„Fortum“ šiukšlių buldozeris nesustabdomas?

Suomių bendrovės "Fortum" planai statyti dar vieną šiukšlių deginimo gamyklą Vilniuje sulaukė Lazdynų gyventojų pasipriešinimo. Į kovą įsitraukia ir parlamentarai. Bet "Fortum" nesiruošia sustoti, nes kitose šalyse jų niekas neįsileidžia.

Šou kvaileliams?

"Iš žmonių atimtas visas penktadienio vakaras", – taip Lazdynų bendruomenės atstovas Algirdas Jaruševičius įvertino lapkričio 15 d. bendrovės "Fortum Heat Lietuva" pristatytą kogeneracinės elektrinės strateginį poveikio aplinkai vertinimą (SPAV).

Įmonė "Reenergy" jau pradėjo vienos atliekų deginimo gamyklos statybas šalia Gariūnų turgavietės, o "Fortum" beveik toje pačioje vietoje planuoja statyti tokią, kuri gamintų ne tik šilumą, bet ir elektrą. Apie planų rimtumą byloja ir tai, kad SPAV projektą rengusios švedų bendrovės "Sweco Lietuva" atstovai gyventojams net kelias valandas bandė įrodinėti, kodėl Vilniui, konkrečiai – Lazdynų ir Panerių gyventojams, reikia dar vienos atliekų deginimo stoties.

"Dvi valandas vyko postringavimai apie komunalinių atliekų deginimo reikšmę Lietuvos energetikai, buvo daug visokios poezijos, nukrypimo į lankas, žmonės net neišgirdo, kur konkrečiai planuojama statyti tą atliekų deginimo gamyklą, išgirdo daug melo. Atrodo, kad atėjo į darželinukų būrelį. Buvo, pavyzdžiui, pasakyta, kad komunalinės atliekos degdamos išskiria keturiskart mažiau teršalų nei klasikinis biokuras. Specialistai, kurie ten sėdėjo, išgirdę tokias nesąmones, ir likusius faktus jau vertino kaip melagingą reklamą", – tvirtino A.Jaruševičius, taip pat priklausantis Vilniaus regiono gyventojų bendruomenės aplinkos komitetui.

Anot jo, paprašyti paaiškinti, kodėl esą Klaipėdoje  analogiškos gamyklos pašonėje žmonės negali atsidaryti langų po darbo valandų, naktimis ir savaitgaliais, SPAV rengėjai atsakymų nepateikė. Kitas akivaizdus dalykas, pašnekovo teigimu, tai, jog bendrovės atstovai bando paveikti įstatymų leidėjus, kad šie leistų įsivežti atliekų ir iš kitų valstybių.

Bijo atliekų importo

"Jie taip pat miglotai šneka apie tai, ką degins. Sako, ne tik atliekas deginsime, bet ir biokurą. Kas tai – mums nesugebėjo atsakyti. Biokuru vadino ir komunalines atliekas, o tai apskritai sunkiai protu suvokiama. Tik aiškino, kad visuomenė vystosi, sukuria vis daugiau atliekų, tai, suprask, daugiau prišiukšlinsite, mes daugiau sudeginsime. Bet net neabejoju, kad jie turi planų atliekas įsivežti. Mūsų žiniomis, atliekos importuojamos būtų ne iš bet kur, o iš Suomijos", – savo įtarimais pasidalijo vilnietis.

Pasak jo, susitikime su "Fortum" dalyvavę ir jau net kelis protestus rengę bendruomenės atstovai reikalauja, kad būtų sudaryta komisija iš Seimo, Vyriausybės, visuomenės atstovų, teisininkų ir būtų atsakyta į klausimą, ar Vilniui reikia tiek komunalinių atliekų deginimo įmonių.

Susitikime dalyvavusi Lazdynų seniūnė Daiva Mikulskienė taip pat pripažino, kad didžioji dalis iš 30–40 atvykusių vilniečių reiškė nepasitenkinimą dėl "Fortum" planų.

"Nežinia, kaip jie apsisprendė, bet kol kas statybos planuojamos dviejose vietose – prie "Vilniaus energijos" pastatų, Jučionių gatvėje, arba kitoje pusėje greitkelio, už kelių šimtų metrų. O mūsų padėtis dviprasmiška: atliekų surinkimas Vilniuje tragiškas, tad deginimo gamykla išspręstų problemą. Tačiau toje vietoje – dvi gamyklos... Įsivaizduokite, koks bus transporto intensyvumas, jei bus vežamos atliekos iš visos Lietuvos, – tik fantazijos reikia, kad įsivaizduotum, kaip čia bus: važiuos po mašiną kas tris minutes. Kitas klausimas, kuris kyla visiems: jei visas regiono atliekas iš esmės sudegins "Reenergy", tai ką veiks "Fortum"? Degins biokurą? Į šį klausimą jie aiškiai neatsakė", – pripažino seniūnė.

Kursis ir Kaune

Pats bendrovės "Fortum Heat Lietuva" generalinis direktorius Vitalijus Žuta, dar likus savaitei iki SPAV pristatymo, patvirtino, kad bendrovė neatsisako planų vystyti projektą ne tik Vilniuje, bet ir Kaune. Sostinėje elektrinės galingumas galėtų siekti 100 MW, o investicijos – iki 700 mln. litų. Tačiau kol kas konkrečių skaičių dar nėra.

"O Kauno projektas juda – šiuo metu baigiamas poveikio aplinkai vertinimas, tikimės iki šio mėnesio pabaigos baigti procedūras. Viešinimas atliktas, pastabų gauta, iš visų valstybinių institucijų gautas pritarimas. Tuo pačiu metu rengiamas ir techninis projektas, beveik jau užbaigtas pradinės įrangos įsigijimo konkursas. Vyksta procesas dėl įmonės įsteigimo Kauno laisvosios ekonominės zonos teritorijoje. Jos įstatinis kapitalas bus ne 10 tūkst., o gerokai didesnis. Statybos leidimą planuojame turėti kitų metų rugsėjį, o komercinę veiklą planuojame pradėti 2017 m. sausį", – ryžtingais planais dalijosi V.Žuta.

Kitos valstybės neįsileido

Dar vienas iškalbingas bendrovės vadovo atskleistas faktas: Klaipėda – kol kas vienintelis miestas visame Baltijos regione, kur "Fortum" grupei pavyko įgyvendinti atliekų deginimo gamyklos projektą.

Dvi Estijoje – Tartu ir Pernu – veikiančios įmonės kogeneracinės elektrinės naudoja biokurą ir durpes, Latvijoje, Jelgavoje, – tik biokurą. V.Žuta neslėpė, kad, pavyzdžiui, kaimynėje Lenkijoje "Fortum" projektai apskritai "gerokai sunkiau skinasi kelią nei Lietuvoje".

Tiek Vilniuje, tiek Kaune planuojamos elektrinės, anot V.Žutos, remiantis techniniais duomenimis, negalėtų veikti mažesniu nei 75 proc. pajėgumu. Nors bendrovės vadovas teigė, kad abiem atvejais preliminariai linkstama prie 100 MW galios, svarstoma galimybė statyti ir 160 ar 200 MW galingumo katilus. Iš kur tokioms galingoms elektrinėms bus imama kuro (šiukšlių), jei beveik visos regiono atliekos bus sudeginamos "Reenergy" gamykloje?

"Bus deginamas biokuras", – paaiškino jis ir patikino, kad projektas atsipirks net kūrenant brangesnį biokurą, nes bus gaminama ne tik šiluma, bet ir elektra.

Ar išgelbės biokuras?

Būtent šią priežastį nurodė ir "Fortum" atstovas komunikacijai Andrius Kasparavičius, paklaustas, ar užteks vietos ir atliekų dviem gamykloms. Jis pasakojo, kad visos išsivysčiusios pasaulio šalys jau seniai išsprendė atliekų problemą, – Skandinavijoje esą yra net 84 atliekų deginimo gamyklos, Europoje – beveik 500.

"Mes nedarome nei kokių nors eksperimentų su žmonėmis, nei dar ko nors – kai kurios tų elektrinių stovi miestų centruose, šalia gyvenamųjų kvartalų, ir tai normalu. Ne, dūmai iš kaminų rūksta. Bet, pavyzdžiui, Klaipėdoje, jei paanalizuotumėte, koks dūmas rūksta, tai pamatytumėte, kad 98 proc. tai yra garas, nes beveik visos nuodingos medžiagos, kurios galėtų patekti į orą, surenkamos kietuoju pavidalu ir išvežamos iš Lietuvos", – projekto pranašumus vardijo A.Kasparavičius.

Planuose – net trys gamyklos

Rugsėjo 26 d. savivaldybei davus leidimą, Vilniuje pradėta statyti AB Vilniaus šilumos tinklų ir koncerno "Icor" kartu įkurtos bendrovės "Reenergy" valdoma atliekų deginimo gamykla. Trečiosios termofikacinės elektrinės teritorijoje vykstančios statybos laikinai sustabdytos, nes aiškinamasi galbūt buvusius procedūrinius pažeidimus.

Apie savo planus statyti atliekų deginimo gamyklą yra užsiminusi ir bendrovė "Lietuvos energija", kuri yra pasirašiusi tai numatantį ketinimų protokolą su Vilniaus šilumos tinklais. Tiesa, dėl pastarojo projekto perspektyvos bent kol kas abejojama.

Beje, su "Lietuvos energija" ketinimų protokolą yra pasirašiusi ir "Fortum" – įmonės atstovų teigimu, jis vis dar galioja.

 

Algis Strelčiūnas, Seimo narys

Galiu pasakyti viena – žmonės yra pasipiktinę, kad svarstomas jau antras projektas.

Tad jei antras projektas bus įgyvendinamas, tų planuojamų sudeginti atliekų kiekis Vilniaus apskrities sukaupiamą atliekų kiekį viršys du kartus. Nes visos nerūšiuotos atliekos, kurių reikės vien šiai gamyklai, sudarys apie 250 tūkst. tonų.

Kai "Fortum" pristatė projektą, žmonės net nesuprato, kokie kiekiai bus deginami. Jie tepasakė – galia bus 80 MW. Kai išgirdo, kad bus 250 tūkst. tonų ir pusė jų – buitinės atliekos, kilo didelis pasipiktinimas. Nes jie manė, kad gali gyventojų nuomonės nepaisyti. Jie užliūliavo visus pranešimu apie bendrą poziciją dėl atliekų deginimo visos Lietuvos mastu.

Žmonėms išaiškinome, kad tas objektas atsiras vos už pusės kilometro nuo "Reenergy" gamyklos, tai situacija bus labai prasta. Jei "Reenergy" statys 170 tūkst. tonų pajėgumo gamyklą, bus ir atliekų rūšiavimo gamykla.

Tai kyla natūralus klausimas, iš kur veš "Fortum"? Mes įsivaizduojame, kad iš gretimų šalių, nes kito varianto nėra. O jei netikėtai atsiras tokia pataisa Seime, kuria būtų siūloma leisti įsivežti atliekas, aš jai kategoriškai nepritarsiu.

Pats rodysiu iniciatyvą, kad turėtų būti diskusija visos Lietuvos mastu, kiek tokių gamyklų turi būti, koks turi būti atstumas nuo gyvenamųjų namų, kokia leistina tarša. Aišku, lazdyniečiai yra prieš gamyklų statymą bet kurioje vietoje. Jie turėjo problemų ir dėl "Senovės", lygiai tas pats buvo ir su "Vilniaus vandenų" nuotekų valykla, kai nebuvo galima vasarą atsidaryti langų.

Žinoma, žmonės priprato visą informaciją priimti ramiai, visi tame pristatyme pateikė pasiūlymų, aš ir pats pateikiau gal 14, kuriuos man siūlė Lazdynų bendruomenė. Bet tegul jie tikrai nemano, kad bendruomenė projektui pritarė.

 

 

Naglis Puteikis, Seimo narys

Pirmas dalykas, kuris nėra plačiai žinomas, – "Fortum" bendrovė yra valstybinė, t. y. daugiau nei 50 proc. koncerno akcijų valdo Suomijos vyriausybė, tad visi jų vykdomi planai yra sankcionuoti Suomijos valdžios.

"Fortum" turi gamyklą Švedijoje, Stokholme, kur atliekas degina 1150 °C temperatūroje, o Klaipėdoje – vos 850 °C. Argumentai tokie: jūsų reikalavimai leidžia deginti šiukšles esant minimaliai temperatūrai. O kuo žemesnė temperatūra, tuo ilgiau eksploatuojami įrenginiai, tuo naudingesnis šilumos išgavimo būdas. Suomiai taip paprasčiausiai didina pelną nepaisydami  mūsų sveikatos: tik esant aukštesnei temperatūrai išskaidomos nuodingos medžiagos, esant žemesnei jos nesuyra. Mes ne kartą klausėme, ar galima kur nors pažiūrėti gyvai, koks taršos lygis yra šią akimirką. Mums atsakė, kad ne, negalima. Jie tiesiog nori pasakyti: tikėkite, kad taršos nėra, ir jos nebus.

Dėl žemos deginimo temperatūros jie sako: jei jums nepatinka jūsų pačių taisyklės, kreipkitės į politikus ir jie viską sutvarkys. Bet į mūsų politikus nuolat pirmieji kreipiasi "Fortum" atstovai ir mūsų politikai pradeda giedoti Suomijos vyriausybei palankius dalykus.

Dar vienas dalykas: jie piktybiškai pažeidinėja konvencijas, pavyzdžiui, Orhuso. Nes jei objekto galingumas yra didesnis nei 20 MW, reikalingas atskiras projekto svarstymas su visuomene. Jie tai ignoravo ir sakė, kad mes blogai supratome konvenciją. Taip pat jie pažeidžia ir ES direktyvų nuostatas, kurios sako, kad šiukšlių deginimo operatorius privalo periodiškai nustatyti vienos tonos šiukšlių sudėtį, kiek yra popieriaus, plastiko. Suomių "Fortum" piktybiškai tai ignoruoja ir tvirtina, kad tai turi daryti mūsų regioniniai atliekų tvarkymo centrai. Tad jie nusikrato atsakomybę ir niekas į tai nereaguoja.

O suomiai, puikiai žinodami, kad mūsų politikai yra trečioje vietoje pagal korumpuotumą Europoje, naudojasi tuo. Pavyzdžiui, Kaune prieš metus politikai buvo prieš atliekų deginimo gamyklos statybas, tačiau dabar stebuklingu būdu atsivertė. Gyvenantys Lietuvoje žino, ką tai reiškia. Vilniaus politikai kol kas priešinasi, bet tai – tik laiko klausimas. Kai "Fortum" vadovai, turiu omenyje Lietuvos filialą, su portfeliais juos aplankys, jų požiūris pasikeis.

Kalbant apie tvirtinimus, kad trūkstant atliekų bus naudojamas biokuras, jie naudojasi mūsų įstatymų spragomis, nes mūsų Konstitucija, kaip ir visose ES valstybėse, draudžia dezinformaciją, tik už tai pas mus nenumatyta baudžiamoji atsakomybė. Suomiai tai žino ir naudoja tą dezinformaciją. Lygiai taip pat jie atėjo į Klaipėdą ir aiškino, kad nebijokite, vietoj šiukšlių deginsime biokurą. Dabar nerausdami aiškina, kad jie nori panaikinti "aplinkosaugininkų biurokratizmą" ir kliūtis įsivežti šiukšles iš kitų apskričių. Tą patį jie daro Vilniuje – meluoja, kad bus biokuras, o paskui ims "naikinti ribas tarp apskričių".

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

sultonas

sultonas portretas
O nebus taip kad dar vež šuda iš europos ir čia degins,nes kuo didesnis katilas tuo daugiau kuro o mums liks tik kviepuot nuodais kol galus atiduosim.

vienintelis dalykas

vienintelis dalykas portretas
Vienintelis dalykas, kuris tuei buti sukontroliuotas, kad šiūkšlės būtu kurianamos 1200 °C temperatūroje, o ne 850 °C. Visa esmė ir yra didelėje temperatūroje. Nes tokias pačias kuryklas mačiau ir Stocholme ir Helsinkyje stovinčias miesto centre šalia namų kvartalų beveik be apsauginės zonos patikėkit jokių kvapų tikrai nėra. Klaipėdos kurykla stovi netgi labai toli (matyt pasidarė atsargą apsaugos zonoms) ir greičiausiai su mintimi sutaupyti nedakurianti.

Įdarbint ten apsigimusius, kur tėvai narkomanai

Įdarbint ten apsigimusius, kur tėvai narkomanai  portretas
SAM įsakymas Nr 50 yra BK dalis, o tai reiškia, kad apsigimusiems kaip Miliu.ienė veisti kitų išsigimusių nevalia, už tai yra po 8 metus įkalinimo už kekvieno išgamos veisimą siekiant naudos - kas leido veisti apsigimusius ir iš to pelnytis? Niu niu niu, išsigimėliaams kaip Dalė Miliu.ienė gimdyt negalima, juk strumos patologija ir narkomanija yra pagrindas nesiveisti ir negimdyti gauruotų kiaulbezdžionių su pavardėm Mi.ius ar Miliū.ė... gėda - veisyklą tokių apsigimusių metas ir uždaryti - pradžiai kastruojant Mil.us, sterilizuojant apžėlusias kaip gyvulius Mi.iūtes, oi kaip gėda - veisia kialbezdžiones ir užrašo, kad tai žmonės, negerai. Kiaulbezdžionėm nepriklauso nemokamos paslaugos - tegu valo išvietes, rūšiuoja šiukšles, o veisėjas kaip Dalė - pagal BK - kaliūzėn. Tik neaišku, ar trsv talpint į vyrų, ar į moterų kamerą, nes nelabai turi ką panašaus į moters požymius - jei auga barzda ir kojos kaip vyro kaulėtos - gal ir ne moteris,gal tik eunuchas? Taikyti SAM įsakymą Nr 50!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių