buvo atsakyta, kad pandemija – ne laikas, pasibaigs ir šnekėsime, pasitarsime su latviais, estais, nes labai brangu ir t.t. Pinigų suma – 400 tūkst. metams, savaime suprantama, reikalaujama pasirašyti kokių 3–4 metų sutartį. Suprantama, labiausiai nepatinka, kad negali kontroliuoti vertinimo, kiek restoranų atsidurs. Estijoje yra daugiau nei 30 į gidą papuolusių restoranų, iš kurių du turi „Michelin“ žvaigždes, penki yra kaip gurmanų, du gavo už ekologiją. Žmonės dažnai net nesupranta, ar restoranas apdovanotas žvaigždute, jie tik mato raudoną lipduką su „Michelin“ užrašu ir galvoja, kad valgo tokiame restorane, o iš tikrųjų tik pažymėtame gide. Esmė, kad gastronominio turisto išlaidos didelės, leidžia tūkstančius kiekvieną dieną.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Ko vertas gidas, kurį nusiperki? Kiek jis objektyvus ir ką duoda restoranui?
– Jis nenuperkamas. Jei privatus verslas galėtų tai padaryti, gal būtume tai padarę seniau. Bet tai turi inicijuoti valdžia, kuri galvoja, kad panašumas atsidurti pasaulio kulinarijos žemėlapyje, ką deklaravo ir padarė estai.
– Kuo estų apdovanoti restoranai ypatingi ir kodėl restoranams svarbu būti įvertintiems žvaigždutėmis?
– Išskirtinumas visada gerai. Reikia nepamiršti, kad įvertinimas atspindi požiūrį į kokybę ir standartus. Nežinai, kada vertina. Žmonės parodo pažymėjimus, pasiknaisioja po virtuvę ir išeina. Nežinai, kaip bus, prabėgus pusei metų staiga gauni skambutį ir sako, kad sveikina.
– Ar vietiniams svečiams svarbu, kiek restoranas turi tokių žvaigždžių ir kiek vidutiniškai kainuoja patiekalas?
– Mes negalime sakyti, kiek vidutiniškai kainuoja patiekalas, nes tai priklauso nuo restorano. Yra vienos žvaigždės „Michelin“ restoranų, kur galite pavalgyti už 50 eurų, o kitur pavalgysi už 200 ir dar priklauso nuo lokacijos, meniu. Manau, Lietuvoje irgi egzistuoja gastronominių turistų, kurie važiuoja į užsienį ir renkasi restoranus pagal žvaigždutes.
Tai nėra taip paprasta, tai – siekiamybė. Turi įdėti labai daug pastangų.
– Ar Lietuvoje yra restoranų, kurie galėtų gauti žvaigždučių?
– Manau, yra. Tai yra ir paskata stengtis, tobulėti, galvoti. Tobulėti, žiūrint, ką daro kiti, ir siekti to. Tai nėra taip paprasta, tai – siekiamybė. Turi įdėti labai daug pastangų. Šiandien tai prestižiškiausias gidas.
– Galbūt mes jį turėsime ir Lietuvoje.
– Turėsime su sąlyga, kai valdininkai pagaliau supras, kad vis dėlto kulinarija yra vienas iš kertinių kultūros pamatų ir atspindi šalies išsivystymą. Tai svarbu mūsų merdinčiam turizmui.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Grigeo Klaipėda“: maksimali bendrovės padaryta žala gamtai – beveik 0,3 mln. eurų1
„Grigeo“ grupės kartono gamybos įmonės „Grigeo Klaipėda“ į Kuršių marias leistos nevalytos nuotekos gamtai blogiausiu atveju galėjo padaryti maždaug 277 tūkst. eurų žalos, o bendrovės veiksmuose nėra nusikaltimo sud...
-
„Tele2“ keis ryšio nuolaidas Ukrainoje – nebebus nemokamų paslaugų
Telekomunikacijų bendrovė „Tele2“ po mėnesio keis ryšio tarifus Ukrainoje – su lietuviškomis kortelėmis į Ukrainą išvažiavę žmonės nebegalės naudotis nemokamomis paslaugomis. ...
-
Dvi dukras auginanti mama pragyvena vos už 270 eurų per mėnesį: kaip valstybė turėtų jai padėti?5
Dažnas iš mūsų nežinome, tačiau skaičiuojama, kad Lietuvoje kas penktas žmogus gyvena ant skurdo ribos. O kainoms šovus į viršų, didelė dalis lietuvių vos suduria galą su galu – net 300 tūkst. gyventojų trūksta maisto....
-
A. Armonaitė: siūlome palankesnius mokesčius talentams bei verslui10
Finansų ministerijai praėjusią savaitę pristačius siūlomą mokesčių pakeitimų paketą, Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo palankesnę mokestinę aplinką verslui bei mažesnį užsieniečių apmokestinimą. ...
-
Taršus verslas turės geriau informuoti gyventojus apie būsimą veiklą3
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sugriežtino tvarką, kaip visuomenė turės būti informuojama apie planuojamą aplinką teršiančio verslo veiklos poveikio visuomenės sveikatai vertinimą, pirmadienį pranešė ministerija. ...
-
Litgrid: didmeninė elektros kaina per savaitę Lietuvoje sumažėjo 25 proc.2
Atšilus orams bei mažėjant vartojimui vidutinė didmeninė elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje per savaitę sumažėjo 25 proc. iki 56 eurų už megavatvalandę (MWh). ...
-
Vyriausybė ruošiasi perduoti 36 šeimoms Ukrainoje skirtą mobiliąją gyvenvietę
Ministrų kabinetas ruošiasi perduoti 36 šeimoms Ukrainoje skirtą mobiliąją gyvenvietę. ...
-
Kas antram pirkėjui – poreikių neatitinkantis gyvybės draudimas: laikas pokyčiams?2
Kone kas antram pirkėjui – jo poreikių neatitinkantis gyvybės draudimas. Tokius slapto tyrimo rezultatus dar vasarį paskelbė Lietuvos bankas. Kad žmonėms nebūtų brukama prekė tik dėl pasipelnymo, Lietuvos bankas siūlo naikinti komisinius už ...
-
G. Šimkus vienaženklę infliaciją teigia matantis antrąjį šių metų pusmetį
Metinei infliacijai Lietuvoje mažėjant penktą mėnesį iš eilės, Lietuvos bankas (LB) prognozuoja, kad iki mažiau nei 10 proc. ji nukris antrąjį šių metų pusmetį. LB valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus teigimu, įtakos infliacij...
-
Restoranams trūksta personalo: verslai imasi rizikingų sprendimų6
Restoranui toks sprendimas buvo rizikingas, nes maisto gamyboje negali būti klaidų. O būsimiems virėjams ir padavėjams-barmenams – didelis iššūkis padirbėti tikrame restorane, aptarnauti didmiesčio klientus ir gaminti maistą su pro...