I. Šimonytė tikisi, kad ES teismas išaiškins RRF lėšų dalybų principus

Premjerė Ingrida Šimonytė tikisi, Europos Sąjungos Bendrasis Teismas (ESBT) išaiškins  Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) subsidijų dalybų šalims principus.

Taip ji teigė Lietuvai antradienį ketinant pateikti ieškinį teismui dėl Europos Komisijos (EK) sprendimo gegužę neišmokėti 8,7 mln. eurų iš Lietuvai skirtos 26 mln. eurų RRF paramos.

„Teismo procesas yra svarbu todėl, kad kitaip mes būsime (palikti – BNS) šioje interpretacijoje: o ką mes susitarėme? Ar gali Europos Komisija reikalauti iš valstybės narės konkrečių tarifų, lengvatų išbraukimo ar dar kažkokių dalykų?“ – susitikime su Seimo opozicine demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ antradienį sakė I. Šimonytė.

„Aš galvoju, kad mes susitarėme dėl principo arba dėl krypties. Ir toliau toje kryptyje konkretūs sprendimai jau priklauso valstybės institucijoms. Daliai Komisijos ekspertų atrodo, kad mes susitarėme dėl dalykų, dėl kurių mes nesusitarėme. Galbūt reikia, kad teismas šiek tiek eksplikuotų (paaiškintų – BNS), kur yra kurios sutarties šalies suverenumo ribos“, – aiškino ministrė pirmininkė.

EK gegužės pradžioje priėmusi teigiamą dalinį įvertinimą leido Lietuvai naudoti dar 8,7 mln. eurų iš pernai įšaldytų 26 mln. eurų RRF subsidijos. Tačiau dėl galutinai nepasiekto su mokesčių lengvatomis susijusio rodiklio Briuselis paliko neišmokėtą 8,7 mln. eurų paramos dalį.

Iš viso gegužę Lietuvai buvo išmokėta 14,9 mln. eurų (atskaičius dalį jau išmokėto avanso). 

Dėl neišmokėtos sumos Vyriausybė birželį nutarė kreiptis į ES Bendrąjį Teismą – antradienį Teisingumo ministerija numato pateikti ieškinį prašant panaikinti Komisijos sprendimą. Jei teismas priimtų Lietuvai nepalankų sprendimą, 8,7 mln. eurų subsidijos dalis būtų prarasta galutinai.

Pasak I. Šimonytės, ginčas tarp Vilniaus ir Briuselio kilo dėl to, kaip reikėtų interpretuoti įsipareigojimą peržiūrėti  lengvatas. 

„Tai, kad mes dabar su Komisijos ekspertais ginčijamės, ar mūsų sutarime yra parašyta visas mokesčių lengvatas panaikinti, ar vis dėlto peržiūrėti mokesčių lengvatas, kas preziumuoja – panaikinti tas, kurios yra netinkamos, nelogiškos, gal iškraipančios, tai aš ta antra interpretacija galbūt labiau pasikliaučiau“, – teigė premjerė.

„Mes tą debatą su Komisija turime, bet aš manau, kad mes kažkaip išsiaiškinsime“, – pridūrė ji.

Komisija pernai gegužę už pirmuosius apie 30 rodiklių išmokėjo Lietuvai pirmąją išmoką iš RRF – 542,3 mln. eurų.

Iki šiol Lietuva yra gavusi beveik 1 mlrd. eurų RRF subsidijų ir daugiau kaip 470 mln. eurų paskolų.

„Naujos kartos plane“ reformoms ir investicijų projektams numatyta skirti beveik 2,3 mlrd. eurų subsidijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų. Šiuo metu įgyvendinti 59 reformų ir 14 investicijų rodikliai, EK atsiskaityta už 38 rodiklius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai gal

tai gal portretas
Uršulė&Ko' pamatę koki lietuviai loxai pavogė

Padlos slangom apsimeta

Padlos slangom apsimeta portretas
Principas lygiai toks pat kaip ir jusu landzberginiu atmatu biudzeto pinigu dalybos tarp savos gaujos - kas didesnis gimine, kuris labiau nuciulpia, kuris daugiau procentu atiduoda nuo gautois sumos - tas daugiau ir gauna. Na o kuris nususes is liaudies tas gaus maziau arba bus mandagiai pasakyta kad palauktu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių