Ieškoma privataus partnerio Šiaulių kalėjimo statybai

  • Teksto dydis:

Ieškoma privataus partnerio Šiaulių kalėjimo statybai, vyksiančiai viešojo ir privataus sektorių partnerystės būdu.

Kaip penktadienį pranešė projektą įgyvendinanti Lietuvos kalėjimų tarnyba, paraiškų iš galimų kandidatų laukiama iki birželio 12 dienos.

Pasak Lietuvos kalėjimų tarnybos direktoriaus Virginijaus Kulikausko, šios statybos – reikšmingas žingsnis bausmių vykdymo sistemoje: tai būtų pirmoji naujai statoma įkalinimo įstaiga nepriklausomoje Lietuvoje.

„Nauji pastatai ir infrastruktūra pakeis vieno seniausių kalėjimų Lietuvoje – šiuo metu jau 111 metų skaičiuojančio Šiaulių kalėjimo – poreikį. Pastarąjį atnaujinti, pritaikyti šiuolaikinės laisvės atėmimo įstaigos, jos darbuotojų ir kalinamųjų poreikiams sudėtinga, pastatų renovaciją riboja reikalavimai paveldo vertybėms. Šiuolaikiškas kalėjimas ženkliai pagerins nuteistųjų laikymo ir pareigūnų darbo sąlygas bei sudarys galimybes užtikrinti veiksmingą resocializaciją“, – pranešime cituojamas Kalėjimų tarnybos vadovas.

Pernai pritarus Vyriausybei, kalėjimą iš Šiaulių miesto centro į rajoną iškelti ir atidaryti planuojama 2028 metais.

Naujasis pastatas turėtų būti pastatytas per trejus metus, o paslaugų teikimo trukmė – dvylika metų. Pradinė investicijų vertė siekia 47,5 mln. eurų su PVM.

Projekto įgyvendinimo metu bus sukuriamas laisvės atėmimo įstaigos infrastruktūrinis kompleksas su 400 vietų nuteistiesiems ir 216 darbo vietų. Numatoma, kad kompleksą sudarys kontrolės ir praleidimo punkto korpusas, administracinis-aptarnavimo korpusas, užimtumo korpusas, režimo korpusas, katilinė. Bendras patalpų plotas sieks daugiau nei 16 tūkst. kv. metrų.

Privačiam partneriui bus perduodamos statinių projektavimo, statybos ir įrengimo darbai, statinių administravimas, jų priežiūra bei atliekų tvarkymo paslaugos.

Naujojo izoliatoriaus statybos inicijuotos dar 2015-aisiais, tačiau po kelerių metų įstrigo dėl lėšų trūkumo, 2020-aisiais iš esmės sutarta jį įgyvendinti viešosios ir privačios partnerystės būdu.

Dabartinė Šiaulių tardymo izoliatoriaus infrastruktūra buvo sukurta daugiau nei prieš 100 metų ir niekada reikšmingai neatnaujinta, ji neleidžia užtikrinti tinkamų sąlygų tiek personalui tiek ir įkalintiems asmenims.

Pasak Lietuvos kalėjimų tarnybos, į kultūros paveldo sąrašą įtrauktą izoliatoriaus kompleksą yra brangu išlaikyti, keturiems jo statiniams yra taikoma didesnė teisinė apsauga, jie pripažinti architektūriniu paveldu, tad pastatais būtina tinkamai pasirūpinti, o jų renovavimas viršytų naujų statybų kaštus.

Valstybė kaliniams kasmet moka kompensacijas už netinkamas kalinimo sąlygas, o dėl izoliatoriaus vietos neįmanoma įdiegti modernių techninių apsaugos priemonių, problematiška organizuoti konvojų.

Specialiųjų tyrimų tarnyba 2021-aisiais po Teisingumo ministerijos kreipimosi pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galbūt iššvaistytų pusės milijono eurų Šiaulių tardymo izoliatoriuje.

Tuomet skelbta, kad valstybei galėjo būti padaryta didesnė nei 500 tūkst. eurų žala, tačiau jis pernai nutrauktas konstatavus, kad nusikalstama veika nebuvo padaryta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o ant kiek tas partneris turi būt žulikas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių