G. Skaistė: EK turi rasti bendrus sprendimus mažinant elektros kainą verslui

Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia, jog Europos Komisija (EK) turėtų rasti bendrus sprendimus visoje Europos Sąjungoje, siekiant sušvelninti išaugusias elektros kainas verslui ir išlaikyti bendrą konkurencingumo lygį.

„Jeigu Europos Komisija atliktų savo darbą ir koordinuotų valstybės pagalbą verslui visose šalyse narėse, neturėtume situacijos, kai konkuruojame ne kaip efektyviai dirba vienas ar kitas sektorius, o tuo, kiek fantazijos turi viena ar kita valstybė pritaikyti vieną ar kitą pagalbos schemą“, – LRT pirmadienį teigė ministrė.

Anot jos, verslui taikyti tokias pačias kompensacijas kaip ir gyventojams būtų per brangu, todėl pagrindinis vaidmuo ieškant sprendimų verslui tenka Komisijai.

„ES jei neras bendro sprendimo elektros kainoms sumažinti per kitus sprendimus, per tam tikrų ribinių gamybos būdų kainos ribojimą, per dujų kainos užribinimą, jei tų bendrų sprendimų nebus, turėsime labai sudėtingą situaciją“, – sakė G. Skaistė.

„Čia pagrindinis vaidmuo tikrai tenka Europos Komisijai, centrinių sprendimų paieškai, kurie būtų horizontalūs visai ES ir padėtų išlaikyti bendrą konkurencingumo lygį“, – pridūrė ji.

Energijos kainų augimo poveikio gyventojams ir verslui švelninimui kitų metų biudžete numatyta 1,93 mlrd. eurų, iš jų gyventojams – 812 mln. eurų, verslui – 446 mln. eurų (šių metų ketvirtąjį ir kitų metų pirmąjį ketvirčius).

Pirmąjį 2023-ųjų pusmetį valstybė žada kompensuoti elektros kainą visiems gyventojams tiek, kad ji būtų ne didesnė nei 28 centai už kilovatvalandę, o antrąjį pusmetį – 33 centai. Jei vartotojai mokės už elektrą mažiau nei atitinkamai 28 ir 33 centus, jiems kompensacijos nebus mokamos. 

Verslui iš valstybės biudžeto būtų kompensuojama pusė elektros kainos, viršijančios 24 centus už kilovatvalandę šių metų paskutinįjį ketvirtį ir 28 centus – kitų metų pirmąjį ketvirtį. Be to, įmonės, kurių sąnaudos energetikai viršys 10 proc. jų išlaidų, iki balandžio pabaigos galės nemokėti mokesčių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

weu9[,-sdvoD]

weu9[,-sdvoD] portretas
Eik į vaikų darželį dėlioti sauskelnes, o ne spręsk valstybės reikalus, nes tie reikalai per tokias tvarkytojas eina į bedugnę. Ir paskutiniams asilams matyti kaip netinkamai tvarkoma energetika - atiduota į sukčių rankas pačiomis jiems palankiausiomis sąlygomis. Kokie čia gali būti kompensavimai paskolų pagalba, ir iš viso - kodėl reikia skolintis, o ne atvirkščiai - juk patys vertės kūrėjai ir turėtų turėti tą paskolų portfelį, o ne eiti ubagauti pas vagis, juos apvogusius ir apiplėšusius? Čia ir yra kapitalizmo esmė, kad vertės kūrėją kažkas visą laiką "maitina, šelpia, gelbėja". Išvados pačios prašosi - yra pavyzdžiai, kai valstybės klesti be tų geradėjų, ir tos valstybės yra didžiausias siaubas geradėjams, nes atima galimybę "globoti, maitinti, šelpti" ir kitaip gerti dirbančiųjų kraują

LR vienintelis yra biznis: išsigimėlių veisimas

LR vienintelis yra biznis: išsigimėlių veisimas portretas
Nebejuokinkit. Pagrindinis verslas LR yra veisti kuo labiau išsigimusius vaikus ir gyventi iš paramos idiotams, išsigimėliams, kurių tėvai neva pristigo kelių eurų nueiti iki genetiko ir pasidaryti tyrimą po kurio gautų juodu and balto parašyta: jums gims pusiau asilas pusiau siurbėlė. Ką darysit? Būsit "laimingi" tėveliai? Diedai sulaukę virš 40 metų ligoniai nutukę ir proto elgetos su nepilnametėm narkomanėm vaikų idiotų prisidarė ir blaškosi visur ieškodami kaip mažiausiai 10 auklių nemokamai gauti idiotams jų saugoti, nes draskosi, kakoja ant sienų ir savanoriškai kariasi dozės negavę. Pvz Milių grupelė ir kiti panašūs išsigimėliai - gamtops išdaigos

O nafiga tu tam

O nafiga tu tam  portretas
Pastatyta,ar protelis per menkas?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių