Grybų kainos pasiekė žemumas: priežastis – ne viena

Grybų šiemet pilni miškai, tačiau jų kainos nukrito į žemumas, mažėja ir rinkėjų, ir valgytojų, teigia verslininkai.

„Voveraičių miškuose – pilna, bet supirkimo kaina labai maža, simbolinė – 1,5–2 euro už kilogramą. Anksčiau rudeniop ir 5–7 eurai būdavo“, – BNS sakė Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius.

Jis pabrėžė, kad per pastaruosius tris dešimtmečius tokiu metu voveraitės nebūdavo superkamos taip pigiai.

Įmonės už baravykus prieš savaitę supirkimo punktams mokėjo po 1–2 eurus už kilogramą. Buvo dienų, kad kaina krito ir žemiau euro – mat buvo labai sukirmiję.

„Tai rodo, kiek stipriai kritęs vartojimas“, – tvirtino asociacijos vadovas.

Grybus superkančios ir perdirbančios bendrovės „Tandemus“ komercijos direktorius Vidmantas Budrikis BNS teigė, kad kainas smukdo ir grybų gausa miškuose, ir kritęs jų vartojimas, o tuo pačiu ir pardavimai.

„Kažko šiemet žmonės ir užsienyje neperka. Šiemet labai stipriai sumažėjo pardavimai, pernai, pavyzdžiui, Šveicarijoje akcijos sėkmingai vyko parduotuvėse, o šiemet skundžiasi, kad žmonės neperka“, – tvirtino „Tandemus“ atstovas.

Anot jo, į vietinius prekybos centrus tiekiama labai nedaug šviežių grybų. Tuo metu į Vokietiją išsiunčiama kasdien 10–20 tonų.

V. Budrikis pabrėžė, kad į Šveicariją gabenami tik lietuviški grybai, o ne atsivežti iš Rusijos – rusiška kilmė ten nepageidaujama.

Pasak V. Varanavičiaus, grybų poreikis mažėja ypač sparčiai – palyginti su buvusiu poreikiu prieš penkerius ar dešimt metų, dabar vartojimas smukęs perpus.

Nebėra juos valgančiųjų. Ypač grybus retai renkasi jaunimas.

„Nebėra juos valgančiųjų. Ypač grybus retai renkasi jaunimas“, – teigė V. Varanavičius.

„Grybų paklausa mažėja, o per piką, kai tuo pačiu metu jų atsiranda Rumunijoje, Latvijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Lietuvoje ir taip surenkama tiek, kad jų niekas nebesuvalgo, todėl ir atsiranda tokia kaina“, – pridūrė asociacijos vadovas.

V. Varanavičius nemano, kad lietuviškų grybų kainas mažina iš kitų šalių atvežama dar pigesnė produkcija.

„Jeigu verslas neatsivežtų grybų, jis visiškai sustotų, o dabar kliba kažkiek, nors apimtys visų įmonių ženkliai kritusios, ypač šviežios produkcijos“, – tvirtino jis.

Asociacijos vadovas atkreipė dėmesį, kad smarkiai sumažėję ir grybų supirkimo punktų. Varėnoje, pasak jo, anksčiau veikdavo keliolika grybų supirktuvių, dabar likusios keturios.

„Tandemus“ atstovas taip pat sakė, kad įmonė savo grybų supirkimo punktų nebeturi.


Šiame straipsnyje: grybaikainosgrybautojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Iš vienos pusės džiugu,

Iš vienos pusės džiugu, portretas
mažiau drąskomi miškai,grybų gausės,daugiau mums lieka,o komercinė nauda Lietuvai -mizerinė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių