Investicijos sunkmečiu – tik į taupias technologijas

Investicijos į naujas informacines technologijas (IT) per krizę dažnai vertinamos kaip per didelė prabanga. Nepagalvojama, kad naujesni įrenginiai dirba kur kas efektyviau ir gali labai greitai atsipirkti.

Atsiperka per pusmetį

Nuo kitų metų pabrangus elektros energijai, įmonės iš savo biudžeto sąskaitoms už elektrą turės atseikėti gerokai daugiau pinigų. Taip pat išaugs ir išlaidos bendrovių IT ūkiams. Vis dėlto įmonės, vietoj kelerių metų senumo serverių pasirinkusios taupesnius ir efektyvesnius naujausius serverius "HP ProLiant G6", elektros kainų šoko pajusti neturėtų.

p>"Įmonėms, šiuo metu turinčioms pinigų, racionalu investuoti į naujas technologijas, nes kitąmet jos padės sumažinti veiklos sąnaudas ir sutaupyti", – teigė bendrovės "Hewlett-Packard" (HP) serverių "ProLiant" vadovas Baltijos šalyse Vladimiras Silkovas ir pridūrė, kad tendencijos rinktis taupias technologijas iš Vakarų skverbiasi ir į Lietuvą.

HP skaičiavimais, naujieji "ProLiant G6" atsiperka per mažiau negu pusmetį, jeigu jais pakeičiami ketvirtos kartos serveriai "ProLiant G4". Tiesa, S.Silkovas pabrėžė, kad naujųjų serverių taupiau naudojama elektros energija – tik vienas jų našumo aspektų, o gerokai galingesni serveriai padeda sumažinti išlaidas ir kitose srityse.

Mažiau serverių – pigiau

Palyginus minėtų trijų HP serverių kartų duomenis matyti, kaip toli per pastaruosius penketą metų pažengė technologijos. Pavyzdžiui, trys serveriai "ProLiant G6", kuriuose naudojami keturių branduolių procesoriai, savo pajėgumu prilygsta 14 serverių "ProLiant G5", kurie debiutavo 2006-aisiais, ir net 42 serveriams "ProLiant G4", debiutavusiems 2004-aisiais.

"Serveriai ne tik taupiau naudoja elektros energiją, tačiau yra gerokai galingesni, todėl toms pačioms užduotims atlikti reikia mažesnio jų skaičiaus", – kalbėjo V.Silkovas.

Pašnekovas pabrėžė, kad seną įrangą nusprendusios naudoti įmonės daugiau pinigų išleidžia ne tik elektros energijai, bet ir jų priežiūrai bei programinei įrangai. "Kai turi dešimt senesnių serverių, moki už dešimt jiems reikalingų operacinių sistemų, o kai vietoj jų naudoji vieną naują ir galingą, moki tik už vienintelę operacinę sistemą", – pavyzdį pateikė V.Silkovas.

Be to, naujesni ir galingesni serveriai padeda spręsti ir kitas problemas: norint padidinti įmonės IT išteklius, nereikia plėsti ar pertvarkyti patalpų, kuriose laikomi serveriai, tam užtenka seną įrangą pakeisti nauja.

Unikalios technologijos

Už savo našumą ne kartą pirmą vietą per įvairius testus pelnę serveriai "ProLiant G6" iš kitų panašių įrenginių išsiskiria ir kelioms unikaliomis technologijomis, kurias išplėtojo HP. Visų pirma, juose įmontuoti 32 temperatūros davikliai, kurie reguliuoja serverių aušinimą ir parenka optimalią temperatūrą.

"Įranga perkaitinti yra blogai, tačiau ir per daug vėsinti nėra gerai, nes taip nereikalingai eikvojama elektra. Šie davikliai nustato, kur reikalinga žemesnė temperatūra, o kur – ne, ir pagal tai reguliuoja ventiliatorius", – apie technologijos pranašumus kalbėjo V.Silkovas.

Antra, HP serveriai išsiskiria tuo, kad gali mažinti ne tik procesoriaus dažnį, tačiau išjungti ir kitus sistemos elementus, pavyzdžiui, operatyviosios atmintinės lustus, kai jie nenaudojami.

Dar viena elektros energiją padedanti taupyti HP naujovė – galimybė pasirinkti reikiamos galios serverių maitinimo šaltinį. Daugelis gamintojų serveriuose naudoja tik vieno tipo šaltinius, pritaikytus dirbti esant maksimaliam serverio pajėgumui.

Tačiau jei įmonei maksimalių serverio galimybių nereikia, toks maitinimo šaltinis dalį elektros energijos paverčia šiluma ir yra neefektyvus. HP suteikiama galimybė rinktis iš trijų maitinimo šaltinių, kurių galia siekia nuo 460 iki 1200 vatų, padeda efektyviau naudoti elektros energiją ir šioje srityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių