Ž. Mauricas: žmonės klaidinami, kad „Sodra“ bus pajėgi suteikti orią senatvę

Jeigu gyventojai kliausis tik „Sodros“ pensijų sistema, daugelio jų gali laukti labai skurdi senatvė, nes Lietuva daugiau nei dvigubai atsilieka nuo išsivysčiusių šalių vidurkio pagal pensijos santykį su buvusiu darbo užmokesčiu, Eltai sakė „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas, atsakydamas į Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko Gintauto Palucko išsakytas mintis.

G. Paluckas „Žinių radijui“ penktadienį sakė, kad privačiuose fonduose kaupiama pensija prisiimant visą riziką. Tačiau žmonėms dabar esą sudaromas įspūdis, kad jie būtinai gaus „dvi pensijas“. Anot politiko, vienintelė garantija yra valstybės garantija, kad „Sodra“ mokės pensiją, o privatus kaupimas nėra pensija pagal savo apibrėžimą - rinka nesuteikia garantijų. G. Paluckas ragino tuos, kas uždirba minimalias pajamas, arba iki 700-800 eurų, klausyti ne Ž. Maurico, o Vilniaus universiteto profesoriaus ekonomisto Romo Lazutkos. Politiko teigimu, dabar vykdoma bankų agitacija už privatų pensijų kaupimą siekia menkinti valstybės galimybes ateityje mokėti pensijas.

Ž. Maurico teigimu, naudojantis pačios „Sodros“ sukurta skaičiuokle, galima apskaičiuoti, kaip būtų, jeigu 25 metų jaunuolis nuo šiemet pensijai kauptų tik „Sodros“ sistemoje, dirbtų 40 metų, tai yra iki 65 metų amžiaus, ir visą tą laikotarpį uždirbtų vidutinį atlyginimą.

„Tokia nemaloni tiesa, kad jo „Sodros“ pensija siektų 27 proc. buvusio darbo užmokesčio. Išsivysčiusių valstybių, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos narių vidurkis yra 63 proc., ES dar šiek tiek didesnis. Rekomenduojamas visiškas minimumas ir yra apie 60 proc. Idealus variantas būtų apie 80 proc. 27 proc. yra ypatingai mažai“, - teigė Ž. Mauricas.

Pasak ekonomisto, dar įdomiau, kad skaičiuojant pagal skurdo rizikos ribą, kuri yra santykinis dydis žemiau nei 60 proc. pajamų medianos, gyventojų, kurie kaups tik „Sodroje“, pensija bus žemiau skurdo rizikos ribos.

„Taigi potencialiai jie net nesugebės patenkinti būtiniausių poreikių. Visa tai užprogramuota tiek demografiniuose pokyčiuose, tiek pačios pensijų sistemos architektūroje. Netgi sakyčiau, kad žmonės yra klaidinami bandant sudaryti įspūdį, kad „Sodra“ bus pajėgi suteikti orią senatvę. „Sodra“ geriausiu atveju sugebės mokėti tokią pensiją, kuri patenkins bazinius poreikius. Tai jeigu žmogus, išėjęs į pensiją, nori gyventi vidutiniškai ar gerai, jis privalo kaupti. Nesakau, kad jis būtinai turi kaupti antrojoje pakopoje“, - komentavo ekonomistas.

Ž. Maurico teigimu, taupymas savarankiškai, „kojinėje“, taip pat ne išeitis, nes infliacija santaupas „suvalgo“. Be to, yra ir kitų rizikų.

„Sodrinės“ sistemos minusas tas, kad ji priklauso tik nuo lietuviško darbo užmokesčio, Lietuvos ekonominės ateities, o fonduose lėšos paprastai yra investuojamos visame pasaulyje. Tad net jeigu Lietuvoje ateitų demografinė, ekonominė ar kitokia krizė, tai vis tiek pensijų fondai neprarastų tiek vertės, nes jie yra diversifikuoti“, - komentavo ekonomistas.

ELTA primena, kad nuo Naujųjų metų visi dalyvaujantys pensijų kaupimo sistemoje mokės įmokas nuo savo darbo užmokesčio, o nenorintieji dalyvauti sistemoje turi teisę per pusę metų kaupimo atsisakyti. Gyventojai, kurie iki šiol kaupime nedalyvavo ir yra jaunesni nei 40 metų, automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimą, jeigu jie sausio 2 dieną yra Lietuvos gyventojai, turi darbą ar vykdo bet kurią savarankišką veiklą. Į kaupimą taip pat įtraukiami tie gyventojai, kurie dalyvavimą kaupime sustabdė 2013 m. nepriklausomai nuo jų amžiaus. Į kaupimą įtraukti gyventojai gali atsisakyti dalyvauti kaupime iki birželio 30 d. pateikę atitinkamą prašymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Būsimas pensininkas

Būsimas pensininkas portretas
O kas sakė,kad po kelių metų atėjusi kita valdžia nesugalvos kaip nors vėl kitaip pakeisti pensijų politiką?Čia neįmanoma susiorientuoti ir susivokti,kaip yra geriau.

...

... portretas
CHA: "Ž. Maurico teigimu, taupymas savarankiškai, „kojinėje“, taip pat ne išeitis, nes infliacija santaupas „suvalgo“. Be to, yra ir kitų rizikų" - tai kad ir tuose fonduose ta pati infliacija, o rizikos tuose 'fonduose' DIDESNĖS nei kojinėse... jep, jei tam Mauricui pavyks Valstybę sunaikint, tai ir 'Sodros' neliks; BĖDA tame kad nelikus valstybinių garantijų ir tie JŲ 'pensijiniai fondai' pragaro dūmeliu pasmirs.

VIDAS

VIDAS portretas
DAR NĖ VIENAS FONDAS LIETUVOJ NEBUVO RENTABILUS... TAIP, KAD NEREIKIA ČIA REKLAMOS ... ČIA KAIP AUKŠTESNIO LYGIO 'SEKUNDĖ' ...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių