Gyventojus slegia būsto paskolos – kai kuriems nelieka pinigų maistui

  • Teksto dydis:

Būsto paskolas, dėl pastaruoju metu padidėjusių palūkanų, grąžinti darosi vis sunkiau. Naujausia „Baltijos tyrimų“ apklausa parodė, kad net 40 proc. gyventojų, turinčių būsto paskolas, teigia, kad susiduria su sunkumais grąžinant jas. Pokalbis apie palūkanų normų augimą ir grąžinimo tendencijas Lietuvoje LNK reportaže.

Beveik pusė paskolas turinčių žmonių teigia susiduriantys su sunkumais grąžindami paskolas. Europos Centrinis Bankas (ECB) prognozuoja, kad birželį palūkanų normos dar daugiau augs. Tad tikėtina, kad tų, su sunkumais susiduriančių, žmonių bus dar daugiau. Apie tai LNK žurnalistė Asta Dudurytė pasikalbėjo su „Creditinfo Lietuva“ verslo plėtros vadove ekonomiste Jakaterina Rojaka.

– Kaip atrodo tie sunkumai, apie kuriuos kalba apklaustieji?

– Na, sunkumus kiekvienas įvardija skirtingai. Vieniems sunkumas, kad negali išvažiuoti į norimas atostogas, kitiems – kad negali nusipirkti tam tikrų maisto produktų. Tai yra labai natūralu, kadangi palūkanų normos pakilo labai staigiai ir per labai trumpą laikotarpį beveik padvigubėjo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Yra paskaičiuota, kad vidutiniškai, pavyzdžiui, kas mokėjo po 300 eurų kas mėnesį, tai dabar tenka mokėti 500.

– Taip, o kai kuriems suma ir padvigubėjo. Iš tiesų tos sumos yra gana įspūdingos. Ir jei suma, kurią žmogus pasiėmė, buvo maksimali arba arti maksimumo, ką jis galėjo tuo metu lengvai mokėti, tai, žinoma, kad tas padidėjimas yra labai smarkiai jaučiamas. Tačiau ką mes matome iš statistikos, tai, nepaisant to, kad sunkumų patiria daugelis turinčių paskolas, vėlavimų mokėti už būsto paskolą kol kas nefiksuojama. Jeigu matoma, kad situacija gali prastėti, tai žmonės arba kreipiasi į kredito įstaigą, arba susimokama visą paskolą, o visas kitas išlaidas bando apkarpyti. Na, būsto paskola yra saugiausia paskolos forma, vėlavimų ją mokėti būna mažiausia. Dažniausiai vėlavimai būna mokant vartojimo paskolas.

Dažniausiai vėlavimai būna mokant vartojimo paskolas.

– Ar žmonės jau priprato prie palūkanų didėjimo? Ką prognozuojate, jei ECB dar kilstels palūkanų kartelę?

– Labai tikėtina, kad kilstels, nes matome, kad euro zonoje infliacija taip sparčiai nemažėja, kaip norėjo matyti politikai ir ECB. Deja, infliacija išsilaiko gana aukštame lygyje, o Lietuvoje infliacijos lygis yra dar aukštesnis. Tikėtis, kad žmonės pripras prie tokių skaičių, yra sunku. Tikėtis, kad išgyvens tą laikotarpį – taip, teks išgyventi.

Vėlgi, tikėtina ir tai, kad palūkanų normos kils, bet vėliau jos turėtų stabilizuotis, nes jau ir augimas visoje euro zonoje labai smarkiai pradeda šlubuoti ir, akivaizdu, kad toliau kelti tiesiog bus neįmanoma. Tačiau tai nereiškia, kad sunkumai iškart praeis, nes infliacija vis tiek išlieka aukšta, kol kas ji yra dviženklė, ir palūkanų normos bus aukštos. Tai bent jau dvejus metus nuo tos akimirkos, kai nustos augti palūkanų normos, žmonės vis dar jaus spaudimą būsto paskolas grąžinti.

– Tai ką belieka daryti jau pasiėmusiems paskolas? Dar labiau susiveržti diržus?

– Svarbu paminėti, kad jei asmuo ar namų ūkis mato, kad artėja finansinių sunkumų laikotarpis – patartina kreiptis į kredito įstaigas ir perdėlioti, pergalvoti mokėjimų grafiką. Susitarti dėl kitokio mokėjimų laikotarpio, prašyti mokestinių atostogų ar ieškoti kitų išeičių. Refinansavimas taip pat yra viena iš galimybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
Tas vartojimo skatinimas pagal globalistus zalingas , nukencia gamta ir trukumas istekliu bus , dabar nori mazint vartojima ir bus ilgalaikes pasekmes nereikes tiek prekiu , sumazes darbo vietos , algos ,zmoga reik pasirupint suteik socialines paslaugas kad isgyventu , skirt bazines pajamas tas globalizacijos procesas bus baisus , karai , virusai kur det zmogas .

Kęstas

Kęstas portretas
„Tie, kurie dirba ilgiau, miršta anksčiau“: "Žmonės, kurie vėliau išeina į pensiją, gyvena trumpiau, rodo naujas tyrimas. Ekspertas paaiškina, kurioms profesijoms tai taikoma ir kaip jas reikėtų keisti." Tie, kurie dabar savivaldybėse, Seime ir Prezidentūroje skubiai dalinasi Lietuvos turtus, turėtų suprasti, kad mes tuos turtus uždirbame. Gal jie malonėtų mums skirti tokias pensijas, kad nereikėtų senatvėje mums uždarbiauti, kad galėtume dar gyvenimu pasidžiaugti truputį ilgiau? Ką išrinkti, kad nustotume būti korumpuota postsovietinė vagių skylė viso pasaulio pajuokai? (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)

gamtos atranka jus pagavo bankas

gamtos atranka jus pagavo bankas portretas
yra du variantai, susinaikinat, ar apipisat banką
VISI KOMENTARAI 63

Galerijos

Daugiau straipsnių